Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mám nemocenskou. můžu na úřad práce?

Od: sokorka* odpovědí: 4 změna:

můžu jít na ÚP, když mám nemocenskou?

doplněno 21.03.13 14:21:

No mám nastoupit na mateřskou. A pak na rodičovskou. Jenže jsem Osvč a kdybych přerušila živnost, musím na up

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

pt®
hodnocení

2x

V pracovní neschopnosti Vás nevemou do evidence. Tam se můžete hlásit až budete zdravý a přijmout zaměstnání. - pt

hodnocení

2x

Když máte nemocenskou,tak ji tam prostě pošlete,a to,nejpozději do 3 pracovních dnů.Je to stejné,jakoby jste byla zamněstnána.

doplněno 21.03.13 13:17:

*hi*Já myslela,že Jste tam již zaevidována.

hodnocení

2x

Nemoc je překážka, pro kterou Vás do evidence ÚP nezařadí.

doplněno 21.03.13 14:29:

K Vašemu dodatku - na ÚP nemusí nikdo. Je to právo každého občana, ale ne povinnost. Rozhodnutí je jen na Vás, ale v pracovní neschopnosti Vás do evidence nezařadí.

iz*
hodnocení

0x

Není možný pouze souběh peněžité pomoci v mateřství (PPM) a osobní výkon živnosti.

Tzn., že živnost nemusíte přerušovat, jenom ji nesmíte v době pobírání PPM vykonávat osobně. Může ji ale za Vás vykonávat nějaký zástupce - manžel, otec dítěte, jiný rodinný příslušník nebo pověřený zástupce.

Po skončení PPM (zpravidla po 28 týdnech) můžete pobírat rodičovský příspěvek a souběžně i vykonávat živnost.

V době pobírání PPM nebudete uchazečem o zaměstnání, takže by Vás ÚP ani neměl zaevidovat.

Za rodiče pobírajícího PPM hradí zdravotní pojištění stát.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]