Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Může mě soud zplnoletnit, když jsem těhotná?

Od: jeiline* odpovědí: 18 změna:

Dobrý den, chtěla bych se zeptat moje matka je rozvedená,bez práce a s invalidním důchodem, ale zanedbává mě jak ve výživě tak v osobní svobodě. Několikrát sem se ocitla v okamžiku, že me chtěla vyhodit nebo že mě zmlátila. Je mi 15 let mám 20ti letého přítele (dobře zajištěného) a jsem těhotná. Přemýšleli jsme o dokoupení roků, ale všude se dočítám, že by mě muselo být 16 a to me bude až začátem srpna ale termín máme zhruba na září..co máme dělat? Poraďte prosím jak naložit s touto situací? Každopádně u matky zůstat s dítětem nemohu (nemohu ho vychovávat v takovém prostředí a bez otce) a kdyby se dozveděla, že jsem tehotná asi by mě znovu zmlátila, musela bych dítě odložit do DD a bůh ví co ještě..U soudu mohu doložit nahrávky co se u nás doma děje a už jednou byla matka na psychologickém testu a není v pořádku řekli jí, že je magor..myslíte, že by tohle u soudu obstálo? Předem moc děkuji za odpověd i za pochopení :). Jana*

18 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Samo o sobě těhotenství důvodem ke zplnoletnění není. Je to ale důvod ke svatbě, tu by vám povolili, a protože její podmínkou je plnoletost, dosáhla byste i zplnoletnění (tedy, požádáte o zplnoletnění z důvodu svatby a následnou svatbou, což vám zřejmě bude povoleno). Úplně přesný technický postup nevím, ale to vám poradí. (Jinak, zplnoletnění je trvalé a případným rozvodem nezaniká, ale to je jen doplňující informace ).

Jinak svatba je v našem právu jedinou cestou, jak zplnoletnění dosáhnout.

doplněno 21.03.13 11:30:

Ještě je tu, obecně vzato, podmína 15 let pro legálnost sexu, tedy aby bylo vše neproblémové, vaše dítě by mělo být počato po vašich patnáctinách. (tedy, problém by v opačném případě měl váš sletilý přítel. Pokud byste měli s přítelem sex už dříve, to by také bylo dle zákona špatné, ale ať tomu tak bylo či nikoli, to vám dnes nikdo nedokáže, ovšem na početí existuje důkaz). Podle toho, co píšete, je to ale u vás v pořádku a problém tohoto druhu mít nebudete; tohle asi víte, ale nicméně pro úplnost to doplňuji.

jeiline*
hodnocení

Děkuji moc za tuto radu. A při tomhle kroku nevadí , že je mi 15? Vím, že před pár lety tu byl případ, kdy 15ti leta dívka otěhotněla byla u soudu, řekla jak to doma má a co se tam děje (byla v podobné situaci) doložila papíry, že je opravdu těhotná a soud ji zplnoletnil. To jestli se vzali už ale nevím. Každopádně svatba překážkou není přítel si to přeje už dlouho a kdyby mohl vzal by si mě hned. :) Děkuji za odpověď. Jana*

hodnocení

3x

Dobrý den. Zletilosti můžete dosáhnout s povolením soudu až po 16. roce. Ve Vaší situaci se můžete obrátit na sociálku a řešit toto s nimi. Máte svého zákonného zástupce, budou o Vás jednat tedy i s ním. Jano ale rozvažte si každý svůj krok, abyste v tom dětském domově nakonec neskončila ještě sama, jestli-že se Vaše matka o Vás špatně stará. Ale jak říkám, jedině sociálka toto s Vámi může řešit.

doplněno 21.03.13 11:30:

PS: Soud byste musela požádat o povolení uzavřít manželství. V 15. letech to soud nepovolí, k tomu je třeba být starší 16. let.

myse*

sociálka = přesněji OSPOD - na každém městkém úřadě je oddělení péče o děti - dojděte si tam a vyptejte se na možnosti. Řekněte i to, jak se o vás máma (ne-)stará, proberte se sociální pracovnicí všechny možnosti a podle toho se rozhodněte. Každopádně to udělejte rychle!

Nicméně těhotná v 15 to je fakt masakr...

Na těch šestnáct let jsem trochu zapoměl, holt nejsem právník. Dopňuji ještě citát ze starší diskuse (bruno); nic nového proti již řečenému v něm není , ale je to pregnantní shrnutí:
Chtěl bych jen upřesnit, že náš právní řád institut zplnoletnění nezná. Občanský zákoník používá pojem zletilost. Zletilosti se nabývá dovršením osmnáctého roku. Před dosažením tohoto věku se zletilosti nabývá jen uzavřením manželství. A podle zákona o rodině nemůže manželství uzavřít nezletilý. Výjimečně, jestliže to je v souladu se společenským účelem manželství, může soud z důležitých důvodů povolit uzavření manželství nezletilému staršímu než šestnáct let.
Nelze tedy žádat o "zplnoletnění", takovou žádost nebo návrh soud vrátí. Pokud se však jedná o nezletilého, lze požádat soud o povolení uzavřít manželství. A jakmile na základě takového povolení nezletilý manželství uzavře, stává se zletilým.

lidus*
hodnocení

2x

Nepočítala jsem to ale vy si spočítejte zda jste neotěhotněla dřív než vám bylo 15 let jinak bude soud řešit něco jiného než vaši plnoletost. Vaši matce u psychologa řekli, že je magor?, nezlobte se, neznám ji ale být vy moje dcera...Víc nedodám jelikož bych hooodně porušila pravidla této poradny.

Naprostý souhlas s Liduš*palec*Nic nám do toho sice není,ale,Jani,uvědomte si,že jste ještě vlastně i Vy ještě dítě,a celý život máte před sebou,tak proč si ho proboha chcete tak mladá ničit?*zed*Zajděte na odbor péče o dítě,a tam řekněte,jak se věci mají,mám na mysli Vaši matku,oni si už poradí...Měla by jste se zamyslet,nad tím,jaké jsou Vaše priority...Měla by Jste především prvně studovat,vzdělávat se do života,získávat zkušenosti...Co když Vás přítel opustí?Také je ještě velice mladý,a nedomýšlí evidentně nedomýšlí následky...Zůstanete sama s dítětem,a pak?!Bez vzdělání,bez prostředků,bez opory rodičů...Pán Bůh s Vámi*modla*

doplněno 21.03.13 13:11:

Jak řekla kapkanaděje,ale opravdu si z nás tady tropíte blázny!Věřte,děvenko,že s tak fikcními myšlenkami není radno si zahrávat,a tím spíše je ventilovat na povrch!Zlo se k Vám potají přiblíží,a bude Vás posléze ničit,řekněme,že je to otázka zákonů přitažlivosti Vesmíru,a s tím není radno si zahrávat*modla*

jeiline*
hodnocení

Děkuji za tuto odpověď..Víte, takový pohled na to mám občas také, ale já nemám jinou možnost..musela byste být v mé situaci a prožít si to co já.. S prominutím o tom nebudu mluvit, ale kdyby ste to veděla, tak by jste pochopila..Ale moc vám děkuji. Tohle si sama sobě říkám také, ale jiná možnost prostě není..Myslíte si, že je a třeba, že jsem úuplně blbá ale vi neznáte můj život ani lidi kolem mě :) prostě mi věřte..musí to být takhle a musím do toho skočit po hlavě..jinak to nejde..je to má poslední šance jak začít žít normální život. Přítel má barák, je dobře zajištěný a vychoval už 6 dětí (nevlastních). Já nejaké zkušenosti už také mám a nebudeme v tom sami máme známí na zdravotním,na magistrátě, na ministerstvu, v bankách apod. a také máme přátelé, kteří nás podpoří ve všem. :) Věřím, že to zvládneme a přítel také. Mnoho lidí nás podporuje a podávají nam pomocnou ruku. Jen jsme potrřebovali vědět jak je to s těmi soudy apod. I tak moc děkuji za odpověď. :) Jana*

Jano, tento Váš příspěvek vypovídá o tom, jak jste nevyzrálá...Váš přítel má 20 let a vychoval už 6 dětí? A Vy máte také již nějaké zkušenosti? V 15 letech? Přítel má barák, je dobře zajištěný...Máte známé všude možně...Co s tím má společného fakt, že je Vám 15 let, jste těhotná, ničím zatím nejste...Spoléháte se na pomoc a podporu druhých? Pokud si dítě necháte, bude z Vás zatím jen svobodná matka...Známí Vám k dítěti vstávat nebudou a další a další povinnosti si budete muset obstarat sama... Nic ve zlém, já Vám nevěřím to Vaše vyprávění...Můj názor je, že máte bujnou fantazii. Mějte pěkný den!

lidus*

Děvčata nemáte pocit, že nás tu někdo tahá za nohu. Já nevím zda umím dobře číst ale vím jistě, že neznám ani jednoho 20ti letého co 30ti letého chlapa co vychoval 6 dětí. Ještě že jsou ty baby boxy jelikož blbost a naivita některých dívek je pozoruhodná.

Holka zlatá dej si od někoho na sociálce poradit než uděláš fatální chybu svého života.

doplněno 21.03.13 13:15:

Známé máte všude dokonce i na ministerstvu nuž tedy nezbývá než si myslet, že jsou úplně blbí když vám neporadí jak je to ze splnoletněním a kam se obrátit pokud vaše matka zanedbává vaši výchovu. O tom že zanedbává není sporu, jelikož když 15ti letý fracek mluví o své matce jako o magorovi a jediné nač se zmůže je to, že otěhotní tak na jeho výchovu ta nebohá žena nestačí a diagnostický ústav by byla ta nejlepší volba.

doplněno 21.03.13 14:56:

Už mlčím jelikož každé vaše slovo je perla a podle mě také nehorázná lež.

jeiline*
hodnocení

Pokud si myslite ze lez ci perla tak si to myslete kazdy nema zivot jako z pohadky! Podle toho co taky zkousite usuzuji ze VY jste asi nepoznala moc spatnych stranek zivota protoze kdyby jo tak by jste pochopila ze v zivote jsou si spatne veci a ze lide se mohou ocitnout i jinde nez mezi zbohatlimi arogantnimi blbecky (prominte za ty vyrazi ale je to tak!) Ja tu rikam jen cistou pravdu a potrebovala jsem jen trosku poradit a podporit taky uz toho je na me moc! Kolikrat sem se pokousela o sebevrazdu ale to nic neresi! Jak se rika zivot je boj a sebevrah je ulejvak a ja se teda ulejvat nehodlam verte si cemu chcete ja svuj zivot znam a zmenim si ho! Ja jsem jen chtela poradit nic vic a nepotrebuju se tady hadat s lidma kteri si mysli o hovn* :) Jana*

martinaa*

Pokud by ses kolikrát pokoušela o sebevraždu, budeš pod dohledem psychiatrů a psychologů, nebudeš v 15 bydlet s přítelem. Protože sociálka, sousedi, prarodiče a ti všichni úžasní známí by něco podnikli.

Řekni mi, jak řeší třeba škola, že nebydlíš s rodiči? Oni totiž mají do 18 let zodpovědnost a jen tak nelze z domu odejít... rodiče musí chodit na schůzky, musí komunikovat se školou. A pokud škola a okolí ví, že se o tebe rodiče nestarají, jistě to nahlásili sociálce.

A ráda bych se zeptala, jak dlouho ten tvůj přítel vychovával 6 dětí. Asi si v 16 letech našel starší fetku, aby měl tři roky na aspoň základní výchovu dětí (neplést si "starat se" a "vychovávat") ... a pak si narazí 15 letou holku, která byla snad i znásilňována matčinými přáteli a která se mnohokrát pokusila o sebevraždu, protože to je ta pravá pro život, a vůbec nehledí na ochranu, protože holka hned otěhotní... pěkné, ale žádný chlap není takový vůl.

jeiline*
hodnocení

Muj pritel mel starsi pritelkyni a mela 6 deti ruzneho veku byla to fetacka a alkoholicka! staral se ji o deti! ona utikala za jinejma a delala problemy nakonec ji poslal k vode ja mela sousedy a tem se narodil chlapecek (kubicek) ja miluju deti tak sem k nim chodila oni byli radi ze si odpocinuli a ja k nemu i v noci vztavala, krmila sem ho, koupala, vozila v kocarku, hrala si s nim, povidala,... myslete si co chcete! Me matce rekli psychiatri ze to nema v hlave v poradku a taky ze nema! neznate ji tak mlcte! Je to psychopatka vubec nevite co se u nas deje! Uz nejakou dobu mi nedava najist a zivi me pritel! Nekolikrat me chtela vyhodit a nekolikrat to udelala ale vzdy sem se vratila protoze sem si rekla je to prece moje matka urcite to tak nemyslela ale kdyz jsem se vratila bylo to jeste horsi a vyhodila me znovu.ja se vsak znovu vratila i kdyz jsem mohla odejit nebo ji udat neudelala jsem to! Nevite cim sem si prosla jak s otcem tak s nekolika jejima pritelama kteri byli vecne nadrzeni a vite co takovi chlapy dokazou udelat holce (male holce) ktera se neumi jeste ubranit! Me tady budete rikat ze jsem 15ti letej fracek? a co je moje matka kdyz o vsem vdela a jen se smala? muj pritel a lidi okolo (moje nova rodina) me vzdy podrzeli a vzdy mi pomohli! Kazdy sveho stesti sztrujce ne? ja chci odejit z pekla a jit za stestim! Nemuzu za to ze mam takovou rodinu! Chci proste normalne zit a tehotenstvi planovane nebylo jenze se to zjistilo pozde a ted uz na potrat nemuzu a nepujdu! Potrat je jako vrazda! (alespon pro me) A deti mam rada a vim ze se dokazu postarat a jestli budu muset vztavat a takovi veci to mi vubec nevadi! Je videt jakej tenhle svet je teda spis jaky sou lidi! Clovek chce pomoct , poradit a kazdy ho jen odsoudi pekne vam dekuji doufam ze alespon vi mate stastny zivot a preju vam aby vam ho nikdo nekazil tak jako me :) Jana*

Jano, kdybyste měla takové peklo u mámy, jak popisujete, už dávno byste kontaktovala sociálku...Sousedé by si lecčeho všimli, ve škole jistě též. Jestli-že jste jí byla svěřena do péče, jistě by si nedovolila to, co popisujete a kdyby měla psychické problémy tak závažné, jak popisujete, jistě by nebyla schopna se o Vás starat a byla byste jí odebrána z její péče. Pokud je máma Váš zákonný zástupce a Vám je 15 let, můžete se třeba na hlavu stavět, ale právo mluvit Vám do života má. Vy si chcete jen prosadit svojí, ale bez souhlasu mámy to nepůjde. Pokud se zjistí, že Vás opravdu zanedbává atd. budete odebrána z její péče a dána do jiné (k příbuzným, pokud se Vás budou chtít ujmout, nebo do domova)...Jste nezletilá a na to ostatní je Vám též málo let. Nejste starší 16. let... A s tím neuděláte nic. Ať je Vaše máma jakákoliv, je to Vaše máma. Uvědomte si to. Až sama budete mámou, vzpomeňte si na tuto diskuzi...Ještě jsem se nesetkala s dítětem, které by bylo týráno doma, zanedbáváno atd...a bylo schopno říci o rodiči, že je magor, psychopat atd...Takové děti jsou uzlíčky nervů a dá to hodně práce přimět je k rozhovoru, získat si nejdříve jejich důvěru atd... Vy se máte u mámy tak špatně, že plivete jen samé jedovatosti na její adresu. Jednat jste mohla již dávno, když je Vám tak zle...Snad jen Vy víte, ke se ve Vás bere tolik neúcty...A ještě se zlobíte, když Vám to lidé nevěří. Čekala jste, že Vaši matku zde budeme zatracovat, já vím...Ode mne se toho nedočkáte, protože jak jsem řekla, nevěřím Vám. Je to můj názor, nezlobte se, že jsem se o něj s Vámi podělila. Hájit se nemusíte, já Vás nesoudím. Jen je mi z Vás... hodně smutno...

doplněno 21.03.13 22:26:

Ale jděte, Jano! Život máte před sebou. Jaký si ho uděláte, takový ho budete mít. Chce to vzít jen rozum do hrsti a více přemýšlet třeba i o druhých...Nač jste se ptala zde, na to jsem Vám odpověď dala a jinak Vám přeji, aby bylo pokračování Vašeho života co nejhezčí a měla jste se dobře!

jeiline*
hodnocení

ne necekala sem ze by ste tu moji matku zatracovali ja jen chtela poradit tot vse. Hajit se budu protoze nemam rada lzi. myslete si o me co chcete ale ja vim jak to mam a je to moje vec. cast sem tu napsala jen proto ze uz me to vsechno fakt stve. kolikrat sem chtela matku udat ale nechtela sem do decaku a nechtela sem poslat matku do basy i pres to co dela je to moje matka jo nemam ji rada ale nebudu ji nicit zivot uz tak ho ma znicenej a ja taky. v tomhle si myslim ze se mnou bude par lidi souhlasit. ale to je jedno. nebudu to tady resit nejsem u psychologa. dotaz znel jestli me soudy zplnoletni. Odpoved? neni mi 16 takze nemam sanci. no hold sem v prd*li. a co pockam do srpna a pak se to podari do te doby to budu muset nejak vydrzet matce sem stejne ukradena tak si treba niceho nevsimne maximalne mi rekne ze sem tlusta (jak je u ni zvykem) . jinak dekuji odepisovatelum kteri byli mezi prvnimi pomohli ste mi :) a vi ostatni? verte si cemu chcete ja uz svou odpoved mam.a muj zivot tu dal rozebirat nehodlam je to muj zivot vim jak ho mam posran*j a musim s tim nalozit sama jako to bylo az do ted . Dekuji a nashledanou :)

A je zvláštní,že v tom vzteku se dokážeš permanentně usmívat*tuc*Maminka je psychicky nemocná...Bývá to dědičné...Pssst...

hodnocení

1x

K tomuhle je škoda jakýchkoliv slov. Snad jen přísloví:

JAKÁ MATKA, TAKÁ KATKA. Jaga.

jirbar*
hodnocení

0x

Za to těhonetství taky může máma? Myslím si být těhotná v 15. letech taky o něčem vypovídá.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]