Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
prosím o radu s vyplněním daňového formuláře za rok 2012. V roce 2012 - OSVČ + občasná brigáda (DPP). Do jaké kolonky (řádku č.31 nebo 101?) napsat nezdaněný příjem z DPP?
Dále prosím, na jaký řádek psát splácení leasingu auta k podnikání a zda vyplnit celou částku za rok 2012 (12 x měs.splátka)?
A poslední prosba - v roce 2010 jsme měli ztrátu, v minulém přiznání jsme ji uplatnit nemohli, až teď, ale v ř.44 je napsáno, že výše uplatněné ztráty má být max. do výše ř.41a, ale ona ta ztráta je vyšší, tak jestli mohu uplatnit celou částku nebo jen část?
Moc děkuji za odpověď.
1.co je to "nedaněný příjem z DPP"? Příjem z DPP vám měl zdanit a daň strhnout zaměstnavatel. Pokud byly příjmy měsíčně vyšší než 5t. měl jste si u něj vyzvednout Potvrzení o zdanitelných příjmech. Z tohoto papíru se příjem přenese do ř.31 a zaplacená daň do ř.84
2.Splácení leasingu se do žádného řádku nepíše. Vy byste měl vést alespoň daňovou evidenci, kde spočtete příjmy a výdaje a tyto hodnoty zapíšete do ř.101 a 102. Jedním z výdajů jsou i splátky lesingu nebo úvěru. Leasing se ale do výdajů nedává celý, vy můžete uplatnit maximálně úroky z každé splátky. Máte ale nárok uplatnit odpis auta, jestli je v obchodním majetku.
3.Ztráta se uplatňuje jen do výše základu daně čili ř.41a - má to logiku
Nechcete si vaše DP projet alespoň s nějakou účetní? Mám dojem, že to děláte poprvé, tak ať tam nenasekáte chyby. A času je už málo.
Dobrý den, děkuji za odpověď a rady,
času je ještě dost a já nezahálím, odpověď na 3.otázku už jsem si zjistila (dle Pokynů o vypln.přizn. jsem i našla způsob odečtu ztráty vč.vyplněné přílohy na intern.stránkách, dále nezdaněný příjem z DPP je míněno práce na Dohodu o provedení práce, kdy nestrhává zaměstnavatel žádnou daň OSVČ ani studentům - oni uplatň.sami. Potvrzení o zdanit.příjmech jsme si vyžádali, dle Pokynu o vypln.přiznání máme už i vyplněno na ř.31, jak jste i Vy psal.
Takže chybí ještě leasing - daň.evidenci vedeme - příjmy i výdaje (ř.101,102), to je v pořádku, jen stále nevím, jakou část (úroky) uplatnit ze splátky leasingu, to budu muset ještě opravdu probrat s někým fundovaným. Nejsem žádná daň.účetní, máte pravdu, asi 3x jsem Přizn.vyplňovala, je to zbytečně složité, ale vždycky jsem to nějak zvládla a poradila si ...a pokud tam budou nějaké chyby, nevadí, tak nám to FÚ doměří...o miliony stejně nepůjde, tak se není proč hroutit.
V každém případě moc děkuju za ochotu poradit a odpovědět na moji otázku
jedná-li se opravdu o leasing, tak si do výdajů dáváte částku rovnající se 12ti násobku měsíční splátky, bez ohledu na to, zda jste tolik splátek uhradili či nikoliv. Zde se to počítá jako v podvojném účetnictví. Pochopitelně jestliže máte leasing od května , tak si dáte do vydání pouze 8měsíčních splátek.
Přiznám se, že o možnosti nestrhnout dań z DPP slyším poprvé, to opravdu lze? Já si myslím, že zaměstnavatel chyboval, že to nestrhl.
U rady k leasingu jsem se dopustil nepřesnosti: jde opravdu o leasing (auto je v majetku leasingovky) nebo se jedná o normální úvěr (majitelem auta jste vy)? Splátky se pak do nákladů uplatňují jinak.
Dobrý den,
omlouvám se, ale já to trochu spletla, včera jsem vše řešila s manželem a on neplatil leasing, ale pronájem auta (auto pronajaté od kamaráda - kamarád platil leasing), já to nějak "zvojtila", tak se nezlobte, ale dle pátrání prý mám uplatnit celou částku za loňský rok normálně do výdajů (12měs.xplac.pronájem).
S daní je to pravda, já jsem zaměstnaná a chodím také na DPP, mám částku nižší právě o již strženou daň 15% než manžel (OSVČ) či dcera (student) za tu samou práci a dobu.
Mějte se a děkuji za odpovědi
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.