Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vyplnit daňové přiznání

Od: omarak* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

prosím o radu s vyplněním daňového formuláře za rok 2012. V roce 2012 - OSVČ + občasná brigáda (DPP). Do jaké kolonky (řádku č.31 nebo 101?) napsat nezdaněný příjem z DPP?

Dále prosím, na jaký řádek psát splácení leasingu auta k podnikání a zda vyplnit celou částku za rok 2012 (12 x měs.splátka)?

A poslední prosba - v roce 2010 jsme měli ztrátu, v minulém přiznání jsme ji uplatnit nemohli, až teď, ale v ř.44 je napsáno, že výše uplatněné ztráty má být max. do výše ř.41a, ale ona ta ztráta je vyšší, tak jestli mohu uplatnit celou částku nebo jen část?

Moc děkuji za odpověď.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

koukolik
hodnocení

0x

1.co je to "nedaněný příjem z DPP"? Příjem z DPP vám měl zdanit a daň strhnout zaměstnavatel. Pokud byly příjmy měsíčně vyšší než 5t. měl jste si u něj vyzvednout Potvrzení o zdanitelných příjmech. Z tohoto papíru se příjem přenese do ř.31 a zaplacená daň do ř.84

2.Splácení leasingu se do žádného řádku nepíše. Vy byste měl vést alespoň daňovou evidenci, kde spočtete příjmy a výdaje a tyto hodnoty zapíšete do ř.101 a 102. Jedním z výdajů jsou i splátky lesingu nebo úvěru. Leasing se ale do výdajů nedává celý, vy můžete uplatnit maximálně úroky z každé splátky. Máte ale nárok uplatnit odpis auta, jestli je v obchodním majetku.

3.Ztráta se uplatňuje jen do výše základu daně čili ř.41a - má to logiku

Nechcete si vaše DP projet alespoň s nějakou účetní? Mám dojem, že to děláte poprvé, tak ať tam nenasekáte chyby. A času je už málo.

omarak*
hodnocení

Dobrý den, děkuji za odpověď a rady,

času je ještě dost a já nezahálím, odpověď na 3.otázku už jsem si zjistila (dle Pokynů o vypln.přizn. jsem i našla způsob odečtu ztráty vč.vyplněné přílohy na intern.stránkách, dále nezdaněný příjem z DPP je míněno práce na Dohodu o provedení práce, kdy nestrhává zaměstnavatel žádnou daň OSVČ ani studentům - oni uplatň.sami. Potvrzení o zdanit.příjmech jsme si vyžádali, dle Pokynu o vypln.přiznání máme už i vyplněno na ř.31, jak jste i Vy psal.

Takže chybí ještě leasing - daň.evidenci vedeme - příjmy i výdaje (ř.101,102), to je v pořádku, jen stále nevím, jakou část (úroky) uplatnit ze splátky leasingu, to budu muset ještě opravdu probrat s někým fundovaným. Nejsem žádná daň.účetní, máte pravdu, asi 3x jsem Přizn.vyplňovala, je to zbytečně složité, ale vždycky jsem to nějak zvládla a poradila si ...a pokud tam budou nějaké chyby, nevadí, tak nám to FÚ doměří...o miliony stejně nepůjde, tak se není proč hroutit.

V každém případě moc děkuju za ochotu poradit a odpovědět na moji otázku

sebod*

jedná-li se opravdu o leasing, tak si do výdajů dáváte částku rovnající se 12ti násobku měsíční splátky, bez ohledu na to, zda jste tolik splátek uhradili či nikoliv. Zde se to počítá jako v podvojném účetnictví. Pochopitelně jestliže máte leasing od května , tak si dáte do vydání pouze 8měsíčních splátek.

omarak*
hodnocení

Dobrý den,

moc děkuji za odpověď, dám do výdajů částku za všech 12 měsíců, díky.

koukolik

Přiznám se, že o možnosti nestrhnout dań z DPP slyším poprvé, to opravdu lze? Já si myslím, že zaměstnavatel chyboval, že to nestrhl.

U rady k leasingu jsem se dopustil nepřesnosti: jde opravdu o leasing (auto je v majetku leasingovky) nebo se jedná o normální úvěr (majitelem auta jste vy)? Splátky se pak do nákladů uplatňují jinak.

omarak*
hodnocení

Dobrý den,

omlouvám se, ale já to trochu spletla, včera jsem vše řešila s manželem a on neplatil leasing, ale pronájem auta (auto pronajaté od kamaráda - kamarád platil leasing), já to nějak "zvojtila", tak se nezlobte, ale dle pátrání prý mám uplatnit celou částku za loňský rok normálně do výdajů (12měs.xplac.pronájem).

S daní je to pravda, já jsem zaměstnaná a chodím také na DPP, mám částku nižší právě o již strženou daň 15% než manžel (OSVČ) či dcera (student) za tu samou práci a dobu.

Mějte se a děkuji za odpovědi

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]