Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výdajové paušály

Od: asdf* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den, od kterého roku se používají u OSVČ výdajové paušály?

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pt®
hodnocení

1x

Výdajové paušály byly od počátku podnikání po revoluci. Ještě, když nebyly Živnostenskélisty, ale pouhé registrace. ŽL byly od roku 1992. - pt

koukolik

Informace v tom článku je mylná. Paušály bylo možné použít už v 90.letech. Já osobně si myslím, že tato možnost byla do zákona o dani z příjmu zavedena už v době, kdy vznikl, což je rok 1992 ale nemám po ruce tehdejší znění zákona.

V průběhu let se měnily jenom procentní sazby paušálů

jenda89

Ne, článek má pravdu, zavedla to CSSD a ministr financí Sobotka, ta CSSD, která se teď diví, že to OSVC používají a chce to omezit.

koukolik

Ne pravdu mám já :)

Našel jsem si tištěné znění zákona o daních z příjmů z roku 1993 a už tam je možnost uplatnění paušálů. Nebyl tak velkorysé jako dnes ale byly. Pro zajímavost: 50% ze zemědělské výroby, 30% z autorských práv a 25% z ostatních živností.

Jestli mi nevěříte, najděte si to sám. Taky je na internetu spousta odkazů věnovaných účetní problematice z doby před r.2000, kde se o paušálech píše

asdf*
hodnocení

tak jak tedy? není tady žádný znalý účetní?

na netu to nemůžu nikde dohledat.

koukolik

Nevím jestli jsem znalý, ale když něco začnu hledat jsem jako buldok než to najdu *smich*

Věřte mi, paušály byly už v první verzi zákona o daních z příjmů

asdf*
hodnocení

Děkuji moc. A náhodou, když jsem tak smělý, nevíte jestli se dá dohledat v kterém roce a kolik procent to dělá třeba od toho roku 1996? Jedná se mně o paušály na řemeslné živnosti hlavně.

koukolik

Z textu odkazu v příspěvku níže vyplývá, že ještě v roce 1997 byl paušál u živností a tedy i řemeslných 25%. Ke zvýšení na 60% došlo v roce 2005 a na 80% v roce 2009

koukolik

Třeba tady metis.cz/... se píše o paušálech za zdaňovací období 1996 a 1997 ...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]