Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, od kterého roku se používají u OSVČ výdajové paušály?
Výdajové paušály byly od počátku podnikání po revoluci. Ještě, když nebyly Živnostenskélisty, ale pouhé registrace. ŽL byly od roku 1992. - pt
Informace v tom článku je mylná. Paušály bylo možné použít už v 90.letech. Já osobně si myslím, že tato možnost byla do zákona o dani z příjmu zavedena už v době, kdy vznikl, což je rok 1992 ale nemám po ruce tehdejší znění zákona.
V průběhu let se měnily jenom procentní sazby paušálů
Ne, článek má pravdu, zavedla to CSSD a ministr financí Sobotka, ta CSSD, která se teď diví, že to OSVC používají a chce to omezit.
Ne pravdu mám já
Našel jsem si tištěné znění zákona o daních z příjmů z roku 1993 a už tam je možnost uplatnění paušálů. Nebyl tak velkorysé jako dnes ale byly. Pro zajímavost: 50% ze zemědělské výroby, 30% z autorských práv a 25% z ostatních živností.
Jestli mi nevěříte, najděte si to sám. Taky je na internetu spousta odkazů věnovaných účetní problematice z doby před r.2000, kde se o paušálech píše
Nevím jestli jsem znalý, ale když něco začnu hledat jsem jako buldok než to najdu
Věřte mi, paušály byly už v první verzi zákona o daních z příjmů
Děkuji moc. A náhodou, když jsem tak smělý, nevíte jestli se dá dohledat v kterém roce a kolik procent to dělá třeba od toho roku 1996? Jedná se mně o paušály na řemeslné živnosti hlavně.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.