Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
ráda bych se zeptatla, zda je nějaká možnost neúčastnit se hlavního líčení u soudu. Dostala jsem předvolání jako svědek. Výpověď jsem již podávala na policii a nerada bych o celém mluvila znovu před soudem, je mi to velice nepříjemné. Vím, že je to povinnost dostavit se k soudu. Jen jsem chtěla vědět, jestli je i možnost např. zaslat soudci doporučený dopis s tím, že jsem již výpověď podala na policii, a že k danému případu nemám říct nic víc než je je výpovědi, případně, že souhlasím s přečtením, ale jestli se nemusím již zúčastňovat? Je možné, že mi tot schválí?
Děkuji, Blanka
Myslím, že v poučení je dostatečně zvýrazněno pořádková pokuta až 50.000,-Kč? Váš subjektivní pocit. Pokud se jedná např. o vraždu nebo něco obdobného, můžete zažádat o výpověď před soudcem bez svědků (v podstatě jako anonym). Pokud se jedná o nějakou krádež auta v obchodě apod, tak no chance
Jinak naprostý souhlas s kapkou, nemoc jsem také nezmiňoval, protože ta je tam také napsaná. Pokud v tom vidíte opravdový problém, zatelefonujte na soud pod uvedeným č.j. např. 1T1/2013, kdy chtějte mluvit přímo se soudcem a zkuste se s ním nějak domluvit, popř. si myslím, že Vám kompetentně odpoví i vyšší soudní úředník, který pro toho soudce dělá a většinou zvedá telefony. Hodně štěstí.
Dobrý den. Blanko, soudce Vám omluví jen předem zaslanou omluvenku od lékaře. Nemoc se omlouvá, je to vážný důvod. Tím ovšem jen svoji povinnost oddálíte. Soud jednání odročí a pozve Vás na další jednání v náhradním termínu. K soudu se prostě jako svědek dostavit budete muset. Pokud byste tak neučinila, může Vám být vyměřena nejen vysoká pokuta, ale navíc Vás může dát soudce dopravit eskortou. To, co chcete písemně soudci sdělit, budete muset učinit ústně a pod přísahou.
doplněno 19.03.13 19:17:PS: Není možné se tomuto vyhnout. Mohlo by to být bráno jako maření soudního výkonu, či pohrdání soudem, jestli-že byste se nedostavila bez řádné omluvy předem. Jakékoliv písemné prohlášení, či sdělení, soud nemusí brát vůbec v potaz. Tak na to pozor!
Šance zde je, nedávno jsem řešil podobný problém...
Jde ovšem o to, jak je Vaše svědectví významné. Moje svědectví bylo téměř bezvýznamné, šlo o vloupání do objektu s minimální škodou (uražený vsací zámek, prostříhaný starý rezavý pletivový plot, nevyl co zcizit...), navíc po tom roce než chytli pachatele s pamatuji podstatně méně podrobností, než jsem uvedl do protokolu vzápětí po vloupání...
Je možnost se hodit marod, soud je povinnen tento důvod uznat. Ovšem soud může zkoumat konkrétní oprávněnost neschopenky a prý to běžně dělá.
Je možné říci, že jste třeba "povinna" doprovodit (odvézt) jednoho rodičů k lékaři, pokud je předem objednán, i tuto variantu je případně nutno doložit.
Je možné se omluvit tím, že máte objednanou rekreaci či léčebný pobyt, ale na požádání soudu je potřeba i toto zpětně prokázat.
V mém případě to vypadá, že jsem se vyvlékl úspěšně. Máte dobrého známého lékaře či hoteliéra? Každopádně se musíte omluvit předem a včas, prokazatelně, nejlépe faxem. Bez předchozího písemného vysvětlení Vás omlouvá jen vlastní smrt
A pokud kvůli Vaší omluvené nepřítomnosti soud odročí, podruhé už se budete muset zúčastnit...
jedna věc je omluvit se pro nemožnost se osobně zúčastnit,
ovšem pokud vám jde o to, vůbec nevypovídat s tím, že jste vše řekla do protokolu v rámci přípravného řízení, tak můžete požádat soud, aby vás nevyslechl s odkazem na vaši předchozí výpovědˇ, která bude u soudu přečtena.. záleží na úvaze soudu, zda považuje váš výslech za nezbytný, a na souhlasu státního zástupce a obžalovaného s takovým postupem..
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.