Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Firemní telefon - nutnost držet pohotovost

Od: milan06 odpovědí: 10 změna:

Dobrý den,

dostal jsem firemní telefon o který jsem neměl ale vůbec zájem. Bylo mi řečeno že si ho musím vzít a musím být 24. hodin na příjmu!

Je toto s rozporem se zákoníkem práce? Ve smlouvě o pohotovosti 24. hod nic nemám. Co když nechám telefon doma na stolku a telefomn nezvednu když budu mimo domov, mohu si nést nějaké následky? Neměl bych dostávat nějaký bonus za to že budu 24. hodin na drátě?

Předem děkuji za vaše názory a zkušenosti Milan

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladaadal*
hodnocení

3x

Neporadím ti jak to je v zákoníku, ale mám služební telefon už leta a vždy záleželo na dohodě s nadřízeným. Je běžné, že je člověk na drátě pro případnou radu, ale po osmé večer a před osmou ranní volá jen blbec nebo by opravdu muselo jít o položení firmy. Ovšem, když držíme pohotovost s tím, že v případě potřeby na zavolání sednu do auta a jedu - tudíž si nemůžu nic moc plánovat, tak to mám placené. Ne jako bych byl v práci, ale formou odměny se mi ten zkaženej den kompenzuje.

Co říká zákoník počkej na Ivzez, tak se v tom hodně vyzná.

repkin*
hodnocení

0x

Otázkou je, jste normální, nebo státní zaměstnanec? Co máte podepsané ve smlouvě?

ifkali*
hodnocení

0x

e třeba zdůraznit, že zaměstnavatel může pracovní pohotovost nařídit pouze v případě, že se tak se zaměstnancem předem dohodne _ ať už v pracovní smlouvě nebo ve zvláštní dohodě o pracovní pohotovosti...

zdroj

www.novinky.cz/kariera/296246-poradna-muze-zamestnavatel-chtit-abych-byl-na-telefonu-24-hodin-denne.html

doplněno 19.03.13 08:11:

Zdravím,

zrovna dneska je i o tom článek na výse uvedeném linku.

albatros498022*
hodnocení

0x

Ono dneska je těžké se dovolávat zákoníku práce nebo jiných předpisů, zaměstnavatel je sice dodrží, ale v nejbližší době se zaměstnance zcela legálně zbaví / porušení pracovní kázně apod. / Tak pak je to na posouzení každého jak moc o práci stojí.

honzav88*

Přesně tak, co říká zákoník práce je absolutně nedůležité, důležité je, že na pracáku jsou tisíce lidí co klidně tu pohotovost u mobilu 24 hodin držet budou... Nedovedu si předtavit jít za zaměstnavatelem a říct mu "to mi dle zákoníku práce nesmíte nařizovat". :) A přesně jak zde píše kolega nademnou čekejte v nejbližší době výpověď přesně dle zákoníku práce (docházka, internet v pracovní době, delší přstávka na obědy apod.- každý zaměstnanec někdy "ujede" a většinou se to výtáhne když je potřeba) a myslím, že by dotyčný rád podepsl dohodu o ukončení PP.

majsterjoe*

Hmm, ja si to treba predstavid dokazu. Kdyz budete mit vsichni strach z takovych zamestnavatelu, budou si s nama delat co budou chtit jeste vice.

A kdyz sem dobry zamestnanec a zamestnavatel me potrebuje, tak nevidim duvod si snim o takovych vecech promluvit. Ne pro vsechny nezamestnane sou pracovni pozice.

honzav88*

Ale to není o strachu apod, ale o tom, že prostě nemám rád lidi co mají se vším problém, dostanu mobilní telefon s trafiem s tím že ho šéfovi zvednu kdykoli od toho mi ho prostě dal a ne že v 7:30 přijdu do práce a v 15:00 jsem už zase na odchodu... Takhe si ten zaměstnanec nikde žádnou práci (dobře placenou) neudrží. Já měl a mám se svými nadřízenými korektní až kamarádské vztahy a fakt jsem nikdy neřešil zda jsem v práci 8,9 nebo 12 hodin nebo zda mi volá o dovolené či večer... naoplátku mi nikdy nedělá problém s termínem dovolené, s tím když potřebuji jít brzo domů, něco si přes den zařídit apod. Jednoduše řečeno, říct mi můj podřízený "To dělat nebudu, to není v zákoníku práce", tak ho prostě ve firmě nechci... Ono je jednoduché si v zákoníku vyhledat co "můžu" ale už málokdo kouká na to co musí nebo zase může zaměstnavatel... Asi by tazatel křičel kdyby mu řekl, dobře telefon nemusíš zvedat 24 hod. denně opravdu to nemusíš dle zákonníku, ale počítej s tím že veškerou dovolenou ti nařídím vybrat v listopadu a to dle zákonníku práce můžu...

Prostě chci říct, že válku se zaměstnavatelem zaměstnanec nikdy nevyhraje... Tak to je a jestli to někomu vadí, tak ať se stane zaměstnavatelem, nikdo vám nebrání ;)

hodnocení

0x

Něco jiného je pracovní pohotovost a něco jiného je slušný logický požadavek, aby když už má člověk firemní telefon (asi i s firemním tarifem), tak aby ho i používal. Buď v klidu, nikdo ti 24 hodin denně volat nebude, těch 24 hodin na příjmu je jen takový folklór (kolik je ti roků, že to bereš vážně?). Já mám firemní telefon víc jak deset roků, a mezi večeří a snídaní mi nikdy nikdo z firmy nevolal.

nu*
hodnocení

0x

záleží na tom jakou pozici a jakou práci vykonáváš, když jsem byl vedoucím non-stop provozu v jedné firmě, měl jsem jako každý vedoucí telefon a auto od firmy, když byl průser, operátor mi zavolal že se něco děje, já nasedl do auta a jel jsem to řešit...I o víkendu...Nade mnou byl jen provozní ředitel a nad ním generální...bylo by asi blbé chtít po nich, aby to řešili oni... byl to můj provoz...byl jsem za něj placen, a to slušně...

Tam se nehrálo na žádné pracovní pohotovosti, soukromá firma musela fungovat, a fungující prosperující firma se o své zaměstnance na oplátku stará...

Nevím co děláš, ale když máš problém s firemním mobilem, jdi makat jinam...

ladaadal*
hodnocení

0x

Souhlasím s Honzou a Nu, záleží na pozici. Když budeš remcat, zůstaneš nadosmrti dole. Od vyšších pozic se to očekává. Nejde o pohotovost, ale prostě ti platí telefon a počítají, že ho budeš zvedat. A popravdě, vždy je možnost najít lepšího zaměstnavatele, máš-li pocit, že tě tento omezuje. Alespoň já s tím neměl nikdy problém, ale telefon jsem nikdy neřešil.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]