Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Předčasný důchod vs jeho výše

Od: feryramus* odpovědí: 12 změna:

Moje žena odešla do předčasného důchodu o tři roky dříve,výměr byl při řádném odchodu-9800.ale že odešla dříve o 3roky tak jí vypočítali 4990kč,já si myslím že jí asi trošku okradli co myslíte.

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

paw*
hodnocení

1x
Nejsem v tom zbehly, ale nemuze zde hrat I roli, ze nema odpracovanych tech 30 let(nebo kolik je doba placeni)?

vlasatec*
hodnocení

0x
To je docela drsný. Pokud by pockala do radnyho odchodu tak se ji to za 4 roky vrátí, jestli se nemýlím.
feryramus*
hodnocení

Důchodového věku se dočkala ale bylo jí řečeno že nemá nárok,asi není politik.

Nevím, co jí kde kdo řekl a jak to pochopila. On ten důchodový zákon je docela složitý na pochopení pro normální lidi, kteří jsou zběhlí v jiném oboru, bohužel taky koluje spousta nesmyslů (např. to, co napsal vlasatec) a lidi to přejímají jako fakt, místo toho, aby se zeptali na důchodovém oddělení a pokud něčemu nerozumějí, zeptali se znovu. Jiná cesta není. Jak jí bylo zdůvodněno, že nemá nárok? Pro nárok na důchod musí být splněny určité podmínky. Důchodářka by měla srozumitelně vysvětlit, kd´terá podmínka nebyla splněna. Pokud to není pravda, doloží se tato skutečnost a důchod se přepočítá. Pokud to pravda je, musíte se s tím smířit, proti podmínkám zákona se nedá nic dělat.

Jestli je nebo není politik, s tím nemá nic společného.

hodnocení

0x
To je teda darda. Chlapi co šli u nás o půl roku dřív taky naříkali že se jim sníží důchod asi o 700 takže to vychází něco přes stovku za každý měsíc takže za tři roky by to bylo skoro 4000 a podle toho co pisete to skor tak vychází.
Divná politika . .

feryramus*
hodnocení

Léta má odpracované a vychovala 4 děti.

hodnocení

0x

Ještě asi před 8 lety /nevím přesně, jak je tomu dlouho/, když šel člověk do předčasného důchodu, byl mu krácen. Když se ale dožil data, kdy šel do řádného starobního důchodu, dostal ho, jak mu náležel a ten předčasný se v tom nezohlednil. Jedna známá toho využila a byla moc spokojená.

Bohužel, v rámci šetření /za to, co předtím rozházeli/ nám naši nejvyšší nastolili zákon, že pokud někdo půjde do předčasného důchodu, bude mít tento pokrácený důchod až do smrti, bez jakékoliv změny k lepšímu. Proto je dnes všude známé, že je daleko lepší přečkat nějaký ten čas třeba na kontrolce či na úřadu práce. To nechci navádět k nepravostem, ale kde dneska sežene práci třeba 58 letý či 60 letý člověk?

Prostě to tak nějak doklepat, i kdybych měla udržovat zeleň v naší obci. Jen nejít do předčasného. Tím se člověk už nadosmrti dobrovolně zbaví pořádné části svého důchodu. Jaga.

Babuško, od 1.1.21996 platí tento zákon o důchodovém pojištění (155/1995), a tady už se z předčasného důchodu nic nedoplácí. Byla ještě jedna možnost, § 30, kdy byl důchod krácen dočasně, ale tam byla další podmínka - člověk musel mít invalidní důchod, a tento § byl zrušen. Už je jenom § 31, trvale krácený předčasný důchod, lze jt až 3 roky před nárokem na řádný starobní důchod a nic se po dosažení věku nedopočítává.

doplněno 18.03.13 20:05:

Já bych zase do předčasného šla. Než ztrácet nervy, když ve vyšším věku nedokážu stačit nárokům, a chodit do práce vystresovaná, nechat na sebe zahlížet ty mladé dravce (neprosím se o to, abych mohla do 62 let pracovat), radši se smířím s nižším důchodem a je mi jedno, že je to nafurt. Kdo z nás ví, jak dlouho tady bude? a proč se kvůli pár stovkám nervovat a pak se ani ve zdraví nedožít řádného důchodu?

hodnocení

0x

Máte možnost se odvolat. Tam, odkud výměr přišel, napište odvolání a nesouhlas. Musí to znovu přepočítat a dát vám vědět. Také jsem to udělala. ;)

duchod
hodnocení

0x
Moc tomu nerozumím. Píšete, že odešla do předčasného důchodu o 3 roky dříve.
Později píšete: „Důchodového věku se dočkala, ale bylo jí řečeno, že nemá nárok, asi není politik.“ Když se dočkala důchodového věku, tak asi neodešla do předčasného důchodu, nebo nemá ještě důchodový věk.
Na co nemá nárok?
.
Léta má odpracovaná, takže má více jak 32 odpracovaných let?
Při o 3 roky předčasném důchodu se krátí procentní sazba o 15,9 %, což by stěží dělalo 4 000 Kč.

Přesně tak. Myslím, že tazatel si něco trochu popletl.

nandy
hodnocení

0x

Žádejte přepočítání. Šla jsem do předčasného důchodu také o 3 roky dříve, léta jsem měla a rozdíl proti tomu, co bych měla, kdybych šla "řádně" činí 1.1OO,Kč. Záleží pochopitelně na tom, kolik si kdo vydělával. Při minimální mzdě, kterou jsem měla, je ten rozdíl takový, jak jsem psala.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]