Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vyživovací povinnost po odchodu z domu

Od: wlk91* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den,

je mi 21 let, mám práci i bydlení. Moji přítelkyni bude za pár měsíců 18. Chodíme spolu už téměř 3 roky, ale její otec ji brání, aby se semnou scházela a aby u mě třeba někdy přespala, nebo podobně. Tím nám dělá ve vztahu docela velké obtíže a z přítelkyně si doma dělá spíše služku než dceru. Přes sociálku to hnát nechceme, protože si myslím, že to nešahá až tak daleko, že by s tím něco mohli dělat, ale dělá ji ze života a mládí docela peklo. Nesmí chodit ven ani semnou, ani s kamarádkama, nesmí sporotvat, protože by se doma neučila, atd. Todle píši pro úvod, abych se vyhl předem radám, jako ať si rozmyslí, jestli hned chce v 18ti z domu, apod.

Teď tedy k otázce:

Má právo přítelkyně v 18ti se odstěhovat ke mě, ikdyž ještě nedokončila školu a nemá žádný příjem (živil bych ji já) přes otcův nesouhlas? (matka žije v Itálii, nehraje roli) A má potom otec vyživovací povinost? Na ni to totiž pořád svádí, že on je za ni zodpovědný, dokud studuje a proto ji nepustí z domu.

Kdyby jste měli zároveň i odkaz na paragraf v zákonech, uvítal bych to. Děkuji mnohokrát

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Nejideálnější by bylo kdybyste ji naoko pronajal část bytu a ona si požádala otce o výživné. Pokud bude mít 18, nemá na ni jakýkoli nárok. Může si zavolat policii, podávat stížnosti k soudu, vše marně, Nenadělá nic. Naopak pokud ona bude studovat, má právo od něho na výživné. Nejlépe by to bylo podat přes soud. Bude to pro ni zdarma. Lepší by byl ten podnájem a o vašem vztahu nemluvit. Mohli by vás pak posuzovat jako domácnost.

martinaa*
hodnocení

2x

vyzivne.cz/...

Dokud slečna studuje, otec má povinnost platit. Až dostuduje, vyživovací povinnost zaniká (pokud půjde na VŠ, vyživovací povinnost trvá nejdéle do 26 let). Pokud na VŠ nepůjde, bude si muset najít příjem nebo třeba jít na UP, protože maturitou je připravená na budoucí zaměstání a otec už platit nemusí.

Samozřejmě se k Vám odstěhovat může, v 18 je plnoletá a i poté by otec měl platit, ale to snad lépe doplní jiní. Už se tu párkrát probíralo, že o příspěvky se lze i soudit.

Zvažte však, zda utáhnete domácnost i přítelkyni, která možná hned práci nenajde.

doplněno 17.03.13 22:20:

Zjednodušeně - dokud přítelkyně studuje, tudíž se soustavně připravuje na budoucí povolání, otec platit musí (nejdéle ovšem do těch 26 let).

wlk91*
hodnocení

Příjmy jsme propočítavali a vychází nám i nějaké rezervy, takže s tím by nebyly problémy. Ale nevím jak to tedy je, pokud tu povinost i nadále otec má. Uvažovali jsme nad možností zažádat o podporu státu u přítelkyně na bydlení, ale do těchto nároků se počítá příjem všech lidí v domě, nebo jen můj? A pokud jen můj, měla by na to právo, ikdyž by ji dále musel živit i otec? Jde o to, že já sice bydlím u rodičů, ale mám vlastní pokoj i s kuchyní a všim potřebným. Společné máme jen vchodové dveře a záchod. Platím jim za nájem a přispívám na elektřinu, vodu a plyn.

iz*

Dokud Vaše přítelkyně studuje, bude pravděpodobně posuzována s otcem, přestože už bude bydlet jinde. (Alespoň před několika lety tomu tak ještě bylo.)

Příspěvek na bydlení by získala, pokud by u Vás bydlela na základě nájemní smlouvy. Pokud máte k dispozici jeden pokoj, půjde podle mne maximálně o podnájem, na který se příspěvek na bydlení nepřiznává.

Pro účel státní sociální pomoci i pomoci v hmotné nouzi se posuzují společně všechny osoby, které mají v bytě hlášen trvalý pobyt. Máte-li i Vaši rodiče nějaké příjmy, pravděpodobně na žádnou dávku "nedosáhnete".

hodnocení

0x

Dobrý den. Než dosáhne přítelkyně zletilosti, je její zákonným zástupcem otec. Rozhodně doporučuji setrvat doma až do dovršení 18. let. Pak se kamarádka může odstěhovat od otce, bude zletilá a zákonného zástupce již nebude potřebovat. Dokud bude studovat a připravovat se tak na budoucí povolání, je otec povinen dodržovat povinnost výživného vůči své dceři. Totéž je ovšem povinna hradit i její matka. Oba rodiče se podílí na životní úrovni a výživném svého dítěte, každý dle svých možností, samozřejmě.
doplněno 17.03.13 22:24:

Přidávám ještě Zákon o rodině viz. § 85:

(1) Vyživovací povinnost rodičů k dětem trvá do té doby, pokud děti nejsou samy schopny se živit.

(2) Oba rodiče přispívají na výživu svých dětí podle svých schopností, možností a majetkových poměrů. Dítě má právo podílet se na životní úrovni svých rodičů.

(3) Při určení rozsahu jejich vyživovací povinnosti přihlíží se k tomu, který z rodičů a v jaké míře o dítě osobně pečuje. Žijí-li rodiče spolu, přihlédne se i k péči rodičů o společnou domácnost.

-

Ucelé info zde:
http://zakony.kurzy.cz/94-1963-zakon-o-rodine/cast-3-hlava-1/

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]