Nejste přihlášen/a.
Snažím se trochu zorientovat, abych mohl podat své první daňové přiznání z příjmu. Začal jsem jako OSVČ v září roku 2012. Do konce roku 2012 jsem vystavil pouze jednu fakturu na 52000 kč a to firmě s.r.o. (plátci DPH) Já plátce nejsem. Na zdravotním pojištění jsem zaplatil 6788 kč, na sociálním pojištění 5508 kč. Dále pak 600 kč za silniční daň. Auto mám vedené jak pro soukromé tak podnikatelské účely a mám ho evidované s paušalními měsíčními výdaji - tuším 4000 kč/měsíc.
Nemám manželku, děti,... zatím žiji s rodiči.
Byl by někdo ze zkušenějších tak hodný a poradil mi jak s tím vším naložit. Stále surfuju, googlím, ale spíše se více a více strácím. Případné další info rád dodám. (Pro rok 2013 to nechám udělat účetní )
Chybí základní údaj a to výdaje. Příjmy máte 52 tis a jaké výdaje máte na dosažení zisku kromě uvedeného? Budete chtít výdaje paušálem nebo skutečné?
No - myslel jsem si, že výdaje jsou třeba ty 4000 kč /měs. Tedy 16 tisíc za dobu podnikání. Jedná se převážně o práci na PC, takže výdaje moc nemám, tak maximálně elektřina, internet což platí rodiče, a sem tam nějaká cartridge a papír do tiskárny. To je jen asi cca 1000 kč/ rok 2012. Takže v tomto případě by asi dle laického názoru bylo vhodnější paušální uplatrnění. Je to tak? Pokud vím, tak výše paušalních nákladů záleží na tom o jakou živnost se jedná. V mém případě zatím pouze o volnou. Děkuji
Nevím co jste dělal do září, ale to nic na výsledku nezmění, že daň bude nula. v7daje zaškrtnou paušálem. Tuším doplatek sociálního pojištění. Hoďte si výše uvedené údaje do kalkulačky a je to
V případě nejasnosti se ptejte.
doplněno 18.03.13 10:00:*výdaje
Tak pokud bych Vás pohl ještě obtěžovat, tak bych se postupně ptal. Když to vezmu pěkně postupně.
> Nejdříve by mě zajímalo, zda se jedná o správný formulář.
> V tomto formuláři je automaticky nastaveno, že se jedná o zdaňovací období od 1.1.2012. V tuto dobu jsem já ale ještě nepodnikal a nelze to změnit.
> V I. odílu se skutečně vyplňuje adresa 3X?
> No a v II. odílu už nevím jak se konkrétně zeptat, protože tam nerozumím vůbec ničemu. Zcela nevím co kam napsat, jako laik vůbec nechápu.
Tak se zvedněte od PC a zajděte si na finančák pro tiskopis a k němu dostanete podrobný návod a vylňte ručně. Myslím si, že pokyny k vyplnění daňového přiznání by šly i někde stáhnout a pak jen číst a číst a vypisovat řádek po řádku. Jest-li ani toto nedokážete, zadejte vyplnění někomu znalému, třeba účetní.
Já vám zde neporadím, že vám nejde PC opravit počet měsíců atd ...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.