Nejste přihlášen/a.
Dobrý den všem,
velmi rád bych se na Vás obrátil s prosbou o radu, jak postupovat v této situaci:
Dva měsíce jsem spolupracoval s obchodní firmou jako obchodní zástupce a zaměstnanec na prodejně, vše dle smlouvy o zprostředkování, ve které jsou jasně stanoveny dohodnuté podmínky.Tuto smlouvu mi firma ale do ukončení naší spolupráce nedala a nyní je problém i s obdržením dohodnuté odměny. Mohu něco podniknout?
Děkuji Vám vřele za čas a ochotu.
s pozdravem
Robert Zentrich
Smlouvou o zprostředkování se zprostředkovatel zavazuje, že bude vyvíjet činnost směřující k tomu, aby zájemce měl příležitost uzavřít určitou smlouvu s třetí osobou, a zájemce se zavazuje zaplatit zprostředkovateli úplatu (provizi).
§ 643Zprostředkovatel je povinen bez zbytečného odkladu sdělovat zájemci okolnosti důležité pro jeho rozhodování o uzavření zprostředkovávané smlouvy a zájemce je povinen sdělovat zprostředkovateli skutečnosti, jež pro něho mají rozhodný význam pro uzavření této smlouvy.
§ 644Zprostředkovateli vzniká nárok na provizi, je-li uzavřena smlouva, jež je předmětem zprostředkování.
§ 645Vyplývá-li ze smlouvy, že zprostředkovatel je povinen pouze obstarat pro zájemce příležitost uzavřít s třetí osobou smlouvu s určitým obsahem, vzniká zprostředkovateli nárok na provizi již obstaráním této příležitosti.
§ 646Jestliže podle smlouvy vzniká zprostředkovateli nárok na provizi teprve splněním závazku třetí osoby ze zprostředkovávané smlouvy, vzniká zprostředkovateli tento nárok rovněž v případě, kdy závazek třetí osoby vůči zájemci zanikl nebo splnění závazku třetí osoby se oddálilo z důvodů, za něž odpovídá zájemce. Je-li základem pro určení výše provize rozsah splněného závazku třetí osoby, započítává se do tohoto základu i plnění neuskutečněné z důvodů, za něž odpovídá zájemce.
§ 647Zprostředkovatel má nárok na provizi sjednanou, jinak obvyklou za zprostředkování obdobných smluv v době uzavření smlouvy o zprostředkování. Zprostředkovateli však nevzniká nárok na provizi, jestliže smlouva s třetí osobou byla uzavřena bez jeho součinnosti nebo jestliže v rozporu se smlouvou byl činný jako zprostředkovatel též pro osobu, s níž byla uzavřena zprostředkovávaná smlouva.
(2)Nárok na úhradu nákladů spojených se zprostředkováním má zprostředkovatel vedle provize, jen když to bylo výslovně sjednáno, a v pochybnostech jen při vzniku nároku na provizi.
§ 648Zprostředkovatel je povinen pro potřebu zájemce uschovat doklady, jež nabyl v souvislosti se zprostředkovatelskou činností, a to po dobu, po kterou mohou být tyto doklady významné pro ochranu zájmů zájemce.
§ 649Zprostředkovatel neručí za splnění závazku třetích osob, s kterými zprostředkoval uzavření smlouvy; nesmí však navrhovat zájemci uzavření smlouvy s osobou, ohledně které ví nebo musí vědět, že je důvodná pochybnost, že splní řádně a včas své závazky ze zprostředkované smlouvy.
(2)Jestliže o to zájemce požádá, je zprostředkovatel povinen mu sdělit údaje potřebné k posouzení důvěryhodnosti osoby, s kterou zprostředkovatel navrhuje uzavření smlouvy.
§ 650Smlouva o zprostředkování zaniká, jestliže smlouva, jež je předmětem zprostředkování, není uzavřena v době určené ve smlouvě o zprostředkování. Není-li tato doba takto určena, může kterákoli strana smlouvu ukončit tím, že to oznámí druhé straně.
§ 651Vzniku práva zprostředkovatele na provizi nebrání skutečnost, že teprve po zániku smlouvy o zprostředkování je s třetí osobou uzavřena smlouva ( § 644), popřípadě splněna smlouva ( § 646), na kterou se vztahovala jeho zprostředkovatelská činnost.
Z těchto ustanovení vyplývá, že tato smlouva nemusí být uzavřena písemně, vy tedy máte smlouvu ústní, problém je vaše důkazní situace. Trochu také váhám, zda se nejdená o normální pracovní poměr, také sjednaný ústně. To vám řekli oni, že je to smlouva o zprostředkování. Jak vyplývá z ustanovení zákona, máte nárok na provizi z každé smlouvy kterou jste uzavřel. Pro ně je to výhodnější, jako zaměstnanci by vám museli platit, i kdyby jste nesjednal nic. Jak říkám, váš problém jsou důkazy. Doporučuji se obrátit na advokáta nebo občanskou poradnu, dáte dohromady důkazy a rozhodnete se co dál. Záleží taky na vás, zda se chcete třeba až soudit, pokud budou tvrdí a nebude s nima dohoda, může to dojít až k soudu
děkuji,doplňuji:
smlouva o zprostředkování je připravena, ale nebyla podepsána a předána před zkončením spolupráce. Dohodnuto bylo ve smlouvě: základní plat+provize, toto bylo vyfakturováno v určený termín jako moje faktura dle smlouvy,obě faktury mám podepsané s razítkem zájemce.Jaké důkazy mám opatřit pro případný soud? Nějaké svědky?
děkuji robert zentrich
Jak je výše uvedeno, může se jednat o zastřený pracovní vztah, můžete se obrátit i na inspektorát práce. Pokud máte svědky, mohlo by to stačit. Uvažujte o jakýchkoliv dokumentech, čemkoli, co dokazuje, že jste pracoval na prodejně, že jste vyvíjel nějakou činnost ve prospěch firmy. Pokud půjdete tou cestou, že to byl zastřený zaměstnanecký poměr, máte větší šanci na úspěch.
To co popisujete skutečně vypadá spíše jako pracovní vztah, zprostředkovatelská smlouva nepočítá s žádným základním platem, je to jen ohodnocení za to, že obstaráte, že ten pro koho děláte získá příležitost k uzavření, nebo uzavře, nějakou smlouvu. Pokud jste navíc smlouvu nepodepsali, není vůbec platná. Platí to, co jste si dohodli. Jako důkaz cokoli, pokud jste uzavíral smlouvy, vystavoval daňové doklady a je na nich vaše jméno, svědci.
Nerozumím tomohle: Pokud jste navíc smlouvu nepodepsali, není vůbec platná. Platí to, co jste si dohodli.
dohudnuto bylo to, co je v připravené smlouvě, tj. základ+provize+auto. platí to tedy ikdyž smlouva nebyla podepsána? stačí mít jen nepodepsanou smlouvu? asi né?
jako důkazy mám jen nějaké maily a kolegyni na prodejně, kterou bych požádal o čestné prohlášení.
děkuji robert zentrich
Běžný postup je poslat upomínku a žádost o uznání dluhu. Tam rovnou uvést, že pokud nepodá námitky, je pohledávka považována za uznanou. Pak už, pokud nezaplatí, následuje žádost soudu o vydání platebního rozkazu.
To podepisování faktur je hrozný zlozvyk. Mělo by tam být aspoň napsáno převzal, nebo převzal a souhlasí. Nějakého soudce už přesvědčili, že bez dodacího listu není faktura důkazem plnění.
Jen pro pobavení - když jsem se soudila o úhradu mých faktur, na kterých bylo výslovně napsáno "schválil" spolu s podpisem jednatele společnosti, soudkyně mi řekla, že to ještě neznamená, že jsem práci skutečně odvedla, proto jsem musela (po 10 letech od vystavení faktury, tak dlouho trval soud) sehnat svědky, kteří potvrdili, že to v dané době v dané firmě chodilo tak, že jestliže jednatel napsal "schválil" a fakturu podepsal, znamenalo to, že fakturovaná práce byla skutečně provedena. Pak teprve soudkyně uznala faktury za oprávněné. Kromě jedné, na které byl jen podpis jednatele, bez zaklínadla "schválil".
oslovte uvedenou firmu doporučeným dopisem - pokud nebude sjednaná odměna vyplacena do 7 dnů - oslovím FÚ, PÚ, Živnostenský úřad a ČOI abych je seznámil s praktikami Vaší firmy a s Vaším chováním k Vašim spolupracovníkům... Dále se obrátím na St. zastupitelství kde podám trestní oznámení na Vaši firmu za zadržování věci - tj. mé finnanční odměny, jsem ochoten přistoupit na mimosoudní vyrovnání s Vaší firmou. Pokud se nechytnou za nos je třeba to podat s tím že máte možnost doložit že jste pro ně pracoval, / zákazníci, doklady, fotky atd... hezký den...
Ano jako důkaz můžete použít tu nepodepsanou smlouvu, i kolegyni na prodejně. Upozorňuji, že pokud u nich získáte podpis, že uznávají dluh vůči vám, jak někdo radil výše, musí to být od nich podepsané, jinak je vám to k ničemu. Zatím bych se snažila o dohodu, případně písemně doporučeně předžalobní upomínku, že jste připraven obrátit se na soud, pokud se s vámi nedohodnou. Snažila bych se skutečně o prokázání pracovního poměru, máte to lepší, plyne z toho, že za vás odvedou zdravotní, sociální pojištění, vám se to počítá do důchodu, jako podpůrná doba pro nemocenské, jako odpracovaná doba pro úřad práce atd, atd., ve všem je to výhodnější.
Díky moc za informace a snahu,
doplním ještě mojí situaci:
v té době, kdy jsem dělal vlastní obchodní činnost, pouze né na moje ičo ale pod uvedenou firmou, která mi teď zadržuje odměnu, bylo dodáno několik zakázek firmám, které odebírají roky jinak ode mě. Jedná se o různé množství dlažeb a obkladů. Na můj pokyn tito odběratelé pozastavili platby za tyto dodávky uvedené firmě-mému dlužníkovi. Veškeré potvrzené faktury a dodací listy dokazující převzetí zboží mám u sebe, tudíž můj dlužník nemá v rukách nic, čím by vymáhal uhrazení zboží. Samozřejmě těm firmám již odeslali upomínky a penalizační faktury.(totéž jsem udělal i já ve vztahu k mému dlužníkovi). Tohle všechno až do uhrazení mých pohledávek mým dlužníkem. Jsou to dvě zdánlivě nesouvisející věci, ale to zboží je jedinou mojí pákou.
jak byste kdo řešil tuto situaci step by step?
díky ještě jednou za pomoc.
Nápad to není úplně špatný, o vašich kvalitách svědčí, že za Vámi tyto firmy až takto stojí i za cenu případných sankcí a smluvních pokut. Na ty totiž bude mít dodavatel asi právo, když jste to dodával pod jejich IČ. Páka by to ale mohla být dobrá. Snad je to brzy k něčemu dotlačí. Aby jste si ještě nezhoršil vztahy s letitými zákazníky. Zkuste si nechat sepsat nějakým advokátem ještě tu předžalobní upomínku. Tak hodně štěstí
hmm, díky za podporu, jsou to zbytečný nervy.
jak s těmi smluv pokutami? nárok by měli, pokud by měli v rukách potvrzené dodací listy a faktury, jinak ne? není důkaz o dodání zboží...
zdravím po odmlce,
chci jen požádat o názor,
Sepsal jsem s mým klientem smlouvu o postoupení pohledávky, on poslal padouchovi který mi po dvou měsících nevyplatil odměnu jednostranný zápočet a já padouchovi oznámení o změně věřitele. Tím se padouchův dlužník stal vlastně jeho věřitelem a tak se udělal normální zápočet a klient rozdíl,tedy částku kterou mi můj dlužník zadržuje za 2 měsíce prace poslal na můj účet. Právník padoucha poslal mě i klientovi zamítací dopis, že nic z toho neuznává a že vše trvá a že má pokyn vymáhat soudně. Budu velmi vděčen o názor.díky.
srdečně zdravím,prosím zase o radu. situace postoupila dále. můj dlužník, který mi nevyplatil sjednanou odměnu za dva měsíce práce na žl pro jeho firmu prostřednictvím právníka zažaloval u soudu,soud vydal platební rozkaz a můj postupník se zalekl, asi částku, kterou mi vyplatil za postoupení pohledávky uhradí a navíc sai 20000,. za soud,toto bude chtít zpět po mě. Takže shrnuto: dva měsíce práce zadarmo a navíc za ně mám zaplatit navíc 20000,-
ptám se někoho ochotného mi poradit, jak zastavit toto zlo, jak se bránit?
moc děkuji robzen
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.