Nejste přihlášen/a.
Dobrý den.
Jsem studentkou a přivydělávám si jako brigádník v jednom supermarketu.Od nového roku mi byly zavedeny daně.Chtěla bych vědě, kolik vůbec ty daně představují na mojí výplatní listině? Záleží na tom,kolik si člověk vydělá, nebo se strhává každý měsíc stejně?
Předem děkuji za odpověď
Andrea
Co je to "brigádník"? Zákoník práce nic takového nezná. Pracovat můžete pouze na základě pracovní smlouvy, dohody o provedení práce (DPP) nebo dohody o pracovní činnosti (DPČ).
Znamená-li věta: "Od nového roku mi byly zavedeny daně.", že jste do konce roku 2012 pracovala, aniž by zaměstnavatel z Vašeho příjmu odváděl daně, zdravotní a sociální pojištění, šlo pravděpodobně o práci na černo, za niž hrozí pokuta zaměstnavateli (až 10.000.000 Kč) i Vám (až 100.000 Kč).
doplněno 14.03.13 17:32:Dani z příjmu podléhá každý příjem ze závislé práce (z pracovního poměru s pracovní smlouvu i z dohod - DPP a DPČ).
Při příjmu do 5.000 Kč se v případě, že zaměstnanec nepodepsal prohlášení k dani (růžový papír) strhává srážková daň, která se už nikdy nevrátí.
V případě, že zaměstnanec podpsal prohlášení, a v případě vyššího příjmu se strhává daň zálohová.
Pracuje-li někdo na základě DPP s odměnou do 10.000 Kč měsíčně, nebo na základě DPČ s odměnou do 2.500 Kč měsičně, neodvádí se z příjmu zdravotní a sociální pojištění. Dani však podléhají i příjmy z těchto dohod.
Studenti mohou slevy na poplatníka (2.070 Kč) uplatnit také slevu na studenta (335 Kč měsíčně), takže se z jejich příjmu odvádí nižší daň. Tzn., že studenti do výše příjmu cca 16.000 Kč neodvádějí žádnou daň (za předpokladu, že podepsali prohlášení).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.