Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přerušení živnosti

Od: kohoutm2* odpovědí: 3 změna:

Chci začít podnikat na živnostenský list a mít samostatnou výdělečnou činnost jako vedlejší při zaměstnání. Nevím kolik zakázek za rok se mi podaří získat nebo kolik budu mít na podnikání času. Hraje u samostatné výdělečné činnosti vedlejší nějakou roli přerušení živnosti nebo je jedno, pokud živnost nepřeruším a jen ji budu mít. Pokud za rok vydělám nulu nebo nějakou malou částku, plyne z toho pro mě nějaká nevýhoda, především finanční?

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

buss
hodnocení

0x

K přerušení viz živnostenský zákon, známe přerušení a pozastavení. O příjmech a platbách se nejlépe poradit s účetní. Jistě že ji lze mít a nepodnikat, ale FÚ oznámit, že nebyly příjmy. Dále je tu ZP a SZ.

ladaadal*
hodnocení

0x

Měl jsem to tak několik let. Finanční nevýhoda žádná, ale každý rok musíš zajít na berňák, vyplnit čestné prohlášení, že jsem za předešlý rok nevydělal na živnost ani korunu a pak na sociál a zdravotní vyplnit vyúčtování s nulama. Sociálka si sama potvrdí, že jsi něco vydělal u zaměstnavatele a ten za tebe platí. Takže jen to obíhání je na nic, jinak to nemá žádný vliv.

koukolik
hodnocení

0x

Pokud podnikáte nárazově, živnost si nepřerušujte. Zbytečná administrativa. Navíc, když podnikáte jen část roku, různe limity plateb se přepočítávají na poměrnou část roku, kdy výdělečná činnost skutečně probíhala.

Pokud budete mít příjmy nulové nebo do 6t., zašlete na FU prohlášení, že jste v daném roce neměl zdanitelné příjmy. Přehledy na pojišťovnu a sociálku bohužel poslat musíte i s nulami.

Zajímavá hranice zisku z vedlejší činnosti za celý rok je cca 60t. Do této hranice se neplatí z výdělku sociální pojištění ani není nutné platit zálohy.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]