Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mnoho zboží prodaného přes aukro vs FÚ

Od: kamcatkon odpovědí: 19 změna:

Dobrý den,

chtěla bych se poradit, prodávám mnoho zboží na aukru, většina zboží je použité, ale tak 30% zboží je nového.

Prodávám odhadem 10ks zboží / měsíc, obrat 7000 / měsíc.

Mohu takto své zboží prodávat? Nejsem podnikatelka.

Přes inzerci se přeci také dá prodat mnoho věcí, tak doufám, že to nikomu nebude vadit.

Děkuji za Vaše názory.

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Taky bych byl poctivej, kdyby se ke mně stát choval slušně. Bohužel mě škube kde se dá, tak mu to vracím.

Na internetový prodej se budou zaměřovat čím dál víc. Teď ještě strach mít nemusíte. Jdou po velkých rybách. Ale za pár měsíců /či let/ budou počítat každou korunu nad limit.

vlasatec*
Zrovna aukro to na FU posílá automaticky, stačí spadat pod nějaký nevytizeny úřad a je vystaráno.

buss
hodnocení

0x

Řekl bych že jste, to je vaše zboží z domácnosti? Ani ne, že. Podívejte se do živ. zákona, co se označuje za podnikání.
Vadí to finančníklm, někteří už na to doplatili.

doplněno 14.03.13 12:03:

Např. z Aukra není problém vytáhnout kdo inzeruje, jak často, pár prodejů není soustavnost. FÚ se na to zaměřují, penízky utíkají i nám, chybí to v rozpočtu. Je kupa lidí, co se tím živí, přeprodejem, levné nákupy v zahraničí ( i kontejnery, bazary..)

doplněno 14.03.13 12:08:

Mimochodem, není náhodou stanovana oznamovací povinnost od určité částky hlásit to na FÚ? Tož pak mudrujte.

albatros498022*
hodnocení

0x

Co by na tom mělo komu vadit.

majsterjoe*
hodnocení

0x

Pokud na vas neprijde financni urad, tak to nikomu jinemu vadit nemuze.

Vydelat si totiz takto muzete rocne max 20 000Kc

Pak se musi odvadet dane. A tedy musi byt zivnost. Ale kdo to hlida? Jsou mnohem horsi.

doplněno 13.03.13 20:01:

A od roku 2015 by to melo byt 30000.

doplněno 13.03.13 20:02:

business.center.cz/...

sanyo*

Já osobně bych tíhu tzv. neférovosti neunesl, proto jsem si udělal před lety živnost, letos jsem měl hrubý zisk asi 80000,-Kč, platil jsem jen zdravotní pojištění... Nestojí mi za to, abych myslel pořád na to - přijdou-nepřijdou. Jsem odjakživa poctivej! V každém případě Váš postup je zcela pro daňové řízení. Je to Váš příběh, ne náš. Někdy stačí, že Vás někdo práskne ...

lidus*
hodnocení

0x

Nechtěla jsem psát úplné nesmysly, že na vás může přijít berňák tak jsem hledala něco hmatatelného a snad je to toto ekonomika.idnes.cz/...

uska*
hodnocení

0x

Vy jste živnostník jak vyšitý. Roční obrat bez ŽL kolem 100tis těžko budete zdůvodňovat, že je to náhodilý příjem. Finančáci už vybrali maminy na mateřské dovolené co si takhle přilepšovaly a jen tak nepřestanou.

20 tis - resp. 30 tis které nemusíte danit platí jen u příjmů ...

- příjmy z příležitostných činností nebo z příležitostného pronájmu movitých věcí, včetně příjmů ze zemědělské výroby, která není provozována podnikatelem (samostatně hospodařícím rolníkem),

vlasatec*
hodnocení

0x
aukro to hlásí při obratu nad 30tisic tuším. Já protocil téměř milión za rok neuznali žádné náklady a vymerenou daň splacim doteď a jsem rád že mě nenapalili dph... takže bacha na věc

kamcatkon
hodnocení

Proč by to mělo aukro hlásitna FÚ?

Já tam prodala i věc za 25tisíc. Co mám dělat teďka? že já to neprodala přes inzerát, tam se to neeviduje?

uska*

Jedna věc z domácnosti není problém i když je za 25 tis. Nebo když prodám své vlastní auto za 300 tis tak také nic nedaním. (pokud jste jej vlastnila více jak rok) Toto není soustavná výdělečná činnost.

vlasatec*
Protože si to FU vyžádal. Je už hodně případů co na to dojelo, samozřejmě osobní věci vám vyškrtnou. Ale ikdyz prodáváte půdu krámů a je toho víc tak si vás mohou pozvat. Vy jim jen ty položky vusvetlite a když jsou rozumní tak vás nechají být. Jestli tam ale máte nové věci tak to neokecate a minimálně dodatečné přiznání bude potřeba. Když to nepredaji zivnostaku máte štěstí...
sebod*

kamcatkon. Nebuďte z toho tak vyděšená . *sok*. Obrat je jedna věc, zisk druhá. A ten nebyl u Tebe nejspíš bůhví jak vysoký. Daněma jsi pravděpodobně na nule. Zaregistruj se tady na poraďte a napiš mi do vnitřní pošty. Něco s tím provedeme, neboj.

A pro moralisti, kteří tady straší *cert*. Pominu případy, kdy se na Aukru někomu protáčí desetitisíce v "čistém". Ale pro mámy s malými dětmi apod. je toto jedna z cest, jak si přijít k nějaké kačce navíc. Že to není morální? A to je morální prodávat jim sunar za 300 Kč? Drahé plíny - ať papírové tak látkové (energie a prášky na praní atd.). Dětskou výživu ani snad nebudu komentovat. Jít dnes s dítětem do kina? To je docela drahý špás. Pro ilustraci - osmiletá vnučka jezdí v rámci vyučování do divadla. Stojí nás to 200,-Kč! Kde to proboha žijeme? *zed*.

Přeji všem, kteří si "drobně" na Aukru i jinde přivydělávají, aby měli klid od FÚ. Nakonec i to třeba pomůže roztočit kola naší ekonomiky ;)

skye*

Prý to opravdu aukro hlásí. Na diskuzi se několik lidí rozčilovalo, že je aukro "prásklo".

carlos125

Zdravím, tady bych se Aukra asi zastal - pochybuju, že by práskalo vlastní prodejce - je na každém z nich, zda daně odvádí nebo ne. Aukru je to putna. Takto s tím by mělo akorát práci (hlídat obraty, posílat na Fú...) a ještě by tyto prodejce dostalo pryč z Aukra, což o to nestojí, protože z nich mají prachy.

Na netu už bylo pár článku, že FÚ projíždí net a hledá velké prodejce - na ty pak posílá žádosti (Aukro, mimibazar apod.). tyto společnosti pak na žádosti musí dle zákona odpovědět a požadované informace finančáku dodat. Pak začne už řízení...

tak ony ty kontroly vůbec nejsou po VELKÝCH prodejcích. kamarádka prodává přes mimibazar pouze hadry po vlastních dětech a stejně byla předvolána na policii (ne finančák, šlo to přes policajty) k podání vysvětlení, co za zboží prodává a jestli se opravdu jedná jenom o onošené šatstvo po dětech, jestli se třeba náhodou nejedná o nepovolené podnikání (jestli neprovozuje netový sekáč) *nevi*

carlos125

Ono je otázka, co je velký prodejce - na to neznám odpověď :) Jestli ale mamča na MD dělá obraty 8k měsíčně je to pro FÚ asi na pováženou - buď má tak velkou rodinu nebo to tahá v pytlech z VB nebo má sekáč načerno - sám nevím :) Mnohdy také pro FÚ stačí určitě anonym :( Pokud se do toho vloží policie jakožto krácení daně, osobně nechápu - toto je oblast FÚ a PČR by měla řešit závažnější věci než lustrovat malé/velké prodeje ohledně odvádění daní.

hodnocení

0x

Jo jo, Aukro to samo přiznalo, že podává výpisy na FÚ. Četl jsem to v nějaké uveřejněné odpovědi na dotaz prodejce. Jim o nic nejde. Kola se budou točit dál. Jsou největší a jen tak to neskončí.

carlos125

:) Ano, Aukro podává výpisy na FÚ, protože FÚ poslal na prodejce oficiální žádost - zákonná povinnost Aukra, mimibazaru, fleru apod. je odpovědět a poskytnout údaje :) Představte si, že by třeba mimibazar sám "bonzoval" finančáku své velké maminky - prodejkyně - co se stane? brzo to praskne a mimibazar bude mít odliv a špatnou image. To samé Aukro.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]