Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Daň z příjmu-pronájem bytu,jak platit

Od: vxm* odpovědí: 3 změna:

Pronajímám byt v os.vlastnictví, měli jsme tam vloni do července nájemníky, kteří neplatili,tak jsme s nimi ukončili smlouvu a o dlužnou částku se soudíme.Tím,jak neplatili,jim propadla i kauce složená v roce 2011,kdy se nastěhovali.Zaplatili řádně jenom leden a únor,pak už platili jen nájem a vykašlali se na zálohy za služby,ty jsem za ně platila já.Kauce jim dala cca na dva měsíce služeb,zbytek nám dluží. Moje otázka je- musím tedy letos přiznat tu kauci,co jim propadla a zda se do těch daní počítají i ty zálohy za služby a pak je mám odečíst jako výdaje nebo stačí přiznat jen ten nájem?Dále, od září máme v bytě nové nájemníky, bohužel zase neplatí celou částku, kauci složili, tam jim už letos propadla,takže jí budu přiznávat kd?A odečitatelná položka je letos kolik Kč a zda platí stále daň 15% nebo se zvýšila..?Já se v tom nevyznám,moc děkuji každému za radu.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

uska*
hodnocení

1x

Zdaníte jen příjem za nájemné, za služby peníze do daň. přizníní nepatří. Já bych zdanila zaplacené nájemné + kauci, kterou bych si pokryla čás nezaplaceného nájemného. Za služby se s neplatiči vyrovnat jinak, tam nemáte žádný zisk, tudíž tyto peníze nedaníte. Uplatněte výdaje ve výši 30% (paušál bez dokladů) a zbytek v daňovém přiznání připočtete k vašim jiným příjmům a zdaníte 15%. Poučení jak vypsat daňové přizníní je součástí, je psáno podrobně, tak vás to navede.

Daníte všechny peníze přijaté na nájemné i kauci přijaté v r. 2012 .

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, souhlasím s již uvedenou radou a jen doplním. Nájemné se uvádí v daň. přiznání na příloze č. 2, kterou tam musíte vložit - většinou není na FÚ připravena a musí se vyžádat u referenta. Na tom daň. přiznání pro příjem FO se uvede na ř. 64 částka 24 840 Kč na poplatníka. Zdravím!

andrea1*
hodnocení

1x

Doplňuji:

Ve smlouvě, kterou máte uzavřenu s podnájemíky musí být rozepsaná platba nájemného tj. za co všechno nájemník a kolik platí včetně režie (služeb). Toto je předpoklad, aby se přijatá částka na režie (leden, únor) v DP nevykazovala. Pokud ve smlouvě rozpis plateb nájemného nemáte, vykazuje se v příjmech nájemné + příjem za režie. Režie v případě, že nájemník řádně platí, je tzv. průběžná položka a v DP se nevykazuje. Ve vašem případě, pokud vám vznikaly pouze s placením režie (služeb) náklady, protože nájemník neplatil, doporučuji obrátit se s tímto dotazem na váš finanční úřad. Je ovšem důležité předem spočítat, kolik by činila daň z příjmu (příjmy z nájmů mínus 30 % paušál na náklady) za nájem po odpočtu slevy na poplatníka 24840 Kč. Jestli by vůbec byla nějaká.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]