Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Soukromí ve vztahu?

Od: sarah* odpovědí: 17 změna:
Zdravím,
Zajímalo by mě, proč většina lidí (zejména tady, na poradte.cz) tvrdí, že je nevhodné ptát se partnera na jeho minulost nebo mít přístup k jeho IM, Sms, sociálním sítím a jiné písemné korespondenci? Vždyť pokud si člověk vybírá partnera pro život, měl by o něm vědět vše, včetně jeho minulosti. Podle mě je minulost člověka velmi důležitá, neboť je to, ať chce či nechce, součást jeho osobnosti a pokud partner nemá co tajit, neměl by to být problém, ne? Stejně tak by neměl být problém dát partnerovi náhlédnout do jiných osobních věcí..

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Také zdravím. Pokud si člověk vybírá partnera, pak by se měl soustředit na přítomnost a budoucnost. Vybudovat si vztah na důvěře a brát člověka takový, jaký je. Do minulosti druhého nikomu nic není. Do osobních a soukromých záležitostí též ne. Pokud chce partner druhému cokoliv sdělit, udělá to sám. Přístup k osobní korespondenci Vám ten druhý musí též povolit a souhlasit s jejím čtením. Nevím proč by měl být někdo pod neustálým dohledem a kontrolou toho druhého, ale pokud to někomu nevadí, jeho věc...Minulost je důležitá jen pro toho, koho se to týká. Každý nějakou má a nikdo jiný na ni nemá právo. Co je komu do toho, co bylo dřív, než současný partnerský vztah?Je to věc názoru...

doplněno 09.04.13 20:25:

Doplnění : Je to především otázka oboustranné důvěry a hlavně komunikace. Pokud mi partner věří, nemá potřebu hrabat se mi v osobních věcech a číst moji korespondenci. Chce-li něco vědět, prostě se na rovinu zeptá. A chce-li se mi svěřit, řekne mi vše, co mi říct chce, sám...Pokud věřím já jemu, svěřím se mu s čímkoliv, co uznám za vhodné, když chci vědět, zeptám se ho též na rovinu. Nemám zapotřebí slídit mu po kapsách a šuplíkách, telefonu atd... Záleží hodně na tom, jaký vztah mezi lidmi je a jak dlouho vztah trvá. Letití partneři o sobě ví všechno podstatné a nemusí jeden druhého nutit říkat si různé věci. Nemusí si svoji důvěru ověřovat šmejděním v osobních a soukromých věcech atd...Když jsou dva na začátku vztahu, musí si takovou důvěru jeden k druhému nejdříve vypěstovat a od druhého si ji zasloužit...

Co se ještě té minulosti týče, tak každý svéprávný člověk odpovídá za své činy sám a nikomu nemusí skládat účty. Jen sobě samému, je-li to potřeba..

hodnocení

2x

I když bude člověk vědět (teoreticky) o minulosti svého partnera vše, ještě to není záruka toho, že partnerský vztah bude vpořádku do smrti smrťoucí...:)

Co se týče mobilu, korespondence, mailů atd., na to se vztahuje "listovní tajemství", takže je jen věcí každého, zda nechá či nenechá svého partnera nahlédnout či ne. Každý má právo na soukromí, a záleží jen na něm, nakolik a komu je odtajní.

Každý má z rodiny jiné zvyky, někdo nemá problém o sobě hovořit otevřeně, jiný si své soukromí chrání. Před pár dny synovi kamarádi žasli, že klepu na dveře jeho pokoje. A já žasla, že oni žasnou *smich* a ptala se jich, zda si doma vzájemně klepou na dveře svých pokojů, a oni, že prý ne... Pro mne nepochopitelné, pro někoho jiného normální... A tak je to se vším...

martinaa*

Jen doplním , že znám příliš případů, kdy o sobě dvojice věděla úplně všechno, ale úplně, včetně používaných vložek a prodělaných chřipek na základce, a po rozhodu se nebáli využít každou slabinu svého ex, o které věděli, aby mu ublížili.

sarah*
09.04.13 18:16
hodnocení

Děkuji

hodnocení

2x

Nemá cenu se tvářit idealisticky a říkat fráze typu "neřeš minulost, dívej se do budoucnosti". Tazatelka má v tomto pravdu. Pokud to spolu dva myslí vážně, měli by o sobě vědět co nejvíc. Pokud budou cokoliv tajit a třeba se přetvařovat, stejně se vše jednou provalí a potom se vztah pravděpodobně rozpadne. Nikdo se nedovede přetvařovat věčně, i když nějakou dobu, kvůli získání protějšku to někteří lidé vydrží. Prostě co kdo v životě udělal, to klidně může být uzavřené, ale smazat to nelze. Partner by měl vše vědět a sám posoudit, co za uzavřené považovat a co ne. Může se stydět za něco co třeba už dávno provedl, ale stejně by to něměl tajit. To platí pro oba. Proto je nutné sehnat o tom druhém všechny dostupné informace jakýmkoliv způsobem, i kdyby si člověk měl najmout detektiva :)

Je nutné si uvědomit, kolik je dnes různých podvodníků, skutečně rovných čestných lidí je jako šafránu. I ve svém okolí znám typy lidí (ženské i chlapy), kteří se tváří málem jako andělé, ale ve skutečnosti jsou to bezcitní lháři kteří udělají cokoliv jen aby dosáhli svého a nedá se jim věřit nic. Ale když třeba takového chlapa potká nějaká holka, která neví co je zač tak má pocit, že našla pana ideálního. Dobře vypadá, umí se chovat ve společnosti, slušně se vyjadřuje... Taková naivka si potom plánuje společnou budoucnost, varování okolí přehlíží, věří, že se každý může směnit a potom se diví. O různých zlatokopkách, která tahají za nos i několik chlapů zaráz ani nemluvím.

Tohle je spíš pro pobavení, jak taky může vypadat přetvářka - jedna kamarádka se rozhodla, že už někoho chce "klofnout". Normálně je hodně líná, tlustá, ale přemohla se a zhruba rok cvičila, držela dietu, tvářila se neuvěřitelně aktivně. Zhubla, začala vypadat celkem dobře. Klofla jednoho, vzala si ho a samozřejmě se hned přestala přetvařovat, zase začala sedět jen doma a cpát se jako dřív. Dnes je z ní sud a borec je naštvanej, doma se už skoro neukazuje, raději sedí v hospodě a chce se dát rozvést.

Souhlasím s tvým příspěvkem. Rozumím dotazu autorky, stejně jako reakcím uživatelů lidus, a dalších.

Z fráze "Svoboda člověka končí tam, kde začíná svoboda druhého" by mělo vyplývat, že nikoho nemůžeme nutit k odkrývání vlastní minulosti. Vše záleží na dohodě mezi partnery.
Málokterý člověk žil spořádaně natolik, aby se později za svůj život nemusel stydět. Selhání a chyb se dopouští bez vyjímky každý, ale upřímnost sám k sobě k tomu nepatří. Někteří vztah považují za způsob jak se vyprosit z osamělosti. Vytrácí se láska a nárůstá vnitřní zraněnost, nevyrovnanost, nespokojenost. Lež, přetvářka, intriky jsou dnes upřednostňovány před upřímností. Často když člověka poznáme do "posledního puntíku", ztratíme o něj zájem. Proto dnes v mnoha vztazích je uplatňováno pravidlo zásady neříkat víc než musím. Stále zůstavat tajemný, a v partneru budit po touhu po odhalení.
Chceme žít bez odpovědnosti za své rozhodnutí. Chceme si užívat. Žijeme bez nějakého hlubšího smyslu. Málokdo si je jist svým smyslem života. Chceme beztresně páchat činy proti všem morálním, etickým normám a když by mělo přijít o odhlení, oháníme se právem k ochraně soukromí.
Žádné selhání se nedá napravit, tak to je, a bude. Čím dřív se s tím člověk smíří, tím hodnotnější život bude prožívat. Skrývej, nemluv, nepřemýšlej o své minulosti - aneb prognóza nebýt připravený pro budoucnost.
Pověst i minulost člověka stále provází. S tím je potřeba počítat. Je lepší se k ní postavit zpočátku zodpovědně, než před ní utíkat, jakožto mnozí dělají.

Tak s tímto naprosto souhlasím! Perfektní odpověď! *palec*Z minulosti se člověk má poučit do budoucnosti. Když znáte minulost člověka, můžete odhadnout, jak bude vypadat jeho budoucnost. Jenže tady asi všichni chápou to, že když se zjistí o minulosti něco nemilého, tak následuje rozchod - což ovšem nemusí být vůbec pravda (ba naopak).

martinaa*

To souhlasím:) Mají o sobě vědět co nejvíce. Nicméně sms a maily jsou skutečně za hranicí, aspoň si to myslím.

doplněno 09.04.13 20:01:

Jen doplním, že tím "co nejvíce" jsem myslela opravdu podstané informace důležité pro vztah, nikoli, jak uvádí Liduš, "kolikrát jsem navštívila swingerspárty a kolik jsem měla partnerů." Ty se týkají pouze a zase mě a partnerovi do nich nic není.

lidus*

Nezlobte se "megacruiser" ale kolik jsem měla partnerů před vztahem a kolikrát jsem byla na swingerpárty po tom opravdu nikomu nic není a i mě by nenapadlo se pídit po tom kolik měl můj drahý ženských a kdy to bylo poprve. Rovněž je mi celkem jedno zda můj nastávající jako mladistvý ukradl v sámošce čokoládu nebo zastřelil veverku. Tím detektivem jste mě dost pobavil a zjistit já, že si tímto způsobem protějšek obstarává informace tak ho nechci i kdyby byl ze zlata. Otevírat někomu poštu a číst v mobilu považuji za nehoráznost a na rozdíl od nějaké nevěry-úletu je to pro mě důvod k rozvodu.

doplněno 09.04.13 20:13:

Jedno bych ale vědět chtěla i já a to zda rodina potencionálního otce mých dětí není nějak geneticky zatížená.

martinaa*
hodnocení

1x

Protože se také lehce můžeš dozvědět něco, co se ti rozhodně nebude líbit - ohledně té minulosti. Představ si, že poznáš super chlapa, budete spolu rok, dva... a pak se pod nátlakem dozvíš, že předtím bral drogy, byl to děvkař, vykradl obchod, poslal bývalku na potrat. Budeš se na něj dívat stejně, jako předtím? Pochybuji... bude ti vrtat v hlavě, proč to udělal a jestli to nezopakuje. I kdyby se stokrát poučil a stokrát se choval skvěle. Každý má své temnější stránky minulosti, ať se jedná o cokoli.

A přístup k jeho mailu, sms apod.? Proč bych to měla mít, proboha? Abych ho mohla kontrolovat? Každý má právo na soukromí, i tví kamarádi, i tví rodiče. Nikdy nevíš o všem všechno, a je to tak jedině dobře.

doplněno 09.04.13 18:21:

A proč by ti to měl partner říkat, když to není tvoje věc a nijak se tě to netýká? Kdyby to bylo v současnosti, samozřejmě by to tvoje věc byla, ale co se stalo, jeho minulý život, je jen a pouze jeho věcí a záleží na něm, co vše je ochoten ti říct. Pokud má dojem, že nemusíš vědět, co vše se stalo, tak si něco klidně může nechat pro sebe. Partneři by o sobě měli vědět vše do určité hranice... proč vlastně chceš vědět úplně vše?

sarah*
hodnocení

Právě proto by mi to partner měl říct hned ze začátku, ne? Pokud se poučil, pak by to neměl být problém. A pokud se poučil, měl by být schopný nést následky za svoje činy, měl by dát partnerce možnost volby, pokud jí partner něco zatají, pak to vůči ní není fér.
Je rozdíl mezi vztahy v rodině, mezi přáteli a mezi partnery a partneři by o sobě měli vědět vše.
Ale děkuji za názor.

lidus*
hodnocení

1x

Vy si to představujete tak, že každý potencionální partner předloží OP, vyplní dotazník a předá hesla k počítači a telefonu. Co potřebujete vědět je: svobodný, rozvedený, počet dětí na které platí, trestaný a za co a vůbec není na škodu vědět co od života čeká, kde pracuje nebo proč nepracuje. Pak je důležité jak se k vám chová a jaký má vztah se zbytkem své rodiny. Nezlob te se ale po tom kolik měl partnerů před vámi vám nic není a ani to, že pošle SMS nějaké ženě-muži vás nemusí zajímat.

"limoska" i u nás je zvykem na zavřené dveře pokoje klepat.

danecekdan*
hodnocení

1x

Minulost partnera/partnerky neřeš. Ty jsi se choval/chovala v pubertě taky jinak, než nyní*frajer*

hoummy*
hodnocení

0x

Když miluješ není co řešit. To se řekne :D, ale realita bývá jiná, o protějšku chceme vědět vše... a ještě více.

tamita
hodnocení

0x

Partner není tvůj majetek, nemáš ani právo na jeho informace,mobil,sms,email, poštu apod.

To že sis vybrala člověka pro život,ti nezakládá nijaké právo vědět vše.To je otázka důvěry,kterou by sis měla získat a na základě které, dotyčný by měl usoudit ,zda ti své soukromí poskytne.

Je pravda že minulost člověka je důležitá,ale je důležitější je právo tvého partnera se svobodně rozhodnou zda je "vhodné"

ji tahat do přítomnosti.Někdy totiž nadělá více škody než užitku.Nejde o " tajnosti" ale třeba o věci dávno uzavřené a které chtějí být zapomenuty. A ty je zbytečně vytáhneš na světlo a dáš tím najevo svému partnerovi že nerespektuješ jeho rozhodnutí...

hodnocení

0x

Jisté soukromí by být mělo a rozhodně bych se nezajímala,kolik měl např.přítelkyň,to je pasé,ale zajímalo by mně,zda náhodou není zadlužený ,,až po uši,,on se k vám nastěhuje,vezmete se a nedej bože ,,vyplavou ,,na povrch dluhy a vy budete platit taky a nebo si u vás budou ,,dveře podávat,,exekutoři.V dnešní době jsou utajené dluhy horší,než utajené milenky-pokuď tedy s nimi nemá 5 dětí! ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]