Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Bez praxe a bez práce

Od: zuhud® odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

jdu si pro radu, neb nevím kam dál a co dál.

Jsem na ÚP, a jsem po rekvalifikaci, ale bohužel - bez praxe mne nechtějí nikde vzít. Samozřejmě jsem strašně zklamaná, a mám pocit, že jsem jenom vyhodila peníze a práce v nedohlednu.

Životopisy píšu, posílám, ale jsou bez odpovědi. Já zaměstnavatele chápu, že tu praxi potřebují, že je to nutné, ale na druhou stranu, kde ji mám vzít, když mne nikde nevezmou?

Jsem z toho psychycky na dně a už vážně nevím, co udělat, abych si našla zaměstnání - pracovat chci. Ale jak z mé situace ven?

To mám vážně lhát? *zed*

Moc díky za radu.

doplněno 11.03.13 10:45:

Ještě dopíši: že posílám životopisy, oslovuji firmy přímo, aktivně hledám, bohužel. Vždy to končí stejně.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

cocinkamichalka*
hodnocení

0x

V jakém pracujete oboru? Co začít podnikat?

hodnocení

Bez praxe to nepůjde. A nemám na to ani finance.

majsterjoe*
hodnocení

0x

S tou praxi je to tezke, a spis je to o stesti. Vzijte se do situace dneniho podnikatele. ten nechce mit zadne problemy, na volne misto si urcite vybere cloveka ktery ma nejakou praxi, aby ho nezatezoval zacatecnickou chybou. Tak to bohuzel je.

Ale je treba vydrzet a hledat dale, neco se najde. Jen to neni tak jednoduche, jak pro lidi s praxi. No ikdyz, dneska je takova doba, ze i lidi s praxi nemaji zamestnani.

herm
hodnocení

0x

Tohle je ale celkem běžná věc.

Potřebuji praxi, abych získal práci. Potřebuji práci, abych získal praxi.

neelee
hodnocení

0x

Nemůžete jako praxi uvést skutečně nic? Nikdy jste neměla brigádu atp.? Prostě aby šlo cokoliv napsat do životopisu. Jinak bych se uchýlila zřejmě k malé lži. Nevymýšlejte si nic závratného, ale práce na kterou byste určitě stačila, znáte třeba od mamky, často jste s ní v práci byla, nebo jste chodila jen tak ke kámošky rodičům, kde jste občas prodávala a tedy to trošku znáte... Není to úplně fér, ale když to ve Vaší situaci pomůže... Jinak nesouhlasím, že člověk bez praxe nemá šanci. Já po škole měla jako praxi jen brigády - v obchodě, na recepci... A nastoupila jsem do obchůdku a po čase ze mě byla vedoucí. Zrovna práce v obchodě mají docela potenciál a největší zrovna v potravinách. Jste mladá, předpokládám, že nemáte žádné velké finanční závazky a tedy nemusíte koukat na to, kolik si vyděláte. Já bych dnes šla po škole jednoznačně do marketu. Ideálně do nějakého diskontu, kde každý dělá všechno. Práce tam není snadná, nemyslím jen fyzicky, ale celý systém práce a zacházení se zaměstnanci... Ale kdo vydrží má velkou šanci na postup výš. Přítel kdysi začal jako pokladní, protože práce nebyla. V hlavě ale "celkem má" a tak z pokladního byl po roce zástupce vedoucího. Když otevírali novou filiálku šel tam jako vedoucí. Odešel jen kvůli zdlouhavému dojíždění, ale jako člověk s X lety praxe našel místo v podstatě hned. Lidi z jeho pozic odchází na manažerské v rámci firmy, i s ním je nyní toto místo diskutováno. Člověk ale musí potlačit sebe a holt ustoupit. Já sice vnitřně nesouhlasím s tím, jak se se zaměstnanci "zametá" protože zaměstnavatel ví, že na jeho místo čeká X dalších. Bohužel ale doba je taková a firmy na to hřeší. Bez keců bych sáhla po první pokladně, klidně brigádně, hned máte praxi. Bez řečí bych snášela přesčasy, půlené služby, záskoky, přesuny na jinou pobočku v rámci výpomoci, braní víkendů, svátků... Vím, že to je těžké, také jsem si tím prošla, ale určitě se to vyplatí. Jinak kde praxe určitě není třeba jsou mobilní operátoři, call centra a nebo fast foody. Vím, že práce v mekáči je blbě placená, ale zase kdo se osvědčí, má šanci. Znám u nás manažerku - mladá holka, začínala od nuly a nyní má solidní peníze. Často je to o tom jaká jste, ne co umíte. Některé firmy naopak praxi moc nechtějí, aby si vás mohli vychovat. Spíš se důkladně připravte na pohovor. Nebuďte nervózní, ale přirozená. Zbytečně nelžete, klidně přiznejte že něco neumíte. Buďte nadšená. Na několika pohovorech jsem byla a viděla jsem několik lidí u kterých se skutečně nedivím, že práci nemají - co očekáváte? No, normální práci, tak abych vyšla, abych mohla žít s přítelem a založit rodinu. Vaše špatné vlastnosti? Nevím, asi žádné nemám. Řekněte nám něco o sobě - hm, o sobě? Ale co? ...

martinaa*
hodnocení

0x

Je také důležité, jakou formu má Váš průvodní dopis. Jeho úroveň, slovní obraty a čeština jsou první, co potenciální zaměstnavatele praští do očí. Kamarád pracoval na pozici, kde tyto dopisy a životopisy přijímal a vyhodnocovat. Ty, které měly gramatické chyby, měly málo vět (dobrý den, mám u Vás zájem pracovat, zasílám životopis), a podobné ihned vyřazoval, bez otevření životopisu.

luke237
hodnocení

0x
Jako zacatecnika v oboru te asi na zadne misto s tvoji kvalifikaci neprijmou. Neplati to jen v CR, ale s podobnym problemem se setkavaji vsichni lidi v civilizovanem svete (zadna praxe → zadna prace → zadna praxe). Chce to tzv. "strcit nohu do dveri", tedy najit si libovolne (typicky nejnizsi) misto ve firme, kde bys mohla jednou uplatnit sve vzdelani, tam zacit delat, dokazat, ze delat chces a umis, casem zjistis, jak to ve firme chodi a dozvis se i o volnem miste ve tve vyucene pozici (toto misto typicky ani nebude nikde mimo firmu inzerovane) a jako overeny zamestnanec budes mit prvni sanci misto ziskat (a jestli budes mit opravdu stesti, tak budes jediny zajemce na danou praci :), takze nebudou tvoje zkusenosti/znalosti porovnavat s tou hromadou zkusenych, ale nezamestnanych lidi za branou podniku.

Neni zadna ostuda zacit odspodu a vypracovat se nahoru (jak uz pise nekdo vyse s temi supermarkety). Ostuda je zacit dole a dole take zustat. Jestli se odzpodu v dane firme nemuzes dostat, tak tam skonci a zacni odzpodu nekde jinde, kde budes mit sanci dostat se nahoru. Nestracej cas se zamestnavatel, ktery nema zajem maximalne vyuzit tve znalosti/zkusenosti (za primereny plat pochopitelne). Cim vice toho umis, tim draze muze zamestnavatel prodat tvoji praci zakaznikovi (a mel by ti pochopitelne davat primereny podil v podobe vyplaty z takoveto ceny).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]