Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,měl bych jeden dotaz pro znalé v oblasti osobních bankrotů...dávám dohromady papíry a chystám se podat žádost o oddlužení,jen nemám v pár věcech jasno...Má otázka-pracuji jako řidič dodávky a mám na výplatní pásce plat 25 000 Kč.Z toho je jen nějakých 8 000 čistého,již zdaněných,a dále tam mám zhruba 15 000 náhrady za stravné,ty zdaněny nejsou,jsou tam psány pouze jako náhrady.Přijdu v osobním bankrotu i o tyto náhrady za stravu? Bez nich se jen těžko obejdu na cestách v zahraničí. Nebo se tyto náhrady nepočítají do pravidelného příjmu ze kterého se vypočítávají splátky věřitelům? Díky za odpověď
Cestovní náhrady nejsou mzdou (výdělkem). Proto se nedaní ani se nezahrnou do potvrzeného průměrného výdělku.
doplněno 10.03.13 22:43:Vidím, že se zde sešly rozdílné názory, takže to radši upřesním:
Cestovní náhrady nejsou mzdou, výdělkem ani jiným příjmem zaměstnance, který by bylo možné použít k rychlejšímu splacení dluhů.
Jde o částku, kterou zaměstnavatel zaměstnanci poskytuje k úhradě zvýšených nákladů, které zaměstnanci vznikly v souvislosti s pracovními cestami. (Kdyby na pracovní cesty nejezdil, tyto výdaje by neměl.)
Zřejmě mate to, že řada zaměstnavatelů náhrady vyplácí spolu se mzdou, přestože o mzdu nejde.
doplněno 10.03.13 23:24:Ještě mne napadá ke mzdě:
Zaměstnavatel je povinen zaměstnancům vyplácet minimální zaručenou mzdu. Zaručená mzda ve výši minimální mzdy náleží pouze za nejjednodušší práce.
Práce řidiče, který většinou provádí i údržbu a drobnější opravy podle mne nespadá do první - nejnižší skupiny prací. Jestli Vám zaměstnavatel vyplácí mzdu ve výši minimální mzdy (8.000 Kč měsíčně), nejedná podle platné právní úpravy.
Vyplácí Vám zaměstnavatel příplatky za práci přesčas, v sobotu, neděli nebo ve svátek? Dluží-li Vám zaměstnavatel mzdu či její části, můžete ji/je nárokovat až 3 roky zpětně.
doplněno 11.03.13 02:00:Ještě odkaz: Minimální (§ 111)/...
Díky za odpoveď.Takže i pro oddlužení je tato část platu nedotknutelná i když je jí větší část než čistá mzda? Myslel jsem,jestli nejsou na osobní bankrot jiná pravidla pro srážky a výpočet,když mi bylo zděleno,že mi zůstane jen životní minimum,díky
Ano ... v oddlužení Vám zůstane jen životní minimum ... jedna z povinností dlužníka v oddlužení je přiznávat jakýkoli mimořádný příjem a ten přerozdělit mezi přihlášené nezajištěné věřitele.
Dlužníkovi zůstává po celou dobu ins.řízení neboli oddlužení jen životní minimum! Vše co vydělá měsíčně nad tuto částku životního minima je povinnen přiznat a odevzdat ... mlže se jednat i o dědictví, dar, výhra, půjčka ... vše je dlužník povinnen po schváleném oddlužení přiznat a odevzdat ins. správci respektive věřitelům!
Navíc pokud by jste mohl u soudu přiznat pouze 8000.- čistý příjem soud Vám s největší pravděpodobností oddlužení neschválí poněvadž nebude z čeho strhávat oficiálně věřitelům.
Zde si můžet spočítat, zda-li můžete o os.bankrot žádat nebo to je ztráta času: osobnibankrot.info/...
Spočítejte si,zda-li jste schopen splatit za 5let min. 30% dluhů.
Pán si to hlavně musí spočítat z příjmů, které bude oficiálně přiznávat v návrhu!
Povinnosti dlužníka po schváleném oddlužení : osobnibankrot-kolin.cz/...
- b) hodnoty získané dědictvím a darem zpeněžit a jejich výtěžek, stejně jako jiné své mimořádné příjmy, použít k mimořádným splátkám nad rámec splátkového kalendáře!
- nezatajovat žádný ze svých příjmů a na žádost insolvenčního soudu, insolvenčního správce nebo věřitelského výboru předložit k nahlédnutí svá daňová přiznání za období trvání plánu oddlužení,
Chystám se přiznat vše,ani to jinak nejde,náhrady mám na výplatní pásce...jde mi jen o to,jestli mi strhnou právě i ty náhrady za cestovné...pokud by se mi strhávalo i to,jsem schopen uhradit 100% závazků během 2 let...pokud by se náhrady nepočítaly do oddlužení,bude to na dýl a budu potřebovat darovací smlouvu na nějakou částku...
Mluvil jsem s právníkem co bankroty dělá a říkal mi,že cestovné se nepočítá do příjmu a zůstane mi,jen se mi to nezdá,že by mi zbyla navíc taková částka,tak se ptám,jestli s tím nemáte někdo konkrétní zkušenost..bankrot musím udělat tak jako tak...
Zkušenost mám s tím takovou, že v bankrotu osobně jsem a např. mě se strhavá vše nad životní minimum bez rozdílu + navíc i z toho mála co mi zůstane ( z životního minima ) mi strhává účetní i stravné ...
Každopádně podejte návrh a až Vám přidělí insolvenčního správce, tak se s ním o tom poradte ...
Pořád mi uniká jedna věc . Pokud pán tedy bude mít čistý příjem 8000. -kč jak píše, tak z čeho mu bude správce strhávat splátky na oddlužení? Když nezabavitelné minimum je pro svobodného a bezdětného na rok 2013 v oddlužení 9097. -kč!
V tom případě nebude moci uhradit ani korunu, natož požadované miminum 30% během 5-ti let! ?
Cestovní náhrady nejsou součástí mzdy. Náleží pouze zaměstnancům, kteří jezdí na pracovní cesty, jde o úhradu nákladů, které zaměstnancům v souvislosti s pracovní cestou vzniknou.
Nejde o mzdu/plat, o prémie ani odměnu, proto se také nedaní, nepromítnou se do ročního zúčtování daně ani v daňovém přiznání.
Obdrží-li zaměstnanec před pracovní cestou zálohu na cestovní výdaje, musí ji zaměstnavateli po skončení cesty vyúčtovat.
___ Odkazy - zákoník práce (ZP):
Náhrady zaměstnan/... (§§ 151 až 155)
Cestovní náhrady /... (§§ 156 až 164)
Cestovní náhrady /... (§§ 173 až 176)
___ Pro úplnost: Odměňování za práci řeší ZP v §§ 109 až 144, mzdu (soukromý sektor) řeší v §§ 113 až 121 a plat (státní zaměstnanci) v §§ 122 až 137; zatímco náhrady zaměstnancům se řeší v §§ 151 až 190.
Podle mne je zřejmé, že cestovní náhrady nelze považovat za příjem, z něhož by bylo možné splácet dluh nebo exekuci. Jde o úhradu cestovních výdajů, které zaměstnanec musel zaplatit v souvislosti s pracovní cestou.
za 1) základní nezabavitelná částka v roce 2013 je 6064,- Kč, takže nad tuto částku příjmu lze vždy něco srazit;
a 2) takto otázka nestála, tazatel se ptal, jestli mu bude sráženo i z cestovného a stravného, což nebude.. jak si zajistí potřebný příjem nad rámec své čisté mzdy je jeho věc, ostatně nikde nepíše, že další příjem nemá...
Děkuju všem za odpovědi...jak to tak vypadá,tak o náhrady nepřijdu,jde mi jen o to,že soud zkoumá poctivost záměru při oddlužení,tak aby to neposoudil jako že se chci jen vyhnout placení závazků,tak to není...uvidíme jak dopadnu,dám pak vědět...
pucanges. To jsou jen takové řeči, že soud zkoumá poctivost... Chodím k soudu v této věci zastupovat klienty a zatím se mi nestalo, že by některý byl uznán "nepoctivým". Tak ona je i pravda, že když za mnou příjde člověk, který si včera vzal tři půjčky ve výši jeden milion a dnes chce žádat o oddlužení, tak ho pošlu do pryč.Takže jestliže nejste tento typ, pak se není opravdu čeho bát.
věřte svému právníkovi a věřte ivzez..
srážky se provádějí z čisté mzdy..
do mzdy se nezapočítávají náhrady výdajů poskytovaných zaměstnanci v souvislosti s výkonem práce (§ 151 zák. práce). jde o cestovní náhrady při pracovní cestě nebo při cestě mimo pravidelné pracoviště (§ 156 a násl. zák. práce), náhrady při přeložení (§ 165 zák. práce), cestovní náhrady při zahraniční pracovní cestě (§ 166 a násl. zák. práce) a náhrady při výkonu práce v zahraničí (§ 172 zák. práce). cestovní náhrady tedy nepodléhají srážkám ze mzdy.
soud to ví, a účetní, která vám bude srážky provádět v zaměstnání to ví také...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.