Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Osobní bankrot-srážky

Od: pucanges* odpovědí: 15 změna:

Dobrý den,měl bych jeden dotaz pro znalé v oblasti osobních bankrotů...dávám dohromady papíry a chystám se podat žádost o oddlužení,jen nemám v pár věcech jasno...Má otázka-pracuji jako řidič dodávky a mám na výplatní pásce plat 25 000 Kč.Z toho je jen nějakých 8 000 čistého,již zdaněných,a dále tam mám zhruba 15 000 náhrady za stravné,ty zdaněny nejsou,jsou tam psány pouze jako náhrady.Přijdu v osobním bankrotu i o tyto náhrady za stravu? Bez nich se jen těžko obejdu na cestách v zahraničí. Nebo se tyto náhrady nepočítají do pravidelného příjmu ze kterého se vypočítávají splátky věřitelům? Díky za odpověď

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

1x

Cestovní náhrady nejsou mzdou (výdělkem). Proto se nedaní ani se nezahrnou do potvrzeného průměrného výdělku.

doplněno 10.03.13 22:43:

Vidím, že se zde sešly rozdílné názory, takže to radši upřesním:

Cestovní náhrady nejsou mzdou, výdělkem ani jiným příjmem zaměstnance, který by bylo možné použít k rychlejšímu splacení dluhů.

Jde o částku, kterou zaměstnavatel zaměstnanci poskytuje k úhradě zvýšených nákladů, které zaměstnanci vznikly v souvislosti s pracovními cestami. (Kdyby na pracovní cesty nejezdil, tyto výdaje by neměl.)

Zřejmě mate to, že řada zaměstnavatelů náhrady vyplácí spolu se mzdou, přestože o mzdu nejde.

doplněno 10.03.13 23:24:

Ještě mne napadá ke mzdě:

Zaměstnavatel je povinen zaměstnancům vyplácet minimální zaručenou mzdu. Zaručená mzda ve výši minimální mzdy náleží pouze za nejjednodušší práce.

Práce řidiče, který většinou provádí i údržbu a drobnější opravy podle mne nespadá do první - nejnižší skupiny prací. Jestli Vám zaměstnavatel vyplácí mzdu ve výši minimální mzdy (8.000 Kč měsíčně), nejedná podle platné právní úpravy.

Vyplácí Vám zaměstnavatel příplatky za práci přesčas, v sobotu, neděli nebo ve svátek? Dluží-li Vám zaměstnavatel mzdu či její části, můžete ji/je nárokovat až 3 roky zpětně.

doplněno 11.03.13 02:00:

Ještě odkaz: Minimální (§ 111)/...

pucanges*
hodnocení

Díky za odpoveď.Takže i pro oddlužení je tato část platu nedotknutelná i když je jí větší část než čistá mzda? Myslel jsem,jestli nejsou na osobní bankrot jiná pravidla pro srážky a výpočet,když mi bylo zděleno,že mi zůstane jen životní minimum,díky

mike32*

Ano ... v oddlužení Vám zůstane jen životní minimum ... jedna z povinností dlužníka v oddlužení je přiznávat jakýkoli mimořádný příjem a ten přerozdělit mezi přihlášené nezajištěné věřitele.

Dlužníkovi zůstává po celou dobu ins.řízení neboli oddlužení jen životní minimum! Vše co vydělá měsíčně nad tuto částku životního minima je povinnen přiznat a odevzdat ... mlže se jednat i o dědictví, dar, výhra, půjčka ... vše je dlužník povinnen po schváleném oddlužení přiznat a odevzdat ins. správci respektive věřitelům!

Navíc pokud by jste mohl u soudu přiznat pouze 8000.- čistý příjem soud Vám s největší pravděpodobností oddlužení neschválí poněvadž nebude z čeho strhávat oficiálně věřitelům.

vosikac*
hodnocení

1x

Zde si můžet spočítat, zda-li můžete o os.bankrot žádat nebo to je ztráta času: osobnibankrot.info/...

Spočítejte si,zda-li jste schopen splatit za 5let min. 30% dluhů.

mike32*

Pán si to hlavně musí spočítat z příjmů, které bude oficiálně přiznávat v návrhu!

Povinnosti dlužníka po schváleném oddlužení : osobnibankrot-kolin.cz/...

- b) hodnoty získané dědictvím a darem zpeněžit a jejich výtěžek, stejně jako jiné své mimořádné příjmy, použít k mimořádným splátkám nad rámec splátkového kalendáře!

- nezatajovat žádný ze svých příjmů a na žádost insolvenčního soudu, insolvenčního správce nebo věřitelského výboru předložit k nahlédnutí svá daňová přiznání za období trvání plánu oddlužení,

sebod*

vosikac. Proč by to měla být ztráta času , příjem se prokazuje NEJEN mzdou...

pucanges*
hodnocení

Chystám se přiznat vše,ani to jinak nejde,náhrady mám na výplatní pásce...jde mi jen o to,jestli mi strhnou právě i ty náhrady za cestovné...pokud by se mi strhávalo i to,jsem schopen uhradit 100% závazků během 2 let...pokud by se náhrady nepočítaly do oddlužení,bude to na dýl a budu potřebovat darovací smlouvu na nějakou částku...

Mluvil jsem s právníkem co bankroty dělá a říkal mi,že cestovné se nepočítá do příjmu a zůstane mi,jen se mi to nezdá,že by mi zbyla navíc taková částka,tak se ptám,jestli s tím nemáte někdo konkrétní zkušenost..bankrot musím udělat tak jako tak...

mike32*

Zkušenost mám s tím takovou, že v bankrotu osobně jsem a např. mě se strhavá vše nad životní minimum bez rozdílu + navíc i z toho mála co mi zůstane ( z životního minima ) mi strhává účetní i stravné ...

Každopádně podejte návrh a až Vám přidělí insolvenčního správce, tak se s ním o tom poradte ...

doplněno 19.03.13 07:38:

Pořád mi uniká jedna věc . Pokud pán tedy bude mít čistý příjem 8000. -kč jak píše, tak z čeho mu bude správce strhávat splátky na oddlužení? Když nezabavitelné minimum je pro svobodného a bezdětného na rok 2013 v oddlužení 9097. -kč!

V tom případě nebude moci uhradit ani korunu, natož požadované miminum 30% během 5-ti let! ?

pucanges*
hodnocení

A máte v platu i nějaké náhrady nebo případně cestovné? Díky..

iz*

Cestovní náhrady nejsou součástí mzdy. Náleží pouze zaměstnancům, kteří jezdí na pracovní cesty, jde o úhradu nákladů, které zaměstnancům v souvislosti s pracovní cestou vzniknou.

Nejde o mzdu/plat, o prémie ani odměnu, proto se také nedaní, nepromítnou se do ročního zúčtování daně ani v daňovém přiznání.

Obdrží-li zaměstnanec před pracovní cestou zálohu na cestovní výdaje, musí ji zaměstnavateli po skončení cesty vyúčtovat.

___ Odkazy - zákoník práce (ZP):

Náhrady zaměstnan/... (§§ 151 až 155)

Cestovní náhrady /... (§§ 156 až 164)

Cestovní náhrady /... (§§ 173 až 176)

___ Pro úplnost: Odměňování za práci řeší ZP v §§ 109 až 144, mzdu (soukromý sektor) řeší v §§ 113 až 121 a plat (státní zaměstnanci) v §§ 122 až 137; zatímco náhrady zaměstnancům se řeší v §§ 151 až 190.

Podle mne je zřejmé, že cestovní náhrady nelze považovat za příjem, z něhož by bylo možné splácet dluh nebo exekuci. Jde o úhradu cestovních výdajů, které zaměstnanec musel zaplatit v souvislosti s pracovní cestou.

rudolf*

za 1) základní nezabavitelná částka v roce 2013 je 6064,- Kč, takže nad tuto částku příjmu lze vždy něco srazit;

a 2) takto otázka nestála, tazatel se ptal, jestli mu bude sráženo i z cestovného a stravného, což nebude.. jak si zajistí potřebný příjem nad rámec své čisté mzdy je jeho věc, ostatně nikde nepíše, že další příjem nemá...

sebod*

mike. Uniká Vám toho daleko více. Sem tam jste pochytil nějaký vědomostní střípek o oddlužení (někdy navíc naprosto nesmyslný) a teď se to tady snažíte lepit k sobě *zed*. Jak napsal "rudolf", je jen na tazateli, JAKÝ příjem prokáže. Není to jenom mzda či plat.

pucanges*
hodnocení

Děkuju všem za odpovědi...jak to tak vypadá,tak o náhrady nepřijdu,jde mi jen o to,že soud zkoumá poctivost záměru při oddlužení,tak aby to neposoudil jako že se chci jen vyhnout placení závazků,tak to není...uvidíme jak dopadnu,dám pak vědět...

sebod*

pucanges. To jsou jen takové řeči, že soud zkoumá poctivost... Chodím k soudu v této věci zastupovat klienty a zatím se mi nestalo, že by některý byl uznán "nepoctivým". Tak ona je i pravda, že když za mnou příjde člověk, který si včera vzal tři půjčky ve výši jeden milion a dnes chce žádat o oddlužení, tak ho pošlu do pryč.Takže jestliže nejste tento typ, pak se není opravdu čeho bát.

rudolf*

věřte svému právníkovi a věřte ivzez..

srážky se provádějí z čisté mzdy..

do mzdy se nezapočítávají náhrady výdajů poskytovaných zaměstnanci v souvislosti s výkonem práce (§ 151 zák. práce). jde o cestovní náhrady při pracovní cestě nebo při cestě mimo pravidelné pracoviště (§ 156 a násl. zák. práce), náhrady při přeložení (§ 165 zák. práce), cestovní náhrady při zahraniční pracovní cestě (§ 166 a násl. zák. práce) a náhrady při výkonu práce v zahraničí (§ 172 zák. práce). cestovní náhrady tedy nepodléhají srážkám ze mzdy.

soud to ví, a účetní, která vám bude srážky provádět v zaměstnání to ví také...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]