Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Už asi dva dny mě sužuje hrozná rýma, každých 30 vteřin musím smrkat, tak moc mi teče z nosu. Pod nosem to mám už úplně rozedřené. Přidal se k tomu taky kašel, na ten jsem si brala Mucosolvan, a pomalu se to zlepšilo, kašlu sice pořád, dlouho mi nejde odkašlat, pak si odkašlu a jako kdybych ten hlen dostala ven z plic do krku, ale ne ven mimo tělo, polknu ho pak zase zpátky, on ani nejde nijak vyplivnout nebo tak. Ale ta rýma je fakt strašná, za pár hodin posmrkám neuvěřitelné množství kapesníků. Zkoušela jsem si stříknout Olynth HA, vždycky mi při rýmě hodně pomohl, zastavilo to to tečení z nosu a za pár dní byla rýma úplně pryč. Vím že rýma nebo nachlazení se neuzdraví za dva dny, ale jde o to, že kdykoliv dřív jsem rýmu léčila třeba s tím Olynthem, tak jsem taky hodně smrkala ale vždycky mi ten Olynth hodně pomohl a hned to bylo lepší, nos byl takový uvolněný ale ted necítím žádnou změnu, nos je pořád ucpaný a zase si ten olynth nemůžu stříkat každých 5 minut.
Taky mi není celkově moc dobře, trochu mě bolí hlava a jsem taková unavená, ale to jen mírně. Ale ta rýma je fakt strašná. Teplotu jsem si neměřila, ale není mi nějak zle že bych měla ulehnout do postele. Ale kvůli té rýmě a kašli se v noci taky vzbouzím a často třeba hodinu nespím protože pořád smrkám nebo kašlu a nemůžu ani spát jak mám plný nos, protože když chvíli spím a nesmrkám tak se mi pak strašně těžko dýchá.
Máte někdo nějaký tip, jak se rýmy zbavit rychleji? A vypadá to podle vás jako začínající chřipka nebo je to jen nachlazení?
Poraďte mi prosím, zvažuju jestli je lepší zůstat doma, jít do školy nebo zajít k lékaři.
Opravdu se nejedná o chřipku, ale o nachlazení či virózu. Chřipka se projevuje velkou bolestí kloubů,vysokou teplotou, a vpodstatě neschopností vstát z postele.
Na rýmu opravdu hodně pomáhá napařování předloktí, jak píše mowla. Je to tak snadné a "zadarmo", že to je podceňované, ale mně to doporučovala kdysi i ORL lékařka. S Olynthem opravdu opatrně, je silně návykový, déle jak týden neužívat!
Jinak s tímto zatím k lékaři netřeba chodit, v čekárně může člověk chytit ještě viry, které nemá... Chce to hlavně teplo, vitamíny a klid...
Jinak já (nejen) v tomto odobí nedám dopustit na cibuli a česnek (česnek je nejlepší přírodní antibiotikum, čistí dýchací cesty, zlepšuje odkašlávání a podporuje pocení). V posledních týdnech si denně dávám paličku česneku namazanou na chleba, a zatím jsem nebyla nemocná. Stejně tak sním denně 1-2 syrové cibule.
Rýma není chřipka, ale občas chřipku předchází.
Takže pořádně smrkat, do nosu kapat, zabalit do tepla a bacily vyhnat.
Jestli máte věčně ucpaný nos, pak ho zkuste propláchnout. Není to zrovna příjemná procedura, ale funguje. Vezměte malou hlubší misku, nalejte do ní trochu teplé vody, tu vodu posolte a misku postavte na stůl. Pak se předkloňte, vodu z misky natáhněte do nosu, chvíli podržte a vysmrkejte. Párkrát opakujte dokud není nos čistý a použitelný. Pár hodin budete mít pokoj, takže se aspoň trochu vyspíte.
Tak mnoho zdaru.
Děkuju za rady. Vím že se nutně nemusí o chřipku jednat, ale takovouhle rýmu jsem ještě nikdy neměla. Většinou byla taková třeba i silnější ale v noci se mi spalo dobře a smrkání mě moc nebudilo, prostě mi to stačilo ale teď se v noci budím a dlouho nemůžu usnout.
To s tou vodou skusím, zní to docela účinně Děkuji
Zkus si do lavoru (umyvadla, vany) napustit vodu jakou nejteplejší sneseš a na 10 - 15 minut do ní ponořit ruce po lokty a nebo nohy po kolena - tím se krásně ´vyhřeješ´ (rýma se krátkodobě spustí více), pak si vlez pod deku a na halu si dej ručník (čepici, šátek) - jednak ať saje pot a jednak ať hlava nechladne.
A - pokud budeš inhalovat, nespleť si vodu (Vincentku) se slivovicí - jednou takhle jeden ve dvě ráno vzbudil řevem půl sídliště...
Kruciš - ne na "halu", ale na hlavu...
Děkuji za rady, to s těmi lokty asi zkusím protože bolest hlavy se poněkud zhoršila a z nosu teče pořád stejně.
A ještě se zeptám...opravdu mi není nějak extra dobře, hlava bolí, kašel a z nosu teče jako z vodopádu...myslíte, že mám jít do školy a zkusit to nějak zvládnout nebo bude lepší zůstat doma a vyležet se? Ne že by se mi nechtělo do školy ale kvůli basketu teď nemůžu být nemocná, je nás sotva do počtu.
Právě jsem si s tím podobným také prošla. Umyla jsem si ráno hlavu, vyfénovala a šla do práce. Co ze mě teklo nemohu ani napsat.
Takže pomáhá česnečka, zázvorový čaj, majoránkový čaj. Mírně oslazené medem. Teplé pít po malých doušcích.
Jakmile cítím, že jde na mě nějaké nachlazení se smrkáním, okamžitě preventivně mazat exponovaná místa nosu vepřovým sádlem. Dlouho si jej neodřete. Ne každý bude mít odvahu na výplach nosu. Vím, že někdo prohlásí, že je to nechutné, ale já pustím hezky teplou vodu a vypláchnu si pusu vodou, vykloktám a vykašlu i hleny za mohutného ohřívání tekoucí teplou vodou, též smrkám všechny hleny do ruky a tou teplou vodou si čistím nos, dokud to jde. Nemá se tedy smrkat úplně ze všech sil, aby se hleny, případně bakterie nedostaly do ucha. Snažím se tuto očistu provádět v koupelně co nejčastěji a kapesníky používám co nejméně. Takže nos potom nemáte vůbec rozedřený. Vždy za sebou v koupelně zavřete dveře.
Spala jsem třeba dvě hodiny a pak mě vzbudil ten plný krk a nos. A ta voda mě vždy dobře odpomohla. Též si na závěr vykloktejte slanou vodou krk. Též si často čistěte zuby, ale po překonání virozy si raději kupte nový kartáček.
Jezte oloupané hrušky, jablka, pijte též i třeba jen hodně teplou vodu s citronem. Není špatný křen a řeřicha.
Moje rady asi budete aplikova pouze doma ,ale já jsem si poradila i v práci. Když je to možné, podle místních podmínek. Kdyby byla teplota, tak k lékaři, nebo dovolenou, do postele a vypotit se. Poslouchejte své tělo a myslete, že dáváte zabrat svému srdci. Tak opatrně.
doplněno 10.03.13 16:48:Když jsem se vzbudila třeba ve tři ráno, uvařila jsem si zázvorový čaj, koukla na internet, pomalu jsem ho dopila a potom jsem teprve pokusila usnout. Tudíž jsem se snažila léčit i v noci. Je ale pravda, že jsem si ráno než jsem šla do práce, vzala při 37 stupních paralen.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.