Nejste přihlášen/a.
Bude se převádět nebo prodávat dům. Je zde věcné břemeno užívání (osoba tam bydlí). Musí ta osoba souhlasit s převodem/prodejem nemovitosti? Musí s tím souhlasit, tzn. její souhlas v převodní/kupní smlouvě?
Musí o tom vlastně ta osoba být vůbec srozuměna? Lze to tedy udělat třeba tajně?
převádět dům - myslel jsem darovací smlouvou v rámci rodiny
je mi jasné, že věcné břemeno je nutné respektovat
Ptám se, jestli musí "oprávněný z věcného břemene" souhlasit nebo být nutně s darováním/prodejem domu srozuměn. Myslím toho, kdo využívá věcné břemeno, jestli musí souhlasit s prodejem nebo darováním domu. Jestli se mu to musí říct.
ne, osoba, která ma na domě věcné břemeno nemůže do prodeje mluvit. Jak již bylo napsáno, nový nabyvatel nemovitosti musí toto věcné břemeno respektovat.
Souhlas osoby bydlící na základě zřízeného věcného břemene se nevyžaduje. V opačném případě by mohla darování nemovitosti zablokovat, což nemá logiku. Oznámit změnu vlastníka by se mělo - osoba by měla vědět, kdo je majitelem nemoviotosti, v níž bydlí.
To znamená, že kdybych dal dceři dům darem a měl tam zřízené věcné břemeno na dožití, že ten barák může prodát i se mnou?
ano, Jimi. Dcera tento dům může prodat i s Vámi. Toto jsou velice choulostivé záležitosti. Dnes můžete mít s dcerou moc pěkný vztah, pak si třeba najde partnera, který bude, no...vyčůraný a může Vám začít peklo.
Nebo dům dceři darujete, ona bude mít finanční problémy a na domě budou exekuce ..
Ale vzhledem k tomu, že já jsem nenapravitelný optimista, tak třeba budete jedním z těch, co dům dceři darujete a ona se o Vás zato ve stáří postará...
Jinak i při darování jde hodně věcí ošetřit. Málo se u nás využívá zástavního práva na domě ve prospěch darujícího. Je to dobré řešení např. v případě těch nešťastných exekucí či prodeje. Jde to ošetřit i smlouvou o fiktivní půjčce mezi Vámi a dcerou. Já vím, člověk chce udělat něco "dobrého", ale musí si hlídat zadní vrátka. V dnešní době dvojnásobně.
doplněno 11.04.13 10:28: jimi. Jako věcné břemeno může být zapsáno cokoliv - že můžete využívat celý dům a zahradu, že nemáte žádná omezení, že se tam můžete chovat "jako doma". To je jedna věc - právní. Ale bohužel NAD TOTO jsou postaveny MORÁLNÍ zásady člověka, který by dům i s Vámi koupil. Jeho MORALKA a jeho PENÍZE , popřípadě ZNÁMOSTI rozhodují o tom, zda ten dům budete moci opravdu v klidu užívat. Bohužel je to tak . Víte s tímhle vším se setkávám pracovně denodenně. A je mi z tono ne
, ale na
...
Ti, kteří v tomto nepracují, si ani neumí představit, v jakém marazmu žijeme. Jak je SPRAVEDLNOST nejen slepá ale i podplatitelná .
ano, ale otázka zní, zda takovou nemovitost někdo vůbec koupí - aby Vás z ní dostal ven, musel by se obrátit na soud a nabídnout Vám naprosto srovnatelné bydlení a to by se mu asi nevyplatilo, ne?
právník. Toto je odpověď, jak z jiného světa. Nezlobte se na mě. Nemovitosti s věcným břemenem, právě kvůli tomuto břemeni, ztrácejí hodně moc na ceně. A to je něco pro spekulanty. S velkou oblibou tyto nemovitosti vyhledávají, dost pod cenou koupí i s věcným břemenem, kterého se vzápětí velice neelegantním způsobem zbaví. Je to nemorální, leč skutečný scénář.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.