Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Romové vzdělanost

Od: smiseklysak* odpovědí: 11 změna:

Dobrý večer,

chtěl bych se zeptat kolik Romů má v ČR pouze základní vzdělání.

A dále bych chtěl taky vědět kolik má střední a vysokou školu děkuji za odpověď.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

3x

Na Slovensku je teď obrovská kauza,oddělili totiž ve školní jídelně romy od bílých,protože Romové neumějí jíst příborem a jejich hygienické návyky jsou na úrovni zvířat.Ochránci Romů spustili obrovský pokřik.Rodiče teď uvažují,že tedy do školní jídelny,kde budou jíst cigáni,nebudou posílat svoje děti.

JABRAKA

ladaadal*

Ono by stačilo ochránce cikánů strčit na pár týdnů mezi ně. Myslím, že by rychle změnili názor.

luke237
Ne ze by se neco podobneho nestavalo s celymi skolami i v CR ( clanek): "Dalším faktorem segregace je, že často vznikají většinově romské školy, a to zpravidla tak, že rodiče z většinové společnosti začnou stahovat své děti na jiné školy a na té původní zůstane třeba 90 procent Romů, kde motivační prostředí upadá."

hodnocení

2x

Vzpomínám si, že před několika roky v Karviné otevírali mateřskou školku pro romské děti. Pečlivě vybrali učitelky a ty absolvovaly školení a naučily se základním slovům v romském jazyce. Speciálně školku vybavili, vybrali užitečné pomůcky a celé vybavení školky bylo vymyšleno pro romské děti, u kterých se předpokládalo, že hygienické a rozumové schopnosti nebudou až tak na výši. Sociální pracovnice rodiny obešly a rodičům vysvětlily výhodnost docházky do školky, důležitost pro přípravu na školu, včetně bezplatné stravy. Dětem přinesly maličké dárky jako pozornost. První den přišly dvě děti a druhý den nikdo. Sociální pracovnice znovu rodiny oběhly. Nikdo už nidky děti do školky nepřivedl. *plac*Celý velmi náročný program padl!

smiseklysak*
hodnocení

Děkuji Vám všem za odpovědi moc jste mi pomohli.

zabu
hodnocení

0x

To Vám přesně nikdo neřekne. Sběr údajů o národnosti tímto způsobem je zakázáno zákonem a proto se neprovádí. Pokud někde jsou nějaká data, jsou to spíš odhady.

smiseklysak*
hodnocení

Dobře děkuji mnohokrát za odpověď.

luke237
Nekde jsem ty udaje normalne cetl (Novinky.cz?). Pokusim se to dohledat. Vim, ze strasne velka cast nemela ani zakladni vzdelani. Vysokoskolaku bylo asi 1%, i stredoskolaku (asi maturita, tedy i ucebni obory) bylo relativne malo (15%?).
luke237
Nejak ten clanek nemuzu najit :( Tak alespon uvedu udaje z novinky.cz/... jineho clanku:
10% ... bez vzdelani
55,4% ... neukonecne nebo ukoncene zakladni vzdelani
luke237
Sorry, vypadl mi tam ten odkaz na ten jiny clanek.
luke237

Tak ani po dlouhem hledani nemuzu najit ty 2 clanky, ve kterych si myslim, ze jsem videl nejaka cisla.

V prubehu sveho hledani jsem ale nasel dalsi stranku ( Rómové – řečí čísel), ktera uvadi nejaka neoficialni cisla sesbirana z nejruznejsich zdroju. Oficialne se vzdelanost Romu nesleduje.
přes 50% romských dětí se učí ve zvláštních školách
22% romských dětí propadá v 1. třídě
25% romských dětí ve věku 6-7 let je v pásmu verbální debility
56% Romů nemá ani základní vzdělání
32,7% Romů má základní vzdělání
8% Romů se vyučí v oboru
2,5% Romů má středoškolské vzdělání
0,8% Romů má vysokoškolské vzdělání

Jak vidis, podle tohoto prehledu ma skoro 90% nejvyse zakladni vzdelani, kdezto podle toho z predchoziho prispevku je to asi "jenom"65%. Takhle to dopada, kdyz neexistuji verohodne oficialni statistiky.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]