Nejste přihlášen/a.
Dobrý den všem,zeptám se tak jako by to byla moje záležitost.Bude se to psát lépe.V milulých letech jsem si vzali několik půjček a ty poctivě spláceli.Manžel měl zaměstnání a já byla na mateřské.Dluhy firmy kde pracoval však narůstaly a tak nastal krach a manžel byl bez práce asi půl roku.Brali jsme dávky na bydlení i živobytí,sem tam našel nějakou brigádu,ale práci našel až po půl roce.Za tu dobu se samozřejmě nahromadily dluhy z půjček a i když jsem je platila alespoň nízkou částkou,tak vždy.Nastalo však vyhrožování,ze strany bank a přibývaly úroky a nedalo se to nijak zvládnout.Našla jsem tudíš firmu na oddlužení a šla se poradit.Po nějaké době nám vše schválili a povolili oddlužení.Jelikož měl manžel na sebe všechny půjčky,jednalo se o placení z jeho výplaty.Nyní se tedy ptám,jestli se to týká i toho,že pokud půjdu do práce(jsem zatím nezaměstnaná) a nebo bych začala podnikat,budou nám brát i můj plat či výdělek a nebo jen manželovi...ale o to více kolik já vlastně vydělám? Podotýkám,že oddlužení se týká pouze asi 40% z dluhu.Nyní jsou splátky asi 5tis.Prosím poradí někdo? Děkuji
nebudu psát, že se to stát nemůže, ale nemělo by...
jediný důvod, proč by soud mohl uvažovat o srážení z příjmu manžela, který sám není účastníkem ins. řízení, je starší a ojedinělý názor vrchního soudu v praze, že již samotným souhlasem s oddlužením manžela dlužník dává svůj příjem k dispozici, anebo reakcí na aktuální novelu exekučního řádu, který v exekuci umožňuje srážky ze mzdy i u manžela povinného..
pokud by se to stalo, pak se braňte odvoláním, příp. dovoláním (nejvyšší soud čr tento názor nesdílí)
(obecně je vždy lepší podrobit oddlužení oba manžele, resp. jejich společné jmění manželů.. ale pokud vy sama jste se nezavázala ani k jednomu závazku, pak po vás věřitelé v exekuci ani insolvenci nic vamáhat nemohou - nemáte pasivní legitimaci k řízení)
Rudolfe, nevíte, jak by to bylo v případě, že manželka za půjčky/úvěry ručila (vyšší půjčky se myslím bez ručitele neobejdou)? Nemohli by věřitelé po skončení oddlužení začít zbývají část dluhů začít vymáhat po ní?
Ano, budou strhávat peníze i Vám.
doplněno 03.03.13 10:40:Ještě se optám, Vy jako manželka, jste nepodávala návrh na oddlužení? Jestli ne, tak to byla velká chyba. Asi by to chtělo teď celou situaci zkouknout a znovu přepočítat.
Oddlužení je sprosťárna vůči věřitelům. Kdo na to nemá, nemá si půjčovat. A když nechce splácet (je jedno že nemůže) tak patří do vězení pro dlužníky. To už přece tady taky bylo.
Měřit rovným metrem a né jak se to hodí do krámu a jak to dělaj v Americe.
jirbab. Kde je rada pro tazatelku, jak z této situace ven? Prosím, neházej všechny dlužníky do jednoho pytle. Také mám jednoho známého, který měl takovýto nekompromisní postoj. Ještě před rokem. Dnes se dostal sám mezi dlužníky. A když jsem mukdysi tvrdila, že se do této situace může dostat snad každý člověk, tak byl schopen se hádat "do krve že ON NIKDY.
Pane jirbar,to Vám opravdu děkuji za Váš ,,skvělý,,názor,ale pokud platit chcete a nejde to,co se dá dělat? Snad někde krást,aby jste měl na dluhy? I s ředitele může být během pár dní nezaměstnaný a i on může mít půjčky a to i milionové.Však to vidíme všude kolem sebe,co se děje a plno lidí s těmi největšími dluhy,ani nikdy potrestáno nebude.My na rozdíl od nich platit chceme.
V příspěvku byla jen jedna moje otázka "JAK K TOMU PŘIJDOU VĚŘITELÉ". Pokud dostanou všechno i s úroky, tak si půjčute kolik chcete a oddlužujte se kolikrát chcete. Na to nikdo neodpověděl. Každý lituje dlužníka a je jedno jak se do situace dostal, zda vlastní vinou či bez ní.
Taky je třeba přihlédnout k tomu co bylo za dluh pořízeno. Pokud hmotný majetek, tak musí jít zpeněžit. Pokud si však někdo půjčí 100 000,- na cestu kolem světa a pak to nemůže splatit, tak toho rozhodně litovat nebudu.
doplněno 04.03.13 19:16:A jeden praktický příklad. Jeden MÚ měl u dlužníka dluh na nájemném.Oddlužení musejí sledovat a přihlásit se, jinak jsou vyřazeni. To samo vyžaduje náklady. Pak několik doporučených dopisů. Vše náklady. A výsledek, že v rámci oddlužení bylo zaplaceno 7,- Kč
Oddlužení jsem nepodávala,jen čestné prohlášení,že jsem nezamněstnaná,že o odlužení manžela vím s oddlužením souhlasím a že jsem momentálně bez zaměstnání a tudíš nemohu oddlužení podat,protože jsem bez příjmu.
Tak jsem trošku zklamaná ,protože mi odsud zmizel jeden můj komentář...asi se někomu nehodil,či se nelíbil i když v něm myslím nic špatného nebylo...takže to nechápu..opravdu svoboda nadevše.Děkuji tomu kdo to odstanil...protože asi vím kdo to byl Všem lidem,co se opravdu snažili děkuji za rady a pěkné komentáře
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.