Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Má matka je závislák na Facebooku

Od: pavla666 odpovědí: 16 změna:
Ahoj,
Je mi 13 let, a moje matka je závislá na facebooku.
Vše začalo někdy v minulém roku, kdy si pořídila nový mobil s wifi. Pověděla jsem jí o facebooku vlastně já, říkala jsem jí jak skvělá je to věc, že si tam může pokecat s kámoškama atd. Matku to zaujalo, ale nečekala jsem, že až tak moc. Čekala jsem spíše, že si převážně budu psát já s ní o přestávkách ve škole a tak. No, ale nějak se to vivynulo z míry...
Kdykoliv jsme šli na nějakou tu procházku či větší výlet, popadla mobil, nafotila fotky a ihned to šlo na fb. Když vaří, v levé ruce má mobil a v pravé vařečku, když uklízí, dělá si 5-ti mimutové pauzy na fb. Když jde spát, leží v posteli s mobilem a jak nějaký blázen čumí do svítícího displeje. Jakmile se vzbudí, to první co udělá je, že popadne mobil a hned jde na fb. Denně se rozčiluje nad tím, že někdo dotyčný není na fb nebo že jí zmizely obrázky a bůhví co.
Když jsme byli minulý rok v létě na rodinné dovolené na chatě, tak tam samozřejmě nebyla wifi ani TV, bez fb přežila asi jen 3 dny. V ten čtvrtý po mně chtěla, abych jí v mobilu zařídila placený internet. To jsem už nechtěla. Řekla jsem ne, a ona ke mně za chvíli přišla se 70kč s tím, že mi je dá když jí ten internet zprovozním. Tuto nabídku jsem také odmítla, a dopadlo to tak, že na mně byla naštvaná téměř celý zbytek dovolené... Nakonec šla do místní restaurace s wifi, aby si tam pohrála s mobilem...
Každý den, když ji takto vidím, tak mám slzy na krajíčku. Říkám si v duchu "proboha co jsem jí to provedla". Každý den mám z toho deprese, a obviňuju se z toho všeho co jsem naší rodině udělala. Dříve jsme byli taková fajnová, pohodová rodina..ale teď? Vše jsem zkazila... Už se i bojím, jak to dopadne s naší letošní dovolenou. Mám strach, že se zblázní.
Prosím pozte mi! Chci aby tu byla ta stará dobrá máma, která mi se vším pomáhala, která se smála a byla šťastná díky nám a ne díky facebooku. Už nevím co mám dělat. Mamka si to neuvědomuje že je závislák. Pokaždé když jí to naznačím, tak řekne, že komunikace je normální věc, kterou každý člověk potřebuje. Ale copak je tohle život? Celé dny čumět do displeje, namísto lidských očí?
Prosím pomozte!:( facebook je velmi zrádná věc se kterou si nevím rady...

16 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

katkas*
hodnocení

5x

Já sice neporadím, ale pokud je ti opravdu 13 let, klobouk dolů před tvojí češtinou a celkově písemným projevem :)

pavla666
hodnocení

Tak to mockrát děkuji :)
praivo*

To jo, poslední dobou jsem snad neviděl srozumitelněji napsaný dotaz.

hodnocení

2x

Dej někomu její fc profil ať tam hodí /třeba i lehce upravený/ tento dopis. Třeba se chytne za nos a uvědomí si, že tohle není opravdový život.

@ringo *palec* dobrý nápad, klidně bych to udělal, aby z toho byla povídka o neštastné dceři, a at si to někdo dá jako fotku na zeď, nejlépe více lidí, nebo dát přímo mamce na zeď. Tady ty "blbosti" se tam sdílejí o sto šest.

praivo*
hodnocení

1x

Co se týče Facebooku:

1. Vím, že je to divné, ale zkus si třeba na týden deaktivovat svůj účet, abys jí dokázala, že to bez něj opravdu jde. Kamarádi to snad pochopí.
2. Jestli nic nepomůže, vidím tu poněkud drsné, ale snad aspoň na chvíli funkční řešení. Není nic těžkého v počítači úplně zablokovat Facebook. Tvoje máma je pravděpodobně ten typ, co umí akorát čumět to "ksichtoknížky", ale jejich další znalosti práce s PC jsou mizerné. Proto nepředpokládám, že by byla schopna způsob zablokování odhalit. Jestli můžeš získat přístup k WiFi routeru (směrovači; pokud to nevíš, to je taková ta krabička, co vysílá WiFi signál), je možné, že půjde adresa zablokovat přímo tam. Následkem toho se nikdo v této síti na Facebook nedostane, ani s mobilem. Můj nápad sdílí autor tohoto článku.

3. V nejhorším případě (pokud bez něj opravdu nebude schopna přežít) může být třeba psychiatrická léčba. Myslím to vážně. Je to totiž závislost jako každá jiná.

4. Zveřejnění tvého příspěvku nedoporučuji, nelze odhadnout reakci. Mohla by se naštvat ještě víc a ty bys mohla mít problémy.

Pokud by tě zajímalo cokoliv dalšího, klidně se zeptej i přes vnitřní poštu.

Je mi 17, účet na Facebooku jsem měl všehovšudy dohromady 2 týdny. Pak mě začaly otravovat neustálé žádosti o přidání do přátel, tak jsem se načtval a nechal účet vymazat. Teď mám jen Skype, nepoužívaný ICQ a občas používaný Google+ a jsem spokojen.

pavla666
hodnocení

1. Se zrušením mého profilu určitě problém nebude. Na fb jsem nebyla už cca 1 měsíc a vůbec mi nechybí. Mám ho vlastně jen kvůli tomu, abych před ostatními spolužáky nebyla pro smích. Mamka ví o tom, že na něj vůbec nechodím, takže si myslím, že tohle by asi nezabralo, ale zkusit to můžu.
2. Máma chodí na fb pouze přes mobil a ano, je to přesně tento typ. Znalosti o počítačích jsou u ní na minimum. Mohla bych ten fb zablokovat, ona by se na fb nemohla dostat, a já bych jí nakecela, že mně funguje. Myslela by si, že je problém v jejím mobilu, a třeba by s tím pak skočila. Skvělý nápad :) Háček je v tom, že nevím jak na to, ale já si to někde určitě najdu.
3. U tohoto nevím, jak už jsem zmínila, mamka si neuvědomuje svou závislost, a proto bych neměla žádnou možnost psychiatrii kontaktovat... Ale tohle už zasahuje do extrému. Myslím, že na tom není zatím tak strašně, aby se to řešilo psychiatry.
4. S tímto souhlasím. Mou mamku znám až moc dobře, a naštvaná by na mně byla, a to hodně.
Mockrát Ti děkuju za tvé rady. Moc mi to pomohlo, a určitě něco z toho vyzkouším :)
praivo*

1. Super*palec*

2. Se zablokováním ti klidně pomůžu. Napiš mi na e-mail (admin[zavináč]pctipy.net), jaký operační systém je v počítači a jestli je v něm antivir, případně firewall (ten poznáš podle názvu, pravděpodobně by to bylo nějaké "[něco] Firewall) a jestli k tomu máš přístup, i typ routeru (jestli jich máte víc, pak toho s malou všeměrovou anténou (černá plastová tyčka)).

doplněno 06.03.13 20:38:

Tak co, nějaká změna?

doplněno 08.03.13 19:10:

Nikde nikdo?

doplněno 10.03.13 19:36:

Docela by mě zajímalo, jak to dopadlo. Pavlo, ozvi se!

playbeck
hodnocení

0x
Ahoj asi bych ji dal precist to co jsi sem napsala treba sama uzna ze to uz neni neco v poradku.

hodnocení

0x

A maminka nemá nějaké jiné zajmy, koníčky pro které by fb zapomněla? Jinak závislá určitě je. Přiznávám, pokud chodím do školy (vŠ) tak facebook kontrulji víceméně taky kdy se dá, ale jen z důvodu kominikace s ostatními studenty, protože je to nejrychlejší zdroj informací o výuce i zkouškách. dále také jako zdroj informací ze stránek které mě zajímají (myšleno něco odborného, ne přiblblý fotky) Jinak to k ničemu jinému nepoužívám. Ale jakmile skončí škola a mám volnou chvíli skončim vždycky v dílně u motorek a na FB si ani nevzdechnu. Proto si myslím, že by chtělo mamku zaměstnat nějak jinak, ale pokud je zvyklá být celý den doma, bude to problém.

pavla666
hodnocení

Mamka se dříve věnovala takovým těm ručním pracím (vyšívání, tvoření dekorací, pletení...) S vyšíváním přestala, protože jí začínaly bolet oči, ale s těmi ostatními koníčky přestala díky fb.
Jinak, kromě víkendů je venku počas hodin kdy jsem já ve škole, což je cca od 7 do 14... Musí totiž jezdit s mladším bráškou do školy v Břeclavě. Takže když je bratr ve škole, ona chodí po městě.

ladaadal*
hodnocení

0x

Nebo se s někým domluvit, aby ji díky FB začal obtěžovat. Není to sice úplně legální, ale když nepřekročí určité meze - mohlo by to mít mnohem větší vliv.

praivo*
hodnocení

0x

Tohle téma mě docela zajímá a rád bych věděl, jak to celé dopadlo... Pavlo, kde jsi?

pavla666
hodnocení

Nebudu vám lhát... Jednoduše nemůžu pobrat odvahu. Co když se dočista zblázní? Může si koupit nový, lepší mobil, a pak to bude ještě horší. Nebo z toho bude tak rozčílená, že bude na každého řvát a kdoví kam by to až došlo... Já vůbec nevím jaké reakce od ní mohu očekávat. Bojím se, že když to udělám, tak na tom bude ještě hůř a to je velký risk :/
praivo*

Když bude rozčílená a bude na každého řvát, tak to bude už dost dobrý důvod k tomu, aby navštívila alespoň psychiatra. Že si svou závislost neuvědomuje, to ji v žádném případě neomlouvá.

Nikdo jiný z rodiny by nepomohl?

doplněno 07.05.13 15:19:

Tak co, je něco nového?

partys*
hodnocení

0x

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]