Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Kolik musím mít odpracovaných roku abych mohl zažádat o předčasný duchod. Je mi ted 58 let. 2 roky jsem byl na učilišti. Na vojně jsem nebyl.V mých zadaných udajích se uvádí nejdříve v 60 letech předčasný duchod. Ale odpracované roky nějaké minimum již mám. Jak je to vubec. Nebo je to vše jinak? Děkuji.
Dobrý den, Danieli, bylo by dobré pokračovat v původním dotazu, aby měli odpovídající všechny informace pohromadě.
O předčasný důchod lze požádat nejdříve 3 roky před dovršením věku pro přiznání starobního důchodu. Je-li důchodový věk vyšší než než 63 let, lze (zatím) o předčasný důchod požádat od 60 let.
Pokud byste o předčasný důchod v r. 2014, musel byste mít odpracováno 30 let, v roce 2015 bude nutné mít splněnou účast na důchodovém pojištění v délce 31 let.
___ Více informací k důchodům najdete na webu ČSSZ.
Informativní osob/... (Již nyní můžete ČSSZ písemně požádat o zaslání IOLDP, který ČSSZ zašle jednou ročně zdarma.)
doplněno 09.04.13 13:00:Bt, děkuju za upozornění/opravu.
Chybu jsem si uvědomila pozdě (až po odeslání odpovědi), ale protože jste správnou dobu mezitím uvedla Vy, už jsem ji neopravila...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.