Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Podpora v nezaměstnanosti - specifický případ

Od: dada082 odpovědí: 25 změna:

Dobrý den,

po cca 6-ti letech práce jsem skončil na úřadu práce (od 1.1.2013), čerpal podporu za dva měsíce nezaměstnanosti (leden + únor) stanovenou cca na 9.000,-/měs a 1.3. nastoupil do nového zaměstnání (z podpůrčí doby pěti měsíců mám tedy vyčerpány pouze 2). Nové zaměstnání byl však naprostý omyl a je nezbytné jej opustit, po odpracovaných dvou dnech. Zní to komicky, ale asi to bude velký problém. Za uvedené dva dny mohu mít výdělek necelé cca 2.000,- Kč. Z toho se mi tedy bude počítat nová podpora (na zbývající 3 měsíce podpůrčí doby), 45% tedy nějakých 900,-. Je to vůbec možné, nevykládám si to špatně?

Je vůbec možná takto nízká podpora, není nějaká minimální výše?

Děkuji za rady.

25 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pt®
hodnocení

1x

Nyní doberete podporu, ale bude již vypočítaná z nynějšího pravděpodobného výdělku, jaký by byl během tří po sobě jdoucích měsíců. Takto to vyplní i Váš nynější zaměstnavatel do formuláře. - pt

dada082
hodnocení

Já byl ale od 1.1. na podpoře, pak 1.3. nastoupil do nového zaměstnání a tam pravděp. 4.3 skončím (dva pracovní dny), takže se bude vyplnovat výdělek pouze za ty dva dny? Tedy nějakých 1500,- a z toho se vypočítá podpora na následující 3 měsíce - tedy do konce podpůrčí doby?

Co myslíte výrazem "pravděpodobný výdělek"? Je to výdělek daný pracovní smlouvou nebo jak se stanoví?

pt®

Myslím pravděpodobný, neboli předpokládaný výdělek, jaký by byl, pokud byste pracoval tři měsíce nebo více. - pt

laybor*

Přesně jako píše pt , podpora bude z předpokládaného měsíčního výdělku - ne ze dvou odpracovaných dnů.

dadasd
hodnocení

0x

jojo, počítá se to z měsíční mzdy a ne ze dvou dnů .

pt®

Ne z měsíční mzdy, ale ze mzdy za poslední tři /či předpokládané tři/ měsíce. - pt

dada082
hodnocení

Děkuji za radu, trochu jste mě uklidnili, problém možná bude i v tom, že pokud se zaměstnavatel "šprajcne", tak i tak to asi bude bída, protože hrubá mzda, která měla činit 25.000,-/měs, tak v pracovní smlouvě mám písemně pouze 10.000,-/měs pevnou složku, pohyblivá by měl být zbytek, ale přesto, že je ve smluvě pohyblivá složka mzdy zmíněna, není v ní stanovena její výše. Nicméně měla být ofiko součástí výplaty, která byla domluvena na pohovoru.Podotýkám, že jsem stavař- vysokoškolák. Takto má údajně postavené smlouvy celá firma - cca 150 zaměstnanců.

Smlouva: "Mzda je tvořena základní pevnou složkou ve výši 10.000,- Kč měsíčně a pohyblivou složkou určenou zaměstnavatelem".

V předchozím zaměstnání byla mzda podobná, ale jasně definovaná pevná složka a pohyblivá složka v pracovní smlouvě a podmínky pohyblivé složky. Nyní je pohyblivá složka součástí pracovní smlouvy a není písemně stanovena její výše. Bude asi jen na vůli zaměstnavatele, co mi pro úřad práce potvrdí za částku nad onu pevnou složku i když ústně byla mzda na pohovoru jasně stanovena na 25. tis. Po zapracování i více.

pt®

Tak, to bude o štěstí, držím palečky, ale počítejte se vším. A smlouvu jste podepsal? Pokud ne, tak by vlastně k pracovnímu poměru nedošlo a Vy byste měl zbytek podpory z původního zaměstnání. - pt

dada082
hodnocení

Bohužel ano, byla to chyba, ale v té chvíli jsem si řekl, že když to tak má celá firma, zkusím to a uvidím, bohužel se poté přidaly i další nestadardnosti (rozsah hmotné odpovědnosti, sankce na pohyblivé složce...), což misku vah převážilo na to, říct si, rychle pryč. ohužel se to ukázalo jako krok zcela mimo.

Spoléhám na to, že si nedovolí přiznat mzdu nižší jak 15.000,- na moji pozici, to by možná i ÚP přišlo podezřelé, že bych vzal takovouto práci, když můj přůměrný čistý výdělek doložený předtím a vlastně po celých předchozích 6 let zaměstnání byl nad 20 tis.

Upřímně by mi to stačilo, jelikož mám samozřejmě v plánu si práci co nejdříve najít, ale připadal jsem si jako vůl, že jsem zahodil 3 měsíce podpůrčí doby, kdy jsem mohl pobírat přes 9.000/měs (45%) tímto hloupým krokem a podpora by se přiblížila nule (kdyby se dle mého mylného předpokladu počítala z dvou dnů). Takto to alespon nebude tak bolestivé. Za blbost se prostě platí, na druhou stranu po bitvě je každý generál.

Děkuji za rady a přeji hezký večer

pt®

Na ÚP jsem pracovala a věřte, že co Vám zaměstnavatel potvrdí, z toho se částka a % počítájí. Nemáte někoho známého, který by Vás vzal na nějaký čas, třeba na záskok nemoci a potvrdil Vám vyšší příjem? Ale pozor nemůžete dát dvakrát po sobě sám od sebe výpověď během půl roku, jinak byste na podporu neměl již nárok. - pt

dada082
hodnocení

No ten 6-ti letý pracovní poměr skončený 31.12 skončil dohodou, Nyní bych dal výpověd já a co se týká toho známého, tak bych ho asi taky našel, ale pokud mi potvrdí alespon 15.000,-, řešit to nebudu.

Doufám, že nynější moje výpověd by neměla tedy vliv na zbytek podpůrčí doby...

Nejprve jste mě uklidnila, ted mě zase děsíte :)

dada082
hodnocení

V základním poučení uchazeče o zaměstnání, co mi dal úřad práce se píše pouze, že na podporu nemá nárok ten, kdo za posledních 6 měsíců před zařazením do evidence ÚP skončil pracovněprávní vztah z důvodu zvlášt hrubého porušení povinnosti...

O tom, kdo dá 2x výpověd ani slovo... Tak jsem opět zmatený :(

pt®

Pokud jste po šesti letech dostal Výpověď od zaměstnavatele a nyní ji dáváte sám, tak to budete mít nárok na podporu. V každém případě, pokud budete mít známého, který Vás veme na záskok, musí Vám dát výpověď on a budete mít nárok na vyplácení. - pt

doplněno 02.03.13 21:49:

Já jsem nyní již v důchodu, možná je změna, ale bylo to tak. Možná někdo upřesní.

dada082
hodnocení

Po šesti letech skončilo zaměstnání dohodou... Toho známého bych zatím neřešil, jde mi o to, pokud dám ted výpověd sám, zda mám nárok na podporu...

pt®

A to ukončil dohodou zaměstnavatel? - pt

dada082
hodnocení

N dohoda je dle mého názoru dohoda obou stran - tedy není to výpověd daná zaměstnavatelem ani zaměstnancem, ale dohoda... To že to byla jediná cesta k něčemu, když firma končila už není asi tak důležité...

pt®

Jsou dvě věci:

Výpověď dohodou daná zaměstnavatelem

a

Výpověď dohodou, daná zaměstnancem

dada082
hodnocení

no v papíru vyplnovaném pro ÚP mám zaškrtnuto "zaměstnanec ukončil zaměstnání dohodou se zaměstnavatelem"

nicméně myslel jsem si, že v "dohodě" jsou si obě strany rovny... Kdo je iniciátorem z ní není patrné.

V textu je "zaměstnavatel a a zaměstnanec se vzájemně dohodli na ukončení pracovního poměru..."

pt®

Ano, ale buďto to zaměstnavatel adresuje Vám, nebo Vy zaměstnavateli. - pt

flip

Výpověď dohodou neexistuje - to je blábol.. Buď jde o ukončení pracovního poměru dohodou nebo o výpověď podanou zaměstnancem, či zaměstnavatelem..

V případě tazatele se bude určitě jednat o zrušení pracovního poměru ve zkušební době - třetí možnost..

dada082
hodnocení

Jediné, co jsem k výše uvedenému našel je:

"Pro úplnost dodejme, že i před zpřísněním pravidel už neměl nárok na podporu ten, kdo v posledních šesti měsících před (opětovným) zařazením do evidence uchazečů bez vážného důvodu opakovaně sám ukončil vhodné zaměstnání, zprostředkované úřadem práce.

Podpora se mu tedy nesnižuje, ale rovnou odmítá. Toto pravidlo platí i nadále."

Zaměstnání mi skončilo po 6-ti letech dohodou, nastoupil na ÚP, následné jsem si NOVÉ ZAMĚSTNÁNÍ našel sám, to chci ukončit výpovědí... To myslím není výše uvedený případ, ale nerad bych se mýlil... :(

pt®

Aha, takže to platí stále, jen upřesněno, pokud zaměstnání zprostředkoval ÚP, tímto byste se musel bránit. - pt

pt®

Nevidím Váš poslední příspěvěk. - pt

dada082
hodnocení

SEČTENO A PODTRŽENO...
6-ti letý pracovní poměr tedy skončil dohodou 31.12.2012. Poté jsem se zaregistroval na Úřadu práce, za leden a únor pobíral podporu v nezaměstnanosti a od 1.3. si sám našel nové zaměstnání. To se však ukázalo jako naprostý omyl a 4.3. zřejmě dám výpověď ve zkušební době (tedy výpověď daná zaměstnancem ve zkušební době). Podpora (byť stanovená z nového zasměstnání) by tedy měla být vyplácena po zbytek podpůrčí doby (5měs. - 2 měs. = 3 měsíce)
Nemůže to být Úřadem práce klasifikováno jako důvod k nevyplacení podpory? Myslím tím klauzuli o tom, když zaměstnanec za posledních 6 měsíců ukončí dvakrát zaměstnání bez vážného důvodu... .
i když myslím, že to musí být ukončení zaměstnání zprostředkované úřadem práce a v mém případě je to v prvním případě zaměstnání dlouholeté a poté to, které jsem si našel sám...
Co myslíte? Děkuji.
pt®

Takže dávám odkaz na Zákoník práce:

business.center.cz/... - Hlava III: Podpora v nezaměstnanosti a podpora při rekvalifikaci

§ 39

(1) Nárok na podporu v nezaměstnanosti má uchazeč o zaměstnání, který

a) získal v rozhodném období ( § 41) zaměstnáním nebo jinou výdělečnou činností dobu důchodového pojištění podle zvláštního právního předpisu 32g) v délce alespoň 12 měsíců (dále jen "předchozí zaměstnání"); překrývají-li se doby důchodového pojištění, započítávají se jen jednou,
b) požádal krajskou pobočku Úřadu práce, u které je veden v evidenci uchazečů o zaměstnání, o poskytnutí podpory v nezaměstnanosti a
c) ke dni, k němuž má být podpora v nezaměstnanosti přiznána, není poživatelem starobního důchodu.

(2) Nárok na podporu v nezaměstnanosti nemá uchazeč o zaměstnání,

a) se kterým byl v době posledních 6 měsíců před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání zaměstnavatelem skončen pracovněprávní vztah z důvodu porušení povinnosti vyplývající z právních předpisů vztahujících se k jím vykonávané práci zvlášť hrubým způsobem 33); to platí i v případě skončení jiného pracovního vztahu z obdobného důvodu,
b) se kterým byl v době posledních 6 měsíců před zařazením do evidence uchazečů o zaměstnání zaměstnavatelem skončen pracovněprávní vztah z důvodu porušení jiné povinnosti zaměstnance podle § 301a zákoníku p/... zvlášť hrubým způsobem 79),
c) kterému vznikl nárok na výsluhový příspěvek podle zvláštních právních předpisů 34) a tento příspěvek je vyšší než podpora v nezaměstnanosti, která by uchazeči o zaměstnání náležela, pokud by neměl nárok na výsluhový příspěvek,
d) který ke dni, k němuž má být podpora v nezaměstnanosti přiznána, vykonává některou z činností podle § 25 odst. 3.

(3) O podpoře v nezaměstnanosti rozhodne krajská pobočka Úřadu práce.!

business.center.cz/... - Oddíl třetí: Skončení pracovního poměru

§ 42

(1) Pracovní poměr může být rozvázán:

a) dohodou,
b) výpovědí,
c) okamžitým zrušením,
d) zrušením ve zkušební době.

(2) Pracovní poměr sjednaný na určitou dobu končí též uplynutím sjednané doby.
(3) Pracovní poměr cizince nebo osoby bez státní příslušnosti, pokud k jeho skončení nedošlo již jiným způsobem, končí

a) dnem, kterým má skončit jejich pobyt na území České republiky podle vykonatelného rozhodnutí o odnětí povolení k pobytu,
b) dnem, kterým nabyl právní moci rozsudek ukládající těmto osobám trest vyhoštění z území České republiky.

(4) Pracovní poměr zaniká smrtí zaměstnance.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]