Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,mám přiznané dvě nemoci z povolání.Je to rok co mi byly zjištěny.Pracuji stále u stejného zaměstnavatele kde jsem nemoc získala jen mě přeřadily na jiné pracoviště.Mé nemoci stále přetrvávají (kožní alergie a alergická rýma).Chtěla bych skončit v práci,ale jinou práci zatím nemám a jestliže bych šla na UP nevím jak mám přesně postupovat a na co mám nárok a zda pošťovna mi bude doplácet rentu a kde mám o ten doplatek žádat a co k tomu potřebuji. Děkuji za odpověd
Štíreček Vám radí dobře.
Já jenom zdůrazním, že veškeré nároky, jež Vám v souvislosti s nemocí z povolání vzniknou, musíte uplatňovat prostřednictvím zaměstnavatele, který za Vaši nemoc z povolání odpovídá, a to i po skončení pracovního poměru (i v případě registrace na ÚP nebo v případě, že již budete pracovat u jiného zaměstnavatele).
Se zaměstnavatelem komunikujte písemně, od všeho uchovávejte kopie a nechávejte si převzetí písemností (výzev a žádostí) potvrzovat na kopiích těchto písemností (pro případ soudního vymáhání).
Pracovní poměr můžete rozvázat i dohodou, aniž by se Vám následně krátila podpora v nezaměstnanosti, pokud bude v písemné dohodě uveden vážný důvod skončení zaměstnání podle zákona o zaměstnanosti. Mezi tyto důvody patří i zdravotní důvody (jež byste musela ÚP doložit lékařskou zprávou).
Doplňuji: na vaši otázku přímo odpovídá zákoník práce § 371 odst. 3, kde je uvedeno cit.: "Náhrada za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti nebo při uznání invalidity podle odstavce 1 přísluší i zaměstnanci, který je veden v evidenci uchazečů o zaměstnání; za výdělek po pracovním úrazu nebo po zjištění nemoci z povolání se považuje výdělek ve výši minimální mzdy ( § 111). Pobíral-li zaměstnanec před tím, než se stal uchazečem o zaměstnání, náhradu za ztrátu na výdělku po skončení pracovní neschopnosti, přísluší mu tato náhrada v takové výši, ve které mu na ni vzniklo právo za trvání pracovního poměru". Dorovnání mezi podporou v nezaměstnanosti a průměrným měsíčním výdělkem by vám prováděla pojišťovna (Kooperativa nebo Česká pojišťovna), u které vás měl, v případě ukončení prac. poměru, váš bývalý zaměstnavatel, pojištěnu. Takže doklady nutné pro poskytování renty by jste předložila tam. Doporučuji před rozvázáním pracovního poměru podrobnější konzultaci na úřadu práce. Dále doporučuji, pokud bude nutné úřadu poskytnout vaše doklady jako např. Rozhodnutí o přiznání nemoci z povol. atd., předkládejte jim tyto doklady k okopírování. Originály si vždy ponechávejte. Jinak jak již výše uvedeno.
Opravuji a doplňuji:
Podpora v nezaměstnanosti je samostatná položka, ke které se při dorovnávání mzdy u nemoci z pov. nepřihlíží. V současné době činí minimální mzda 8000 Kč, takže se vám tato částka od prům výdělku, který jste měla před vznikem nemoci z pov. odečítá. Příklad. Před vznikem nemoci z pov. jste měla 15 tis. Po té jste byla přeřazena na méně placenou práci, kde si vyděláváte 10 tis. Je vám tedy dopláceno 5 tis. Pokud budete v evidenci uchazečů o zaměstnání, odečte se vám od 15 tis. Kč 8 tis. Takže úrazová pojišťovna, kam budete každý měsíc předkládat potvrzení z ÚP, že jste zde v evidenci, vám bude vyplácet 7 tis. Kč.
Je nutné, aby jste ale odešla od firmy ze zdravotních důvodů, aby se vám toto dorovnání nekrátilo. Lékař vám musí potvrdit, že práce, kterou konáte, není pro vás z důvodu onemocnění, pro které máte přiznánu nemoc z p., vhodná.
Jestli mohu tak se připojím s dotazem na stejné téma. Téměř po roce jsem ukončil PN z důvodu pracovního úrazu. Zaměstnavatel se mnou rozváže PP, dostanu 12 odstupných platů a teď řeším co dál. Během zaměstnání ve kterém se mi stal pracovní úraz jsem měl ještě na vedlejší činnost živnost. Je možné, že bych po rozvázání pracovního poměru místo na pracák začal provozovat živnost jako hlavní činnost? Měl bych v tomto případě nárok na dorovnání platu? A pokud ano, tak z čeho by se to vypočítávalo? A nebo bude lepší živnost zrušit , protože příjem z mé živnosti je jen na přivídělek, ale ne na uživení rodiny.
Pracovní úraz a nemoc z povolání jsou dva samostatné pojmy, které je třeba rozlišovat. U pracovního úrazu vám, dle ZP, náleží vedle odškodnění pracovního úrazu ještě jednorázová částka po skončení PN za tzv. ztížené společenské uplatnění. Mzda se dorovnává pouze u nemocí z povolání. I kdyby vám byl přiznán pro úraz některý stupeň invalidního důchodu, můžete pracovat nebo podnikat, ale samozřejmě s rozumem, aby jste o ID nepřišel.
doplněno 19.03.13 22:00:Paduje, ano máte pravdu, omlouvám se
Děkuji za odpověď, ale nesouhlasím. V §371 se hovoří o pracovním úrazu nebo nemoci z povolání. Takže se to vztahuje i na pracovní úraz.
Dnes jsem kontaktoval Pracovní úřad a nikdo mi nedokázal odpovědět a pomoci. Živnost bych nerad rušil, protože cítím určitou odpovědnost vůči zákazníkům, baví mě, ale vzhledem tomu, že jde o uzce specializovanou činnost nejsou samotné výdělky na uživení rodiny. V mém zaměstnání které jsem měl jako hlavní činnost a kde se mi stal úraz jsem pobíral velice slušný plat který mi teď bude chybět a vzhledem trvalím následkům budu těžko hledat podobnou práci nebo práci s podobným příjmem.
Toto jsem vám zjistila u Kooperativy: (mail v dnešní poště)
Dobrý den, jestliže je nárok na výplatu náhrady (renty) přiznán, výplata je podmíněna buď zaměstnáním (kde dosahuje nižšího výdělku) nebo evidencí na ÚP anebo může poškozený být OSVČ. Při OSVČ je možné provádět výplatu náhrady pouze jednou ročně po doložení daňového přiznání (ověřeného příslušným Finančním úřadem)- příklad: poškozený byl celý rok OSVČ: rozdíl mezi příjmy a výdaji se podělí 12, pokud je výsledná částka nižší než 50% průměrné měsíční mzdy v národním hospodářství (stanovuje MPSV), tak se odečítá jako výdělek tato stanovená mzda(pro příklad-od 1.7.2012 do 31.6.2013 je tato mzda stanovena MPSV ve výši 12100Kč). Znamená to, že od průměrného výdělku stanoveného ke dni vzniku škody se odečte 12100 a případný pobíraný invalidní důchod. Pokud je rozdíl mezi příjmy a výdaji vyšší než 12100 odečítá se při výpočtu měsíční náhrady tento vyšší rozdíl. V případě, že poškozený pracuje na plný úvazek (případně zkrácený ze zdravotních důvodů souvisejících s PÚ nebo NzP) a zároveň je OSVČ, pak se k příjmům z OSVČ nepřihlíží. S pozdravem Jeanetta Krokrová| CENTRUM POJIŠTĚNÍ ODPOVĚDNOSTI ZA PRACOVNÍ ÚRAZY vedoucí oddělení výplaty rent CPO PÚ Kooperativa pojišťovna, a.s., Vienna Insurance Group korespondenční adresa: P.O.BOX 50, 664 42 MODŘICE
infolinka: +420 841 105 105, fax: +420 595 158 209
Rádo se stalo.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.