Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Je mi 58let . Když vyberu podporu v nezaměstnanosti to je 11měsícu. Tak mi bude 59let. Nárok na duchod mám v 63letech jsem ročník 1955. Práci nebudu moci sehnat při ukončení doby dávek na uřadu práce: Jaké doklady budu potřebovat když při této sitvaci zažádám o předčasný duchod a kdo mi jej vypočítá? Taktéž vím že mi již duchod bude trvale krácen. Děkuji.
Je dobré si zažádat do Prahy na ČSSZ o informativní list o odpracovaných letech a placení pojistného. Informujte se na vaší pobočce OSSZ, co vše máte doložit, bývá to v každém kraji jiné. Moje sestra je z jiného kraje a právě teď to řešila, tak jsme se shodli, že to je různé, ale na socciálce jí vše řekli, co si má sehnat a donést.
Je-li Váš důchodový věk 63 let, můžete o předčasný důchod požádat až od 60 let.
Zajděte si na místně příslušnou OSSZ, kde zjistíte, co vše má OSSZ doloženo, a poraďte se tam, kdy je pro Vás odchod do důchodu nejvhodnější.
doplněno 10.04.13 11:52:Reakce na Atrama (9. dubna v 11.34):
Požadavky na to, co doložit, nezávisí na kraji (bydlišti žadatele), ale na tom, co už má OSSZ za předcházející roky doloženo (to, co už je na OSSZ jednou z dřívějška doloženo, se při podání žádosti o důchod nemusí znovu dokládat).
Další rozdíl/y se mohou projevit ve způsobu dokládání předchozích zaměstnání, a to v zá vislosti na tom, zda/jak žadatel může doložit zaměstnání u zaniklého zaměstnavatele v případě, že tato zaměstnání bývalý zaměstnavatel ČSSZ nedoložil.
Opět to nezávisí ny bydlišti, ale na tom, jaké podklady (ne)má ČSSZ a/nebo žadatel k dispozici.
___ Odkazy:
Co se dokládá k žádosti o starobní důchod K žádosti o předčasný důchod se dokládá totéž. Navíc bude potřeba přiložit potvrzení zaměstnavatele (případně ÚP), že ke dni předcházejícímu datu, od něhož má předčasný důchod přiznán, bude ukončeno zaměstnání (případně o ukončení evidence na ÚP).
Tiskopisy ke stažení (web ČSSZ)
Informace o IOLDP plus o náležitostech písemné žádosti o zaslání IOLDP
doplněno 10.04.13 11:58:___ Oprava: ... a to v závislosti ... Opět to nezávisí na bydlišti, ...
___ Ještě jeden odkaz: časté dotazy k důchodům (web ČSSZ)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.