Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rovnost mezi pravomocí a odpovědností

Od: johnyohny* odpovědí: 6 změna:

rovnost mezi pravomocí a odpovědností..jak by jste tohle prosím vás definovali, případně uveĎte příklad

moc by mi to pomohlo, díky

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

1x

Jsou to dva naprosto odlišné pojmy, které spolu mají velmi úzkou souvislost - tedy aspoň teoreticky...

Pokud mám pravomoc něco udělat, rozhodnout, měl bych mít a nést následně zodpovědnost za důsledky.

Pokud jsem za něco zodpovědný, měl bych mít pravomoc průběh akce ovlivnit, změnit, či nepřipustit.

petr123*
hodnocení

0x

Pokud mám pravomoc něco udělat, vůbec to nemusí znamenat že za to nesu i odpovědnost (viz třeba politici, kteří za rozhodování ve vládě nebo parlametu nenesou žádnou reálnou odpovědnost).

kjanik112*
hodnocení

0x

Pravomoc a odpovědnost jsou dva rozdílné pojmy. Rovnost mezi nimi jsou jen u charakterního jedince, který za své rozhodnutí ručí, odpovídá, protože to má ve své povaze.

iz*
hodnocení

0x

Mezi pravomocí a odpovědností žádná rovnost není, jsou to odlišné pojmy.

pt®
hodnocení

0x

Pravomoc je souhrn práv (disponovat prostředky a lidmi) a moci (nástrojů, umožňujících požadovat určité činnosti, práce atd. a uplatňovat za jejich správný výkon odměny a za nesplnění sankce umožňující splnění delegovaných úkolú. cs.wikipedia.org/...

Odpovědnost je široký právní, morální a etický pojem, který označuje ručení osoby X za nějakou věc či jednání Y, případně před nějakou instancí Z. cs.wikipedia.org/...

martin21
hodnocení

0x

Toto jsou jen právnické nejasné formulace. Chtělo by to laickou definici. Podle mě byl nejblíže @hop. Jdou si ruku v ruce, jednoduše řečeno tyto pojmy jsou si rovny. Tzn. když definuji pravomoc, tak rovnou definuji i odpovědnost

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]