Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kde nechat zarámovat starý, cenný obraz?

Od: ramarstvi odpovědí: 19 změna:

Zdravím, mám doma velmi drahý obraz, ale je bez rámu. Potom co jsem si ho nechal ocenil, řekli mi, že bez rámu budu hodně tratit na tom obrazu. Doporučili mi ho nechat zarámovat, ale ne jentak za 2.000,-, ale za víc peněz kolem 10.000,-, ale jelikož se to při ceně obrazu vyplatí vůbec mi ale nedoporučili do jakýho rámařství mám zajít apod. kde by mi ho kvalitně zarámovali, tak aby netratil na hodnotě. Poradtě mi, kam bych měl zajít. Do jakého kvalitního rámařství, kde rámují staré obrazy do aukcí?

19 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

To se mi nějak nezdá. Není důležitý rám, ale plátno samotné. I zloději kradou plátna bez rámů...To by daleko neutekli. Pokud jde teda opravdu o velmi drahý obraz. Kdo je autorem? Zdá se mi ten Váš odhadce trochu mimo mísu...

ramarstvi
hodnocení

Zdravím, taky se mi to zdá divné, ale říkal, že do toho mám investovat 10.000,- do nějakýho kvalitního starožitného rámu, jinak to prý za moc neprodám. Jinak jsem sem již psal. Jedná se o Vlaho Bukovace, je to akt ženy z 19. století a odhadovaná vyvolávací cena by byla 800.000,- až 1.000.000,-. Ale jak jsem již psal, prý většinu ceny by ztratil, kdybych ho dal bez rámu, tak nevím... :(

Když má plátno samo cenu až jeden milon korun, je divná rada ta, že pokud Vy nebudete do rámu investovat DESET TISÍC KORUN, což je v porovnání k ceně obrazu malichernost a tudíž "To" za "MOC" neprodáte? To je divné.

V životě jsem ještě neviděla, že by skutečně cenné "plátno", tudíž originál, ztrácel, či naopak nabýval na hodnotě, kvůli zarámování. Přece je známé, že i "obyčejné" skicy, od uznávaných mistrů a jsou autentické, mají nesmírnou hodnotu.

Suzymon, máte v mnohém pravdu. Ale já se zkouším na prodej dívat pohledem aukční síně. Je to firma jako mnohé jiné a jejím cílem není nic jiného než vydělávat. Výdělek bude tím vyšší, čím vyšší budou konečné ceny v dražbě. Nevím, kolik procent z vydražené ceny si mohou aukční síně brát jako poplatek za zprostředkování prodeje. Ale nebude to málo, protože při aukcích se pořizují katalogy, jistě se zve ochranka, i prostředí dražby musí být reprezentační, nakonec i znalce, co výtvarná díle přijímají, je třeba dobře zaplatit. Proto věřím tomu, že je v jejich zájmu, aby se vydražilo za co nejvíc.

Jen odhaduji, kdo si může koupit obraz od Bukovace za asi milion korun. Podívejte se do Googlu na jeho obrazy, uvidíte, že jsou velmi krásné, že budou ozdobou každého interiéru. Možná nejsem daleko od pravdy, že novým majitelem bude zbohatlík, pro kterého bude důležité, že mu na zdi visí krásné dílo a navíc jméno, a méně důležitých už je nějakých 50 - 100 tisíc navíc. A právě u tohoto typu obrazů je první dojem hodně důležitý. V rámu bude vypadat ještě lépe, s ještě větší pravděpodobností chytí některého dražitele za srdce. A ten pak bude přihazovat.

Vždyť i v regálech s ovocem nám prodejci jablka pěkně nasvítí, vždyť i pri dražbě kobylky se jí pěkně učeše hříva a naleští kopyta.

Pán nevolil inzerci a osobní jednání se zájemci (pravděpodobně je to dobře), volil bezpečí a jistou svou bezstarostnost v aukční síni. Proto se dívím (níže), že mu sami nedoporučili dobrého rámaře.

Bimbam, určitě o tom víte víc, než já. A navíc musím souhlasit s tím, že u nás se tak, jak popisujete, zbohatlíci, kteří si takový obraz mohou dovolit koupit, chovají. Jenomže to nejsou ti opravdoví sběratelé a milovníci umění. Ale stále si myslím, že se snad v aukční síni někdo takový také objeví, a tomu nebude záležet na rámu. Víte, za mých mladých let, když se takovýto obraz, nebo jiný umělecký předmět naskytl ke koupi, tak se to tajilo a odehrávalo se to v intimitě a mezi znalci. Informace probíhaly velice důvěrně. Ale to byla jiná doba, dnes je všechno jinak. No, na jednu stranu je to dobře. Tenkrát to byl trestný čin.Vím o čem mluvím. Pracovala jsem určitou dobu ve starožitnictví a vím co se odehrávalo. Měli jsme nákupčí, kteří jezdili po celé republice a za pár "kaček" vykupovali od lidí, kteří ani netušili co mají doma na půdě skutečné hodnoty. To všechno se hromadilo v jednom obrovském hangáru, tam se to třídilo a pak přicházela jednou týdně komise, která předměty prozkoumala a určovala, co se může dodat do obchodů se starožitnostmi, co se naprosto "ztratí"... a co se prodá za valuty strarožitníkům do západních zemí...

doplněno 28.02.13 21:00:

Komise byla státní...

ramarstvi
hodnocení

Jinak jsem si to nechával oceňovat u galerie-art-praha.cz

ronyx*
hodnocení

1x

Pokusil bych se ve vašem případě zkontaktovat s někým, kdo se zabývá restaurováním obrazů - přehled těchto lidí bývá někdy až neskutečný.

ramarstvi
hodnocení

Zdravím, restauratéři dělají i rámy na obrazy?

sebod*

někteří ano

Spíš měl Ronyx na mysli, to, že budou vědět o někom, kdo dělá rámy. viz to ...přehled těchto lidí bývá někdy až neskutečný.
ramarstvi
hodnocení

Aha, děkuji za vysvětlení... Určitě se poptám... :)

ronyx*

Ano, i tak jsem to myslel. Děkuji za doplnění.

hodnocení

0x

Je sice pravda, že rám dotváří obraz, ale hlavní hodnota je přece v obraze. Klidně bych dala k obrazu obyčejný hladký rám, jen pro to, aby to bylo takové ucelené. Pokud bude mít kupec na obraz milión, jistě si podle svého vlastního vkusu může dát i obraz vhodně zarámovat. Jak se mu to bude líbit.

To podstatné není v rámu, ale v obrazu. Takže zarámovat jednoduše, aby obraz vynikl a to čímkoliv. Nový majitel si jistě rám vybere sám. Je to stejné, jako když prodáte byt. Jednotlivé místnosti si nový majitel také vymaluje tak, jak se mu to bude líbit. S rámem je to stejné. Jaga.

hodnocení

0x

I když je rám obrazu při určování ceny druhořadý, věřím, že vám v aukční síni poradili dobře, abyste nechal obraz zarámovat. Pravděpodobně mají jisté zkušenosti a tuší, že rám cca za 10 tisíc může v akci navýšit cenu třeba o 50 tisíc i více. Ale uvědomte si, že za snahou zvýšit prodejní cenu zcela jistě není zájem, byste neprodělal, ale aby jejich zisk za zprostředkování prodeje, pravděpodobně stanovený nějakými procenty, byl co nejvyšší.

Že vám neporadili kvalitní řámařství, je jednak divné, jednak škoda. Takže si jich pár obejděte sám. Fotografii obrazu a přesné rozměry mějte s sebou. Měla by vás zajímat jak cena, tak rychlost rámování. Osobně bych obraz ve vámi udávané ceně v rámařství přes noc nenechávala.

Pravděpodobně vám v aukční síni doporučili, jaký rám se k Bukovacovi hodí, ostatně odhadnutá cena odpovídá nějaké replice rámu z přelomu 19. a 20 století.

Snad vám v aukční síni dali alespoň rady, jak se obraz převáží a chrání před poškozením. A že by v případě takové hodnoty bylo vhodné dbát i na počasí, aby plátno nenavhlo.

ramarstvi
hodnocení

Zatím jsem si obraz jenom vyfotil a poslal jim ho k ocenění přes mail. Potom co mi sdělili tyto informace, co jsem sdělil Vám jsem se jich zeptal, kde bych takový obraz měl nechat zarámovat a jaký rám by se vůbec k takovému obrazu hodil. Žádnou odpověd jsem od nich nedostal, pravděpodobně nemají zájem, takže zkusím další aukční síně...

Nevím, jak často navštěvujete výstavy. Ale návštěva nějaké stálé expozice nebo průběžné výstavy, kde jsou malby z přelomu 19. a 20. století, by pro vás mohla být zajímavá nejen kvůli rámu. Nebo alespoň nahlédněte do nějakých starožitností, kde mají vystavené i obrazy. Tam získáte první informace.

V rámařství uvidíte několik obdobných rámů, dnešních replik. Já bych byla z vlastnictví tak cenného obrazu asi hodně rozčilená a bála bych se, takže bych nejprve žádala o odhad ceny několika typů těch starých rámů pro rozměr? x?. A ptala bych se na rychlost provedení. Kde se vám bude jednání i ceny líbit, tam pak ukažte i fotku a nechte si poradit s konkrétním rámem. Rámař už pak sám odhadne, jestli je lepší rám světlý, tmavý, stříbro, zlato...

Ale já myslela, že jste si nechal skutečně ocenit. Netušila jsem, že jste jim poslal pouze fotografii. Tak to se nedivte, že Vám už neodpověděli. Autetičnost obrazu a nakonec žádného uměleckého předmětu, se přece nedá v žádném případě posoudit z fotografie. Takže kdo Vám vlastně poradil, abyste investoval do rámu, "jinak že to za moc neprodáte". Aby to nakonec nedopadlo špatně. Nevím, něco se mi nezdá dobře.

hodnocení

0x

poradte.cz/... to opačný problém?

agar33
hodnocení

0x

zkuste: ramovaniobrazu-liberec.cz uvidíte sám

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]