Nejste přihlášen/a.
Zdravím.
Omlouvám se za nicneříkající nadpis, nic lepšího mě nenapadlo. Situace se má tak:
Před více ne 6 měsíci jsem od rodičů koupil byt (ale bylo to jakoby formou daru, kvůli dani), ale protože jsem byl pracovně velmi vytížen + nějaké zahraniční cesty, nechal jsem ještě (samozřejmě po domluvě) napsány energie na mého otce. Je to trochu paradox, protože on tyhle věci nikdy nezařizoval, vše vždycky matka.
No a teď už je konečně "klid" a půjdu si nechat vše přepsat na sebe. Elektřina byla od společnosti EON. Jenže když mi teď donesla matka ukázat papír, kde je nahlášena plánovaná změna údajů, bylo tam logo X-energie. Psáno samozřejmě zase na otce. Uhodil jsem na matku a dozvěděl se (po opravdu mnoha a mnoha minutách nesmyslných kydů), že to prostě k 31.1.2013 přespsali na tuto společnost, že prý EON je pořád dodavatel a blablabla. Samozřejmě bych to tipl na dealerské kecy agentů, kteří zde byli.
Otázka je taková: Mohu já, jakožto majitel toho bytu, změnit dodavatele, když jsem nic takového neodsouhlasil? Resp. ponechat ten EON? Pochopitelně bez sankcí apod.
A ještě jedna: 31.1.2013 není ještě měsíc, není třeba nějaká zákonná lhůta, do které bych to musel vypovědět? A pokud ano a byla třeba měsíční, stihl bych to ještě teď:? Co byste mi doporučili?
Osobně bych na dva roky smlouvu neuzavřela. Zřejmě máte v ruce "smlouvu", která je vyplněná rukou. Usuzuji podle poznámky, že Vás mají kontaktovat. Neprodleně bych dnes společnosti X Energie odeslala dopor. dopis - Odstoupení od smlouvy ze dne 31.1.2013 - samozřejmě podpis Vašeho otce.
V z o r :
Dodavatel:
Název/obchodní firma ...
Sídlo ...
Odstoupení od smlouvy podle § 57 odst. 1 občanského zákoníku
Zákazník:
jméno a příjmení ...
datum narození ...
bytem .. ...
Smlouva o sdružených službách dodávky:
číslo smlouvy ...
datum uzavření smlouvy ...
Odběrné místo:
adresa ...
číslo EAN/EIC ...
Tímto odstupuji od Smlouvy o sdružených službách dodávky elektřiny (plynu) č. ……………., a to v souladu s ustanovením § 57 zákona č. 40/1964 Sb., občanský zákoník, ve znění pozdějších předpisů, a zároveň odvolávám plnou moc, kterou jsem Vám udělil/a pro jednání s dosavadním dodavatelem elektřiny (plynu).
Také odvolávám souhlas s Vaším inkasem z mého SIPO.
Žádám Vás o písemné potvrzení ukončení smlouvy.
V ……………… dne ………… podpis ...
doplněno 28.02.13 11:37:
zákon č. 40/1964 Sb. Občanský zákonik
(1) Byla-li spotřebitelská smlouva uzavřena mimo prostory obvyklé k podnikání dodavatele nebo nemá-li dodavatel žádné stálé místo k podnikání, může spotřebitel od smlouvy písemně odstoupit do 14 dnů od jejího uzavření; nedošlo-li dosud ke splnění dodávky zboží či služeb dodavatelem, může od smlouvy odstoupit bez uvedení důvodů a bez jakékoliv sankce do 1 měsíce. To neplatí ohledně smluv o opravě nebo údržbě provedené v místě určeném spotřebitelem na jeho žádost, pokud dodavatel neprovedl jinou než vyžádanou opravu nebo údržbu nebo nedodal jiné zboží než nutné k provedení opravy nebo údržby.Dodavatel je zároveň povinen vrátit spotřebiteli zaplacené finanční částky do 30 dnů od odstoupení od smlouvy.
(2) Dodavatel musí spotřebitele písemně upozornit na právo odstoupit od smlouvy nejpozději při uzavření smlouvy; písemné upozornění musí obsahovat i označení osoby, u níž je třeba toto právo uplatnit, včetně bydliště či sídla takové osoby.
(3) Při porušení povinnosti stanovené v předchozím odstavci má spotřebitel právo odstoupit od smlouvy do 1 roku od jejího uzavření.
Odstoupení zákazn/...
§ 11a
(2) Byla-li s podnikající fyzickou osobou uzavřena smlouva, jejímž předmětem je dodávka elektřiny nebo plynu, mimo prostory obvyklé k podnikání držitele licence, ustanovení § 57 občanského zákoníku se použije obdobně. Spotřebitel 1f) nebo podnikající fyzická osoba, na kterou se podle věty první vztahuje ustanovení § 57 občanského zákoníku, může od smlouvy, jejímž předmětem je dodávka elektřiny nebo plynu, uzavřené mimo prostory obvyklé k podnikání držitele licence, písemně odstoupit bez uvedení důvodu a bez jakékoliv sankce ve lhůtě do 5 dnů před zahájením dodávky elektřiny nebo plynu. Lhůta k uplatnění práva na odstoupení je zachována, pokud bylo odstoupení od smlouvy písemně odesláno před uplynutím této lhůty.
Tak přesně téhle společnosti X-Energie jsme se taky nechali ukecat od jejich prodejce. Naštěstí jsme si to ale brzo rozmysleli a smlouvu písemně vypověděli doporučeným dopisem na adresu společnosti. Jako důvod jsme uvedli, že smlouva nebyla uzavřena v prostorech určených k podnikání. To Vám ale již uniklo. Zákon dává jen 14 dní pro odstoupení smlouvy z tohoto důvodu. Musíte si teďka tedy pročíst jejich všeobecné podmínky a zjistit, jak vypovědět smlouvu a popřípadě, jestli nebudou považovat nějaké odstupné. Pokud ano, musel by jste počkat, až změní ceník a vypovědět smlouvo na základě změny ceníku. To je bez poplatku. Držím palce.
Děkuji za odpověď.
Teď jsem se dozvěděl, že byla smlouva uzavřena 28.1.2013 Není nějaká možnost, když je dneska 27.2.2013, smlouvu nějak bez sankcí vypovědět?
Pokud se nepletu, tak narok na zruseni smlouvy je v tomto pripade do dvou mesicu. Bez poplatku pochopitelne.
Díky za info. Mohl bych se zeptat - proč v tomto případě?
Ještě poznámka: Už jsem se trochu uklidnil a mám ty smlouvy před sebou. Takže je to uzavřeno 30.1.2013 na mého otce na dobu 2 let. Dealer v poznámce smlouvy jenom připsal, že mě má kontaktovat. To je zajímavé, poznámka pro něj na naší smlouvě...
Co byste mi doporučili? Máme kontaktovat EON, aby nám poradili? Nebo jenom napsat doporučený dopis? Nebo dva, jeden na EON a druhý na X-energie?
P.S. V Podmínkách je tohle:
Pokud byla smlouva uzavřena mimo prostory obvyklé k podnikání Dodavatele, je Zákazník rovněž oprávněn od Smlouvy odstoupit, a to do 1 měsíce od data uzavření Smlouvy, pokud doposud nebyly zahájeny dodávky Komodity a do 14 dnů od data uzavření Smlouvy, pokud již Dodávky Komodit zahájeny byly. V těchto případech končí Smlouva doručením písemného odstoupení Zákazníka Dodavateli, na adresu blahblahblah Praha. Faktické ukončení odběru komodity se řídy standardy výkonu činnosti PDS.
Tak nevím, jak to tedy je
Součástí podepsané smlouvy by měla být i plná moc k jedníní s E-ONem, takže chcete-li to zrušit, je potřeba obojí: odstoupení od smlouvy s novým dodavetelem a odvolání plné moci, a toto poslat i E-ONu. Případně s nimi konzultovat. A pozor na kličky, za jakých podmínek by hrozily sankce. To odstoupení by mělo jít do 1 nebo 2 měs. od podpisu smlouvy. Samozřejmě převod odběrného místa - změna vlastníka je taky důležitý argument. Tady je vidět, že není úplně vhod, že se to nedořešilo hned - převod bytu, převod i ostatních náležitostí. Bohužel jsme v Česku, vše na "dobré slovo" a posléze se člověk diví...
Ještě k těm lhůtám: samotný převod dodavatele se děje taky ve lhůtě 2 - 2 měs., takže by to mělo jít zvrátit. Pokud by se cukali, pak doporučuji stížnost na ERÚ.
Už jsem se setkal s tím, že podobně oblbli starou paní, pak to chtěla vrátit, jednala jen s ČEZem - je to v jeho oblasti, ale to nestačilo a nový dodavatel stahuje zálohy, stejně i původní ČEZ. Od nikoho žádná odpověď, co vlastně platí! Takže teď je to na další tahanice...
EON o tom píše tohle:
Přijde mi, že jsem nedávno někde četl, že výpovědní lhůta (bez sankce) u smlouvy "uzavřené mimo prostory podnikání"je dva měsíce od uzavření, uvedený fakt ale v tomto odkazu chybí.
doplněno 27.02.13 16:38:Odkaz má, zdá se, pravdu (§57):
Napadá mne možnost, zda by nešlo smlouvu ukončit se změnou odběratele, zkuste dát dotaz ke zvolenému budoucímu dodavateli, mohli by o to něco vědět, když je to v jejich zájmu.
Je ta smlouva vůbec platná? Měl otec nějaké oprávnění ke změně dodavatele a/nebo k uzavření smlouvy?
Tak to opravdu nevím. Dle mého názoru ne, ale nejsem právník. Na smlouvě je poznámka, že mě budou kontaktovat a to neudělali. No nechám to tak, na ty dva roky. Jediné, co mě sere teď, že nevím, jestli na tom tedy těch pár šestáků ušetřím (opravdu pár, jedná se o garsonku) nebo ne. Ale jestli budu platit víc, tak budu pěkně vzteklý
Prostudujte si ceníky: ze zkušenosti vidím, že se nabízí nižší cena za silovou elektřinu, cca o 100,- / 1MWh. Pak ale nasazují mnohem vyšší tzv.stálý plat i u té silové eletřiny, takže při malé spotřebě zaplatíte ještě více na paušálech! Bohužel takto to dělají asi všichni v posledních 2 letech. Jen několik z nich je jěště trochu seriozních. Pak u garance ceny na 2 - 3 roky je cena nastavena o něco výše než nyní nebo r.2012, a za předpokladu, že obecně cena (podotýkám ta silová či-li tržní) poroste - zákazník má šanci ušetřit. Ale je velký předpoklad, že díky recesi cena může jít mírně dolů, pak hádejte kdo vydělá? Samozřejmě poplatky na OZE a za distribuci změna dodavatele vůbec neovlivní.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.