Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer,
chtěla bych se prosím zeptat:
Manžel,před cca 10 dny prodělal chřipku.(prostě chřipka v těchto dnech dost řádila)Docela ho to schvátilo,užíval Modafen a
chřipku poctivě vyležel.Nyní se vrátil do práce,ale problém je v tom že nemá chut na jídlo,sní velmi málo.Např.polévku půl menšího talíře,odpoledne jogurt + půl rohlíku,večer 1 rohlík a malý kousíček sýru.To je jeho jídlo za celý den.
Manžel má v práci docela nervy,chodí podrážděný,práci v zaměstnání zvládá ale s velkým úsilím.
S čím může souviset jeho nechutenství? Se stresem v práci nebo s tím že je po chřipce ještě oslabený?
On říká že ho nic nebolí,jen prostě nemá chut na jídlo,dříve se uměl dobře a spokojeně najíst.
Děkuji za odpovědi
Stirecek, nějak se do toho zamotáváte.
1) O ATB nebyla řeč.
2) "každé leky oslabi imunitu!" - to si snad nezaslouží komentář...
K hlavnímu tématu - nechutenství může být způsobeno obojím, kombinací stresu a stavu po nemoci. Pokud jde opravdu "jen" o nechutenství, ať se manžel zkusí přemoci, pro začátek může jen zobat např. kousky ovoce nebo třeba piškoty mezi hlavními jídly, hlavně aby se rozjedl. Zdravá chuť k jídlu se pak po pár dnech nastartuje. Horší by bylo, kdyby jídlo nemohl pozřít, to by možná stálo za konzultaci s lékařem, ačkoli i tady se dá energetický příjem dohnat tekutými jídly - 100% džusy, polévkami, přesnídávkami, jogurtovými nápoji, v nouzi lze doporučit i Nutridrink (koupíte v lékárně, obsah nevypít naráz, spíš popíjet průběžně celý den, jinak by se člověku mohlo udělat těžko, protože nápoj je opravdu vydatný).
Claire vy jste tomu nasadila korunu a ještě jste za to dostala body tak to se můžete radovat. Tričko je zase o kousek blíž, ale že jste napsala hotovou volovinu je úplně vedlejší. Taky výraz "rozjíst"hovoří za vše
.
Pokud si pořádně přečtete vedlejší účinky modafenu, máte tam jasně napsané, že působí agresivně na žaludek a střeva, způsobuje deprese, bolesti hlavy a únavu. Je tam toho samozřejmě víc a jelikož je volně prodejný, předpokládám, že pán ani u doktora nebyl. Pokud by byl, předpkládám, že by mu ho doktor nenapsal. Já když mám chřipku, nechám si vzít krev, aby se zjistilo, zda nemám zánět a dle toho se léčím. Bez zánětu stačí dva tři dny nejíst, piju jen vodu, vymačkaný citron či pomeranč, ale žádné jídlo. Za tři dny jsem fit. Štáva z citronů má dostatek vitamínů, minerálů a co víc, je rychle vstřebatelná, neoslabuje tělo trávicím procesem. Už i moje babička říkala, při nemoci se nemá jíst. Trávení je energeticky náročné a tělo tuto energii potřebuje pro boj s nemocí!
Navíc to jídlo, které tady doporučujete bych zásadně neradil, žádné živočišné bílkoviny, mléko maso jogurty - působí hlenotvorně, a piškoty - mouka zacpává střeva.
Doporučuju pouze syrové ovoce, zeleninu, popř štávy, to je ještě lepší, pokud je doma odštavnovač. Pokud tělo zvládne vlákninu, tím líp, zlepší se peristaltika střeva, to špatné musí z těla ven a ne to tam zadržovat! Pro rychlejší nahození střeva doporučuju probiotika, dají se koupit všude - lékárna, kaufland, DM drogerie...Tyhle lactobacily zajištují správné trávení a podporu imunity, užívají se zvláště po užívání léků, kterými se zničila bohužel i ta zdravá biokultura...Lactobacily se dají získat i tou zeleninou, popř zelí dělá zázraky. Jogurt nedoporučuju z důvodu, že působí hlenotvorně. Rozhodně nemá žádné lactobacily a jestli někdo tvrdí, že má, tak lže. Pokud by nějaké měl, tak druhý den jogurt vybuchne, v lepším případě se pořádně nafoukne.
Vám přeji hodně obodovaných odpovědí, mně o triko nejde, rozhodně ne za cenu toho, že poradím špatně, co se zdraví týká.
doplněno 27.02.13 12:57:Clarie děkuji za nabídku, klidně vám ji přenechám, potřebujete ji více
mouka kam se podíváš
a zde doporučení na alespoň 48 hodin půstu
Tak študujte a klidně si klikněte další odkazy, je tam čtení na půl roku
"Vám přeji hodně obodovaných odpovědí, mně o triko nejde, rozhodně ne za cenu toho, že poradím špatně, co se zdraví týká."
Tak to bych Vám doporučila důkladné studium léčebné výživy, ideálně v nějakém studijním programu akreditovaném MŠMT, protože Vaše názory a rady ohledně stravování (nejen) nemocných lidí jsou bohužel v mnoha případech špatné, ne-li přímo škodlivé. Namátkou jmenuji "při nemoci nejíst" nebo "mouka zacpává střeva".
Když tak čtu to, co obvykle radíte a co je podle Vás škodlivé, divím se, že lidstvo ještě nevymřelo (když už asi 5 tisíc let jíme výrobky z mouky... atd.). Studujte.
Souhlasím s wamp, slepičí polévka (samozřejmě poctivá, ne z pytlíčku...) je lék...
Jinak mě napadá, zkuste mu koupít v lékárně Multisanostol sirup - je to sice myšlené pro děti, ale jsou to vitamíny,které pomáhají povzbudit chuť k jídlu. Možná, že Vám v lékárně poradí ještě nějakou jinou "verzi" pro dospělé...
doplněno 27.02.13 10:34:Teď jsem "vyčetla" na zdrave.cz - na povzbuzení chuti k jídlu je dobrá pampeliška - 1 lžička spařená vodou - 5 minut louhovat - 3 šálky denně
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.