Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nechutenství a jak na něj

Od: felicitas01* odpovědí: 11 změna:

Dobrý večer,
chtěla bych se prosím zeptat:
Manžel,před cca 10 dny prodělal chřipku.(prostě chřipka v těchto dnech dost řádila)Docela ho to schvátilo,užíval Modafen a
chřipku poctivě vyležel.Nyní se vrátil do práce,ale problém je v tom že nemá chut na jídlo,sní velmi málo.Např.polévku půl menšího talíře,odpoledne jogurt + půl rohlíku,večer 1 rohlík a malý kousíček sýru.To je jeho jídlo za celý den.
Manžel má v práci docela nervy,chodí podrážděný,práci v zaměstnání zvládá ale s velkým úsilím.
S čím může souviset jeho nechutenství? Se stresem v práci nebo s tím že je po chřipce ještě oslabený?
On říká že ho nic nebolí,jen prostě nemá chut na jídlo,dříve se uměl dobře a spokojeně najíst.
Děkuji za odpovědi

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Oslabený organismus + stres, nejpravděpodobnější příčina.

Dejte tomu ještě trochu času, hezký a klidný víkend, odpočinek, ženská péče (odvedení myšlenek) a uvidíte, jak mu bude chutnat :)

doplněno 26.02.13 21:26:

90% "nemocí" si vypěstujeme sami v hlavě ;)

stirecek*
hodnocení

2x
Jestli je podrážděný, tak se nedivím . Je ale možné, ze je oslabený následkem antibiotik, které dají člověku zabrat.
doplněno 26.02.13 21:39: Místo aby poradili, budou se chytat za slůvka... řeknu to jinak - každé leky oslabi imunitu! Nakonec staci si přečíst vedlejší účinky. ;)
claire*

Stirecek, nějak se do toho zamotáváte.

1) O ATB nebyla řeč.

2) "každé leky oslabi imunitu!" - to si snad nezaslouží komentář...

K hlavnímu tématu - nechutenství může být způsobeno obojím, kombinací stresu a stavu po nemoci. Pokud jde opravdu "jen" o nechutenství, ať se manžel zkusí přemoci, pro začátek může jen zobat např. kousky ovoce nebo třeba piškoty mezi hlavními jídly, hlavně aby se rozjedl. Zdravá chuť k jídlu se pak po pár dnech nastartuje. Horší by bylo, kdyby jídlo nemohl pozřít, to by možná stálo za konzultaci s lékařem, ačkoli i tady se dá energetický příjem dohnat tekutými jídly - 100% džusy, polévkami, přesnídávkami, jogurtovými nápoji, v nouzi lze doporučit i Nutridrink (koupíte v lékárně, obsah nevypít naráz, spíš popíjet průběžně celý den, jinak by se člověku mohlo udělat těžko, protože nápoj je opravdu vydatný).

stirecek*

Claire vy jste tomu nasadila korunu a ještě jste za to dostala body *smich* tak to se můžete radovat. Tričko je zase o kousek blíž, ale že jste napsala hotovou volovinu je úplně vedlejší. Taky výraz "rozjíst"hovoří za vše *modla*.

Pokud si pořádně přečtete vedlejší účinky modafenu, máte tam jasně napsané, že působí agresivně na žaludek a střeva, způsobuje deprese, bolesti hlavy a únavu. Je tam toho samozřejmě víc a jelikož je volně prodejný, předpokládám, že pán ani u doktora nebyl. Pokud by byl, předpkládám, že by mu ho doktor nenapsal. Já když mám chřipku, nechám si vzít krev, aby se zjistilo, zda nemám zánět a dle toho se léčím. Bez zánětu stačí dva tři dny nejíst, piju jen vodu, vymačkaný citron či pomeranč, ale žádné jídlo. Za tři dny jsem fit. Štáva z citronů má dostatek vitamínů, minerálů a co víc, je rychle vstřebatelná, neoslabuje tělo trávicím procesem. Už i moje babička říkala, při nemoci se nemá jíst. Trávení je energeticky náročné a tělo tuto energii potřebuje pro boj s nemocí!

Navíc to jídlo, které tady doporučujete bych zásadně neradil, žádné živočišné bílkoviny, mléko maso jogurty - působí hlenotvorně, a piškoty - mouka zacpává střeva. *sok*

Doporučuju pouze syrové ovoce, zeleninu, popř štávy, to je ještě lepší, pokud je doma odštavnovač. Pokud tělo zvládne vlákninu, tím líp, zlepší se peristaltika střeva, to špatné musí z těla ven a ne to tam zadržovat! Pro rychlejší nahození střeva doporučuju probiotika, dají se koupit všude - lékárna, kaufland, DM drogerie...Tyhle lactobacily zajištují správné trávení a podporu imunity, užívají se zvláště po užívání léků, kterými se zničila bohužel i ta zdravá biokultura...Lactobacily se dají získat i tou zeleninou, popř zelí dělá zázraky. Jogurt nedoporučuju z důvodu, že působí hlenotvorně. Rozhodně nemá žádné lactobacily a jestli někdo tvrdí, že má, tak lže. Pokud by nějaké měl, tak druhý den jogurt vybuchne, v lepším případě se pořádně nafoukne.

Vám přeji hodně obodovaných odpovědí, mně o triko nejde, rozhodně ne za cenu toho, že poradím špatně, co se zdraví týká.

doplněno 27.02.13 12:57:

Clarie děkuji za nabídku, klidně vám ji přenechám, potřebujete ji více

zdrava-vyziva.doktorka.cz/...

mouka kam se podíváš *haha*

a zde doporučení na alespoň 48 hodin půstu

nemoci.doktorka.cz/...

Tak študujte a klidně si klikněte další odkazy, je tam čtení na půl roku *vtip*

doplněno 27.02.13 12:59:

zdrava-vyziva.doktorka.cz/...

claire*

"Vám přeji hodně obodovaných odpovědí, mně o triko nejde, rozhodně ne za cenu toho, že poradím špatně, co se zdraví týká."

Tak to bych Vám doporučila důkladné studium léčebné výživy, ideálně v nějakém studijním programu akreditovaném MŠMT, protože Vaše názory a rady ohledně stravování (nejen) nemocných lidí jsou bohužel v mnoha případech špatné, ne-li přímo škodlivé. Namátkou jmenuji "při nemoci nejíst" nebo "mouka zacpává střeva".

Když tak čtu to, co obvykle radíte a co je podle Vás škodlivé, divím se, že lidstvo ještě nevymřelo (když už asi 5 tisíc let jíme výrobky z mouky... atd.). Studujte.

Antibiotika na chripku? To slysim poprve... Antibiotika zabiji bakterie, ne viry. A tazatelka se navic o antibiotikach nezminovala.
metallica*

to já také:)

stirecek*
A vy víte, zda neměl nebo nemá zánět? Víte ze 91 lidí na chřipku zemřelo? Letos!

hodnocení

2x
Chřipka a stres k tomu,to dá sakra zabrat:(Ovšem,momentálně to bude dáno více tou prodělanou somatickou nemocí.Kupte slepici,a uvařte mu pořádný,silný vývar,to je panečku lék,ten dokáže hotové zázraky:)

hodnocení

0x

Souhlasím s wamp, slepičí polévka (samozřejmě poctivá, ne z pytlíčku...*smich*) je lék...

Jinak mě napadá, zkuste mu koupít v lékárně Multisanostol sirup - je to sice myšlené pro děti, ale jsou to vitamíny,které pomáhají povzbudit chuť k jídlu. Možná, že Vám v lékárně poradí ještě nějakou jinou "verzi" pro dospělé...

doplněno 27.02.13 10:34:

Teď jsem "vyčetla" na zdrave.cz - na povzbuzení chuti k jídlu je dobrá pampeliška - 1 lžička spařená vodou - 5 minut louhovat - 3 šálky denně

felicitas01*
hodnocení

Všem moc děkuji za odpovědi

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]