Dobrý den, je mi devatenáct let a po vzájemné domluvě jsme s mojí matkou dospěly k rozhodnutí, že se odstěhuji ze společné domácnosti, kde nyní žijeme. Samozřejmě mám do začátku naspořeny nějaké peníze, ale i tak by se nějaký příspěvek hodil. Pokud bych si našla garsonku, platila bych nájem okolo 5tisíc. Příjmy mám malé (studuji) a proto bych měla mít nárok na příspěvek na bydlení. Od otce dostávám výživné okolo tří tisíc, dále bych dostávala příspěvek na dítě 700. Budu dostávat i nějaké peníze od matky. Musí být výše těchto peněz upravena soudem, pokud je chci zařadit mezi své příjmy při žádosti o příspěvek na bydlení, nebo stačí vzájemná domluva mezi mnou a matkou? Děkuji
Určitě domluva stačit nebude. Zajděte si na úřad práce, oddělení sociálních dávek, a zeptejte se, co budete potřebovat, pokud byste si chtěla zažádat o příspěvek na bydlení. Já jsem ale přesvědčená, že po Vás budou chtít soudem vyměřené výživné od rodičů.
Dokud studujete, jste nezaopatřeným dítětem (maximálně do 26 let) a jako takové Vás budou pro účel dávek posuzovat společně s matkou (i když se od ní odstěhujete, i když změníte trvalý pobyt).
Podle mne nesplníte podmínky pro přiznání příspěvek na bydlení. Viz: Příspěvek na bydlení
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.