Nejste přihlášen/a.
Ahoj, je mi 15, většině děcek bych řekla můj problém je jedno. Strašně mi vadí, že můj otec kouří, dost hodně, naštěstí ne v bytě, ale na balkoně, stejně je to ale strašně cítit, když se pak vrátí do bytu. Hrozně mě to vytáčí. Už se nebudu snažit ho přesvědčovat o tom, ať někouří, jak řekl, je to jeho věc a mě už to nezajímá. Akorát se prostě bojím, jestli to může nějak škodit mým plicím? Třeba i když jdu občas po ulici a někdo na mě foukne, což mě teda nehorázně vysírá a nejradši bych mu jednu pleska! Díky.
Neposlouchej je, máš právo na čistý vzduch. Pasivní kouření škodí víc než normální. Asi ti odepisovali jen kuřáci. Ti drží pohromadě jednu basu a diví se že všem ostatním smrdí. Bohužel tátu kouřit neodnaučíš a byt je jeho, takže každá rada drahá. Důsledně dbát na zavírání balkónových dveří, chodit na delší dobu do jiného pokoje atd. Tady není moc rad. Bohužel. A že ti občas někdo foukne kouř do obličeje? V takovém případě se důrazně ohradit a dát mu najevo, že je nevychovaný hajzl a prase.
Než jsem vymyslela odpověď, napsal jste ji za mě. Také nesnáším, když jdu po ulici a někdo přede mnou hulí - to ho obcházím s hlasitým "fuj", ať si ten člověk pak myslí, co chce. Argument, že se to rozptýlí ve vzduchu, je směšný.
Souhlasím s tím zavíráním balkonových dveří, ale když je bytě kuřák, smrdí bohužel i byt... možná i často větrat a používat svíčky určené na odstranění zápachu z cigaret.
Bohužel důsledky pasivního kouření opravdu nejsou zanedbatelné a skutečně to škodí zdraví, odkaz na výzkumy třeba zde differentlife.cz/.... Bohužel někteří to nechtějí slyšet.
Ringo, cituji "Pasivní kouření škodí víc než normální"
Nepopírám škodlivost pasivního kouření. Ale ještě nikdo mi logicky nevysvětlil, proč je na tom aktivní kuřák lépe než pasivní. Pasivní kuřák vdechuje POUZE kouř rozptýlený ve vzduchu. Aktivní kuřák NAVÍC i kouř přímo z cigarety...
doplněno 26.02.13 17:41:Ringo, v tom se tedy lišíme. Snažím se nebýt ovcí a pokud mi někdo tvrdí nějakou "pravdu", snažím se většinou vypátrat její logiku a objektivní pravdivost...
Jsou věci které se nesnažím pochopit. Pokud někdo / zde např. vědci / tvrdí že to tak je, tak věřím. Zrovna jako tomu, že rakovina většinou zabíjí, auto jezdí na benzin a kyselina leptá.
Hlavně tady mluvíte o něčem, čeho se dotaz absolutně netýký. Její otec kouří na balkoně. Jí to smrdí, když vleze zpět do místnosti - to nemá s pasivním kouřením nic společného. Každý nějak smrdí. Stejně jako mě vadí, když kolem projde ženská, co z ní táhne voňavka na 3 metry a když vleze do autobusu, musej ho vydezinfikovat. Se zdravím to nemá pranic společného.
Já to znám, když k nám přijede kouřící návštěva. Jakmile odchází z balkonu, dostane se kouř do bytu a smrdí to několik hodin, nebo než si nos zvykne. To není o tom, že ten člověk smrdí. Uznávám, možná jsem přestřelil. Pasivní kouření je stejné a ne horší než aktivní.
Chápu, že nekuřákovi je to protivný. I já jako silný kuřák nemám rád, když někdo kouří doma - smrdí to pak všude. Ale když jdu u našich z balkonu, nevnikne dovnitř nic. To spíš záleží na větru a aerodynamice domu. Možná i na patře. Ale táta mi od mlada nadával, že smrdím kouřem, i když jsem třeba hodinu nekouřil. Což respektuju. Ale doma bych si do toho od dětí taky nenechal kecat. Kouřím mimo barák a hotovo. Pokud se jim to nelíbí, ať zalezou do pokojčků a neotravujou mě v obyváku.
Bohužel z kuřáka to táhne, z dechu, rukou, oblečení... a tím nic neuděláte Souhlasím s tím, že děti by neměly rodičům moc kecat do života:D, ale kdyby přišel třeba syn a rozumně ti řekl "tati, trošku mi vadí, jak to tady smrdí, když přijdeš z kouření a mám strach o svoje zdraví..", nepřemýšlel bys o tom aspoň chvilku?
Nepřemýšlel. Mě taky smrdí, když se ráno postříká do školy jak barová k_rva a nevyčítám mu to. A zdraví? To by nekuřáci nesměli dýchat. Ve vzduchu je tolik sajrajtu, že trochu smradu z cigarety (pokud nechytí přímý zásah) ti plíce spíš vyčistí.
To se, Láďo, nezlob, ale to je oblíbený argument kuřáků - že by nekuřáci nesměli dýchat vzduch, zplodiny z aut atd. Jenže zatímco auta jsou pro mnoho lidí zcela nepostaradatelná věc na dojíždění do práce, cigarety jsou jen rozmar kuřáků
A desetkrát radši barovou ku.vu, než dva kuřáky v šalině, to je fakt děs
Ale samozřejmě je to názor zapřísáhlého nekuřáka, ne nějaké dogma. Přeji pěkný večer
Tady nejde o to že jenom smrdí. Někde jsem četla, že i když kuřák kouří venku, ty škodliviny se natáhnou do oblečení, kůže, vlasů a pak se z něj uvolňují. Takže prý i když rodič doma nekouří, ale kouří venku, ohrožuje své dítě stejně, jako by mu kouřil pod nos. To by se nesměl s tím dítětem vůbec stýkat a dotýkat se ho.
Nemůži si odpustit vtip. Tatínku, teď když zdraží cigarety tak to znamená, že budeš míň kouřit? Ne Pepíčku, to znamená, že ty budeš míň papat. Bohužel, ani to není moc vtipné, spíš realistický přístup kuřáků.
pb, já četl, že pomocí octa můžeš rozehnat mraky nad sebou (dokonce někde tady), ale nenapadlo by mě šířit to dál. Ono, to, že je to někde napsané ještě neznamená, že je to pravda. V Rudým právu taky psali "se SSSR na věčné časy". Oni tyhle hony na kuřáky vytvářejí uměle fámy, které nemají jedniný podložený důkaz. Stejně jako při všech "honech na čarodějnice".
To nejsou hony, ale nekonečné debaty, kdy kuřáci tvrdí, že nikoho neomezují a přitom smrdí všude. Já když chci, jdu za kolegy do kuřárny pokecat. Je to moje volba, ale sere mě, když kouřej na šatně a já přijdu domů smrdíc na 100 honů. A nic s tím nenadělám. Vedoucí je taky kuřák, takže stěžovat si je bezpředmětné.
To bych neřekl, nejsem si jist, jak je to teď v zákoně, ale v mnoha fabrikách se smí kouřit už jen venku u popelníku nebo vůbec ne. Šatna je součást fabriky, ale nevím, to by ses musel pozeptat. Nedivím se, že tě to sere. Osobně se snažím kouřit jen tam, kde se kuřáci nevyskytují.
Ringo: Vědci jo? Tak to tě lituju, když jim věříš. Když byla moje máti v jiným stavu se mnou, tak se razilo kojení a nic než kojení. Během několika málo let se to přehouplo, a začali vědci tvrdit, že nejlepší je umělá výživa, Sunary a já nevím jak se to jmenovalo. No a dnes už zase kojení kojení.
Každej "vědec" ti bude tvrdit jak je tloušťka nezdravá, jak poškozuje srdcce, tepny atd. Ale žádný z nich ti nedokáže vysvětlit, proč 80% nemocných se srdcem(bypasy, chlopně) jsou hubený, sportovci. Podívej se do Poděbrad, kolik % z těch lázeňskéjch je tlustejch.
Kolik chceš takových příkladů z různých oborů lidských činností ještě vyjmenovat, aby jsi pochopil, že všechny ty rádobyvýzkumy jsou zaplacené od firem, které na tom mají zájem.
Jak můžeš věřit doktorovi, když je obecně známo, že tvrdí to, co mu předpripraví jeho sponzor, neboli dodavatel léků?
Vážená tazatelko. Na místě je cosi jako ohleduplnost k rodičům. A když se Vám doma nelíbí, tak se seberte a zařiďte si vlastní nekuřáckou domácnost. A jen Vám přeji, aby ten pravej partner, kterýho určitě jednou potkáte, nebyl kuřák. Měla by jste z toho trauma, jak se rozhodnout.
Zdravím, jelikož jsem nějaké ty roky studovala biologii a výchovu ke zdraví, dovolím se zapojit.
Není třeba se vždy řídit podle výzkumů - matka má mléko, tudíž dítě se má kojit. Zdravý rozum si snad poradí sám. Stejně jako nám řekne, že kouření není zdravé, ať už aktivní, nebo pasivní. Nebo alkohol, drogy, sladké... můžete to mít i odzkoušené na sobě
K tomu, že 80% nemocných se srdcem jsou hubení a sportovci, nevěřím. Byli jsme se s fakultou podívat v mnoha institucích (obezita, kardio aj), a dovolím si tvrdit, ž většina lidí byla s nadváhou (odhaduji 60%, což je sice lehce nad polovinou, zbytek byli povětšinou dědičné choroby). I mí známí, co mají problémy se srdcem, jsou většinou tlustí. Pokud nám dáte odkaz na nějaké relevantní potvrzení, že oněch 80% jsou hubení sportovci, tak to samozřejmě uznám.
Samozřejmě, že to ostatní nezajímá. Vždyť je to problém tvůj, v tvé hlavě. Slyšela jsi něco o toleranci či respektu k druhým. Tvůj otec respektuje to, že v bytě není sám a chodí tedy kouřit na balkón. Pokud ti nevyhovuje žít s ním za podmínek, které si nastavil, tak máš možnost si najít brigádu a šetřit. V 18 letech se pak můžeš odstěhovat a ve svém bytě si stanovit pravidla, která budou vyhovovat tobě.
NO, tak jestli Tě nezajímá jeho zdraví, tak jestliže kouří na balkóně, tak na Tvé zdraví to vliv nemá absolutně žádný. A ,lidé, které OBČAS potkáš na ulici, a oni Ti fouknou kouř do obličeje, jen tak, ze srandy, tak tomu nevěřím. Nikoho "nepleskej", není to Tvoje věc. Žij a nech druhé žít. Představ si, že jsou v Tvém okruhu lidé, kteří třeba zase nesnáší něco, co děláš Ty. Kdyby Tě za to měli pokaždé "proplesknout", tak bys možná, mohla být samá boule...
Nauč se být tolerantní.
Táta kouří na balkoně to tě nijak neohrožuje a nechápu proč ty bys ho chtěla omezovat. Kouřila jsem mnoho let, nekouřím dva roky ale přiznávám, že v létě nebo když je nějaká oslava si klidně zapálím a nevidím to tragicky. I jako kuřák jsem nesnášela zahulený prostor, nikdy nekouřila v bytě, vidět matku s kočárem nebo těhotnou hulit byla bych jí s chutí jednu vrazila a přesto mi čím dál víc vadí ti vyšilující nekuřáci které neustále masírují média jak dostanou i z pasivního kouření rakovinu plic. Bratranec byl zapřísáhlý nekuřák a i jeho rodina nikdy nekouřila, byl vojenský pilot, velký sportovec a ještě neměl 40 let když zemřel na rakovinu plic. Ty žádný problém nemáš, hlavně dobře čti příbalové letáky na potravinách aby sis organismus náhodou nezaneřádila víc jako když si táta zapálí mimo byt.
Já (nekuřák) jsem také měla tatínka velmi silného kuřáka, a to kouřil doma. Když umřel, museli jsme vyhodit lednici, protože i mrazák byl zakouřený (v kuchyni kouřil nejvíce), takže když jsme tam dali polárkový dort, byl načichlý kouřem.
A přežila jsem to. Také mě vytáčejí lidé, kteří kouří na zastávkách tramvají a autobusů,ale nemohu s tím nic dělat. Ještě víc mě vadí smog. Ale s tím už teprve nic nenadělám.
Jediné, co mohu dělat sama, když mi to tak vadí, že sama nekouřím, a můj syn je také nekuřák.
Ahoj. Báro, je dobře, že máš takovou starost o své zdraví. Ale pokud táta kouří venku a ne Tobě pod nos, nech ho žít...i s touto jeho neřestí. Má pravdu, je to jeho věc a jeho zdraví. A smrdí si hlavně ve svém bytě...
doplněno 26.02.13 12:40:Tobě nijak neškodí.
doplněno 26.02.13 12:44:PS: Tátovi třeba také nevoní Tvůj lak na nehty, či vlasy, parfém a podobné věci, které používáš...Všechno je o vzájemné toleranci..
Ohledně tvého zdraví buď klidná. Lidé žijí po statisíce let v zakouřených prostorách (oheň, lokální topeniště) a tělo se s řadou škodlivin bez problému srovná. Dokonce máš teorie, že malé dávky škodlivin tělu prospívají.
Kuřáci smrdí a obvykle předčasně zemřou na hodně nepříjemné nemoci. Škoda, že otce asi nezměníš, ale třeba právě díky jeho špatnému příkladu zůstaneš nekuřačka.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.