Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, chci půjčit kamarádovi peníze. Slyšel jsem, že doklad o půjčení se vypisuje směnka.
Je to pravda? Pokud ano kde se vypisuje?
Nebo jak řešit tuto situaci abych byl chráněný prosím?
Děkuji
Děkuji,
zajímalo by mě však do jaké doby je směnka platná když již splatnost vypršela a peníze jsem nedostal.
Nevíte náhodou? Je tam nějaká doba do kdy se musí nejpozději přijít?
Někdy se to dělá tak, že Vy na směnku nenapíšete datum splatnosti. Jinak to jsou tři roky. Milanek, doufám, že nechcete půjčovat větší obnos peněz? Dle dotazů tady je vidět, že se v problematice moc neorientujete a můžete lehko o peníze přijít. SMĚNKA - co Vám zaručuje? To že Vám někdo peníze vrátí? To v žádném případě. Směnka v našem státě je povětšinou bezcenný kus papíru. Tady to myslím tak, že když si někdo od Vás chce půjčit a už dopředu trošku kalkuluje s tím, že Vám peníze nevrátí. Chcete-li půjčit větší částku, tak jedině oproti zástavě.
Neporadím, jen moje zkušenost: platí pořekadlo "chceš-li ztratit kamaráda, půjč mu peníze" a platí téměř bez výjimky...
Proto kamarády se žádostí o finanční půjčku rovnou odkážu jinam, nebo jim peníze rovnou daruji. Aspoň nepřijdu o kamaráda...
Směnka je jednou z možností. Protože ale se směnkami nemám zkušenosti, doporučila bych smlouvu o půjčce peněz.
Vzor si můžete stáhnout např. zde a upravit jej podle svých potřeb.
Promlčecí doba u smlouvy činí 3 roky, má-li Vám kamarád vrátit peníze za 3 měsíce, měla by smlouva stačit.
Na smlouvě stačí podpisy smluvních stran, ale můžete přibrat i svědky.
doplněno 26.02.13 00:36:Další vzory:
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.