Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
měla bych otázku, nad kterou už přemýšlím a pátrám docela dlouho. Nikde se mi nepodařilo najít, zda je možné uplatnění právníka v zahraničí, myslím konkrétně vystudovanou českou vysokou školu a pak následnou práci v některé ze zemí EU kromě Velké Británie, která má odlišný právní systém. Zda existuje možnost vykonat třeba nějaké dorovnávací zkoušky, nebo něco podobného.
Je to různé, podle země. Třeba u nás smějí být cizí advokáti, ale poskytují rady pouze v právu, které vystudovali, myslím, že se taky musí nahlásit naší komoře, podobně to předpokládám bude v jiných zemích, takže české právo nebude problém. Pokud ale byste chtěla být právníkem jejich práva, minimálně dorovnávací zkoušky tam budou. Můj známý je v USA a přestože zde byl Mgr., musel si tam dodělat školu, uznali mu jakousi úroveň jako je u nás Bc. Stejně to nakonec nedělá, protože pokud je někdo vychován v kontinentálním pojetí práva, nad jejich občas kroutí hlavou, ale to nemusí platit u vás.
Děkuji Vám za odpověď, pátrala jsem právě po tom, zda je to vůbec možné a uznávají se diplomy, takže bych nemusela celou školu studovat znovu. V USA a v Americe s tím možná právě může být problém, z hlediska úplně jiného systému, jak říkáte. V insitucích Evropské Unie by ale české vystudované právo problém být neměl, nebo ano?
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.