Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Příklad - daň z příjmů

Od: petra* odpovědí: 3 změna:

Chtěla bych se naučit roční zúčtování daně. Proto bych potřebovala poradit jak na to. Pro názornost chci uvést příklad:

Závislá činnost:

probíhala po celý rok u jednoho zaměstnavatele. Superhrubá mzda za celý tento rok činila: 398.503 kč. (pokud se nepletu, tak se jedná o základ daně)

Živnost::

Probíhala od března do konce roku. Příjmy 100.000 kč. Uplatňujeme paušál 60% - tzn. výdaje 60.000 kč. Tzn. základ daně 40.000,-

Uplatňujeme pouze slevu na poplatníka, nic víc. Odvedené zálohy na daň 59.865 kč (dle přehledu, který vystavila mzdová účetní v zaměstnání, kde pracuji na HPP)

Výpočet:

Základ daně: 398.500 (na 100 kč dolů) + 40.000 = 438.500

z toho vypočtu 15% daň = 65.775 kč

odečtu poplatníka: 24.830 kč

Tzn. daň: 40.945 kč

Na zálohách jsem zaplatila 59.865 kč - takže mi bude finančák vracet rozdíl? 18.920 kč?

Moc Vás prosím o rady a připomínky, zda počítám dobře nebo se dělá něco úplně jinak?

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

0x

Podle mne to máte správně. Nezapomeňte podat i přehledy a doplatit pojištění.

doplněno 25.02.13 20:11:

PS: Neuplatnila jste v zaměstnání slevu na poplatníka za leden a únor?

doplněno 25.02.13 23:38:

(Napadlo mne, že jste možná zapomněla na podepsané prohlášení k dani u zaměstnavatele.)

Požádejte zaměstnavatele o potvrzení o příjmech a odvedených zálohách na daň. Z potvrzení vyčtete i za které měsíce už byla sleva uplatněna. V daňovém přiznání pak můžete uplatnit zbytek.

petra*
hodnocení

No máte pravdu, na výplatnicích mám vždy uvedeno: Sleva na dani 2.070kč. Takže to znamená, že po celý rok, mi byla sleva na poplatníka poskytována měsíčně, čili v daňovém přiznání už tuto slevu neuplatňuji? To by bylo vlastně uplatnění již podruhé, že?

petra*

Jak teda bude v tomto případě vypadat ten příklad uvedený na začátku?

doplněno 26.02.13 15:11:

S tím mně napadá ještě jedna otázka:

Když si vezmu před sebe výplatní lísky za celý rok, co je základ daně? (Byla jsem zaměstána celý rok u stejného zaměstnavatele). Mám za to, že základ daně je součet superhrubých mezd za ten rok. Je to tak?

doplněno 28.02.13 19:59:

nevíte náhodou ještě něco o tom, že by se za rok 2013 mělo rušit 60% uplatňování paušálu?

doplněno 28.02.13 20:01:

A ještě moc prosím o rady s příkladem výše...budu ráda za každou radu

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]