Nejste přihlášen/a.
Matka se ke mě chová hrozně , křičí na mě opravdu kvůli každé hlouposti například nechám jednou boty mimo rohožku a už je oheň na střeše , schválně my dělá nepříjemnosti třeba ve středu jdu k lékaři a chtěl sem po ní aby my napsala omluvenku na celý den abych si potom mohl ještě mohl zařídit nový cestovní pas a měl to prostě při jednom a nemusel jezdit pryč dvakrát a už jsem to měl vše naplánované ale ona prostě před chvílí řekla že ne a napsala my omluvenku jen na dvě hodiny takže opravdu jen s odřenýma ušima stihnu toho lekaře , chodím na učiliště mám dobré známky , dobře se učím a co potřebuji si zařídím a k tomu si ještě u známých přividělávám že jim třeba pomáhám s PC , a ona třeba příjde večer začne my nadávat že nic celé dny nedělám jenom sedím doma na prdeli a nic a pořád po ni jen něco chci ale nic pro to nedělám (třeba mobil a notebook sem si ovšem kupoval za čistě své vydělané peníze) a potom to skončí tak že já ji ničím život že za všechno můžu já a ona za nic. další věc ona má pravdu já nikdy zvláště třeba když jsme u známých tak třeba něco řekne uplně špatně a všichni se diví že je to nějaké divné tak já jen opravím že to bylo jinak třeba se ta ulice jinak jmenovala a ona hned že ne že tak to není začne ječet a konec diskuze , nebo třeba se těším že pojedu s příbuznými na výlet na který se těším a ona to večer před tím odřekne protože sem se špatně choval (podle ní) přitom já nekouřím , nepiju , nefetuju , nechodím na nějaký pařby a podobně . A takto je to se vším ono se to možná jeví jako blbost ale já jsem klidný člověk a prostě jen tak někdo mě nenaštve ovšem ona mě dokáže nasrat nevídaně . Jenže jak to řešit bude 18 za nějaký měsíc takže sem přemýšlel se odstěhovat ale to je těžké peníze na vlastní dům rozhodně nemám vůbec nevím co mám dělat sem naprosto bezradný. omlouvám se za dlouhý dotaz . Nic méně budu za každou radu vděčný
1. používej interpunkci a odstavce (před interpunkčním znaménkem se nedělá mezera)
2. mi (ve smyslu varianty slova já) se píše měkké i
-
To byly jen takové tipy, aby náhodou nedošlo k nedorozumění nebo tak...
K dotazu: žiješ s matkou sám? Nepřipadá si opuštěná nebo osamělá? Třeba se cítí sama, tak proto nechce, abys někam jezdil atd. Z toho by taky pramenila frustrace a následné výbuchy vzteku pro prkotiny - "já mám blbej život a nechci aby ostatní měli skvělej život".
Zkus se jí paradoxně víc věnovat - třeba upeč nebo uvař, pozvi ji na kafe do města nebo tak něco.
Asi se taky bojí toho, že už se blíží tvá dospělost (a následné odstěhování).
S tou omluvenkou ti asi nepomůžu, prostě počkej do osmnácti, pak si je můžeš psát sám.
Stěžujete si na chování své matky vůči Vám. Já jsem nenašla jedinou větu o tom, jak jí pomáháte, jak se podílíte na společné domácnosti Vy atd...Takže začněte nejdříve u sebe, protože jste na ní odkázán. Poskytuje Vám střechu nad hlavou a máte u ní veškerý servis...Buď si toho začněte vážit a mějte pro ní více pochopení, nebo se osamostatnit, až budete zletilý a starejte se o sebe sám. Matka Vám bude dle svých možností přispívat na výživné a Vy se bez její péče budete muset obejít...Já chápu, že asi chcete slyšet, jak je Vaše matka hrozná atd...ale ono je třeba se na to dívat z obou stran. Pokud je matka přísná, pak asi ví proč. Pokud Vás nechce ve škole omlouvat, pak také asi ví proč...atd. Ona na Vás nekašle, stará se, zřejmě jí na Vás záleží a chce, aby z Vás něco bylo...Peněz nemá možná nazbyt, aby Vám umožnila vše, co chcete a Vy si sotva sám na sebe vyděláte tolik, aby jí to finančně ulevilo...Vy to chápete jako křivdu třeba, ale leccos přehodnotíte, až se o sebe budete starat sám se vším všudy a až sám budete jednou mít děti. Takže moje rada je _ pomáhejte své matce, važte si ji, snažte se s ní vycházet v dobrém, zbytečně se nešprajcujte...Jinou mít nebudete a budete jí potřebovat v životě ještě mockrát. Promluvte si s ní o tom, co Vám vadí, jste téměř dospělý a třeba matka své chování vůči Vám trochu přehodnotí. Každý máme nějakou povahu, s tím se musíte smířit a nedělat si zbytečně u matky zle...To je můj názor
Hele, Mildo, docela chápu, že Tě máma nas..., to se občas stává všem, kdo musí s rodičema žít a bydlet. Ale některá Tvé argumenty jsou spíš proti Tobě a mluví pro mámu. Zkus se trošku uklidnit, ráno moudřejší večera, pak si o tom s Tebou rád pokecám, když budeš chtít, taky mám něco za sebou...
Zdravím, nejdřív to na mě působilo, jak psala kolikoli, zda nežiješ sám v matkou, a ona není osamělá. Pak jsi napsal, že taťku máš, tak mám pocit, že mamka je nějak nespokojená se svým životem nebo se vztahem s ťaťkou, že ji prostě něco v životě chybí, tak "prudí".
Můj táta mi vždy říkal, že pokud chci něco (někoho) změnit, mám začít u sebe... Doporučuji Ti tedy začít u sebe- více se zapojit do chodu domácnosti, pomáhat, vyvíjet sám iniciativu (třeba stran vaření, už tu to padlo) a hlavně dělat vše, co mamka chce (např. viz ty boty). Za čas uvidíš, zda se trochu její chování změní. Taky bys pak mohl při nějaké přiležitosti, až bude čas a klid, si s ní popovídat, a trochu o ni projevit zájem, popovídat si s ní, třeba zjistíš, co ji trápí... Samozřejmě za ni nevyřešíš její život, ale můžeš ji alespoń vyslechnout, a alespoň ji morálně podpořit. To my matky opravdu oceníme...
doplněno 25.02.13 13:15:Omlouvám se, kolikokoli, že jsem zkomolila její přezdívku...
Vaše maminka má pravdu, v době soustavné přípravy na budoucí povolání má přednost návštěva školy/školní praxe.
Úřady mají úřední hodiny v některé dny až do 17.30 nebo do 18.00 hodin, takže je možné si úřední záležitosti vyřídit mimo dobu školních (pracovních povinností).
V zaměstnání to bude stejné. Zaměstnanec (stejně jako žák) si musí osobní záležitosti i návštěvy lékaře obstarat přednostně mimo pracovní dobu (mimo dobu výuky).
___ V ostatním poradím si s maminkou promluvit a dohodnout se na nějakých pravidlech. Myslém že např. zlepšení Vašeho přístupu k povinnostem by ve vzájemném vztahu mohlo dost pomoci.
ono nejde o to že mě teď nechce pustit na celý den ačkoli by to bylo lepší protože musím kvůli cestovnímu pasu cestovat ještě ten samý den znovu na to místo kde sem byl ráno což není žádný kousek a je to dlouhá cesta ale celkově se ke mě chová jako k otrokovy a naprostému blbcovi a budiž kničemu , žiju s ní a s taťkem. Ale měl sem jet do Rakouska do ZOO s příbuznými moc sem se na to těšil celý měsíc už sem měl nachystané věci a ten den se ráno probudím a k mému překvapení se mi uráčí říct že to odvolala a že mužu být rád že nemám zakázaný počítač přitom sem opravdu nic neprovedl , stejně to bylo s Prahou , Plzní , Ostravou a Slovenskem vždy si to dohodnu měsíc předem a teším se na to kdyby na to přislo sám bych si to i zaplatil kdyby ona nechtěla ale prostě to vždycky odvolá takže známý jezdí po výletech a já musím trčet doma jen tak protože si to ona usmyslý přitom já velice rád cestuji .
Hele mladej, přestaň nám zde kecat. V prvním příspěvku tvrdíš, že máma ti zrušila výlet den předem a v druhém, že ti jej zrušila až ráno při odjezdu. Když lžeš nám, co potom doma? Jestli máš na učňáku dobré známky, tak já jsem čínský bůh srandy. Číst se to po tobě nedá. Už na základce nás učili, že věta začíná velkým písmenem a končí tečkou, otazníkem ...
Mě by si také vytočil, kdybych po tobě neustále uklízela boty, byť jen o 20 cm dále. Když na boty je rohožka, tak proč tam nejsou?Tak nějak ti nevěřím, nezmiňuješ se, co pravidelně v domácnosti děláš. Připadá mi, že jseš u rodičů jak na hotelu. Pokud se pletu - tak pardon.
Nic ti nebrání, zajít si na sociálku a zažádat si o Dětský domov. Tam jim pověz, že tě matka se.e, jak jsi napsal nám a oni určitě zjistí pravdu a nenechají tě v nevhodné rodině .
doplněno 25.02.13 10:29:@hankapimi - díky. Muselo to ze mě ven. Mě se také v 18ti zdálo na rodičích všechno divné, ale nehledala jsem politování. Dnes vím, že příkazy, zákazy a domluvy od rodičů nejdou pro nic zanic. Což v mládí jsem nechápala.
A vy se naučte nejprve číst a pak tady někoho osočujte...mě zase nepříjde normální to, pokud matka svému synovi dělá takové naschvály...jestli to tak opravdu je... moje matka ma taky občas takové období, kdy jenom furt ječí.. já jsem klidná povaha ale z toho se mi fakt vaři krev jak to musim poslouchat... pokud člověk chce mit aspon trochu klid tak jedině furt lítat kolem zadku... ale pokud to je u vás chronické, tak bych asi uvažoval o přestěhování.. za předpokladu že budeš po vyučení vydělávat... dá se jit do podnajmu s kamarády třeba a není to tak hrozné cenově..
Jj, ten pravopis opravdu neodpovídá pěkným známkám ve škole.
Navíc mi ten dotaz připadá, jakoby syn hledal, nač si může stěžovat...
doplněno 24.02.13 23:26:Rodiče má člověk jenom jedny. Já bych spíše než rozbroje hledala cestu a způsob, jak se s nimi domluvit.
doplněno 25.02.13 00:56:Mildo, nikdo Vám tu nenadává.
Co kdybyste se nad našimi odpověďmi zamyslel?
Přál byste si, aby maminka změnila své chování vůči Vám. Jak jste změnil Vy své chování vůči ní?
Pokud s něčím nejsem spokojena, musím začít hledat u sebe, teprve potom mohu něco očekávat od dalších.
To, že nepijete, neberete drogy a nekouříte, je sice fajn, ale to by snad mělo být normální.
Víte, docela mne mrzí, že se tu k tomu nevyjádří i Vaše maminka. Bylo by dobré znát i její pohled.
doplněno 25.02.13 01:01:Pro ifkali: Podle mne v tomto případě nejde dyslexii ani o dysortografii.
doplněno 25.02.13 16:17:Ifkali, dyslexie a dysortografie se dnes skloňují téměř všude, ale ve většině případů jde o výmluvu - tedy o nezlalost pravopisu.
Chyby dyslektiků a dysortografiků jsou natolik specifické, že by je pravděpodobně odlišil i laik.
___ Ale ono je toho v dotazu víc, co nesedí ...
Třeba možná nejde, ale když někdy půjde,to nemůžete vyloučit, tak to aby se zde člověk některým dopředu omluvil, že tady ten handicap má.
Zbytečně ostře Uška reagovala, trochu pochopení, ne každý je dokonalý, jako někteří.
Já jsem nedokonalá, chyby dělám at´ gramatické či jiné. Pak někdo může dělat gram. chyby , nebo i ptřeklepy a s klidem múže být dysx a být studovanej. Jde o to, že nělze každého kárat, to opravdu nejde. To jsem tím chtěla Ušce říct, ale když už jste reagovala na moji reakci Vy, tak Vám to pouze zdůvodnuji o co mi šlo, když už se mimo daného dotazu řeší i jiné.
Přeju hezký den
Nadávání si nevšímejte, někteří zde jsou zvyklí dělat rychlé závěry bez toho, aby se na věc pokusili nahlédnout z více stran a odsoudí člověka jako debila jen proto, že mu nejde čeština. Co na tom, že znám mnoho lidí, kteří dělají hrubky a na diakritiku kašlou, když jsou to jinak super lidi...
No, k problému. Píšeš, že mámě pomáháš třeba kolem baráku - a dál? Co nádobí, vaření, úklid, tam se angažuješ taky? To jsou právě ty nejhloupější, ale nejvíc potřebné práce, které se denně opakují a dokáže pěkně umořit. Ohledně těch bot mimo podložku - na to si dávej pozor. U bráchy to taky nesnáším, když vytřu podlahu a za půl hodiny leží metr od podložky mokré zašpiněné boty, to bych vraždila. A je to blbost, která se snad dá ohlídat, ne? Stejně tak špinavé prádlo, aby se neválelo různě po domě, ale bylo tam, kam patří. Z vlastní zkušenosti ti můžu říct, že tohle jsou jedny věcí, které ženským hodně vadí.
Také se u nás často stává, že přijdu z práce jako první, hodím nádobí do myčky, prádlo do pračky, vyžehlím, zametu - a pak si dělám svoje u PC. Pak přijde brácha ze školy, flákne s taškou a hned si k PC sedá také. No a navečer přijde máma a kdo schytá pojeb, že sedí u komplu a nic nedělá? Můžeš hádat:D
Já odpovídám - vyžehlila jsem, vyprala jsem, uklidila jsem, abys měla hezčí večer a teď, pokud není nic potřeba, si už budu dělat svoje. Čímž ji tak trochu umlčím a na jedovatosti, jako že mám jít v 9 večer umýt okna, ze zásady nereaguji
Zkus to obráti ve srandu a odlehčit to. Vím, že se to líp řekne, než udělá, ale třeba to pomůže. A pokud si s někým domluvíš výlet, myslím, že v 17 letech si můžeš rozhodnout sám, zda se strejdou pojedeš do ZOO, takže bych dopředu informovala, že to platí, i kdyby máme stokrát volala a stokrát to zrušila.
Usko, také mě ty rozporuplné údaje praštily do očí, tedy kromě těch početných hrubek... Lépe bych to nenapsala
doplněno 24.02.13 23:46:Hledala jsem, kde je "ohodnoceno", ale nenašla... Tak příště!
doplněno 24.02.13 23:49:Hledala, až našla...
Jste zbytečně přísná.Máme v rodině dyslektika a když někam píše,tak to je dílo,nicméně tazatel neuvedl,že má takový handicap,ale
proč by to zde kazdý měl eventuélně uvádět.
Nicméně přes ten svuj dysx-handicap vystudoval VŠ.
To jen tak okrajově,když se zde krom dotazu zabýváme pravopisem,tak nékdy v některých případech zato může dyslexie.
Nic ve zlém,hezký večer.
Ahoj, asi jediná věc, co by ti mohla pomoci, je, být k ní milý, pozorný atd. jak už psali ostatní...Neříkám, že se třeba k mámě chováš špatně...ale když od ní chceš, aby se ona k tobě chovala jinak než teď (nevim jaký může mít k tomu chování důvod- řekla bych, že frustrace, samota, něco jí trápí...), tak se musíš začít chovat jinak ty k ní...i když máš třeba pocit, že je nespravedlivá, zbytečně agresivní, hnusná atd. Prostě jí zkus dávat najevo, že jí máš rád...ono to dělá divy. Pak se ona bude cítit líp, bude se k tobě chovat jinak a ty k ní třeba taky začneš cítit větší sympatie Takhle to chodí...navíc to mám vyzkoušený, sice ne s mámou, ale tátou, ale snad by to mohlo fungovat podobně :D
Jsi její jediné dítě? Řekni matce, že jednou bude stará, nemocná a bude potřebovat tvojí pomoc. Malý důchod, táta umře.. jak ona sama by se postarala o barák..Důrazně jí požádej, ať se k tobě chová slušně, jinak že jí to pak dáš sežrat, že umře sama opuštěná v LDN.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.