Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Neuplatnění slevy na dani

Od: kokin odpovědí: 2 změna:

Dobrý den,najde se něajká účetní,která by mi zodpověděla dotaz ohledně daní?Pracuji na DPP,podepsala jsme růžový papír,a přesto mi strhli dvakrát daně a neuplatinili slevu na dani a údajně je to proto,že jsme byl ten měsíc dva dny evidovaná na up?je to pravda?Děkuji

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

1x

Uplatnění slevy na poplatníka s evidencí na ÚP nijak nesouvisí. Dohodněte se se zaměstnavatelem, kdy Vám odvedenou daň vrátí.

Případně byste musela počkat až na roční zúčtování daně z příjmu.

doplněno 24.02.13 21:53:

Ano, to myslím vážně. Zaměstnavatel Vám může slevu uplatnit v případě, že prokážete, že ji neuplatňujete jinde.

Prohlášení k dani (růžový papír) můžete mít podepsané pouze u jednoho zaměstnavatele (nemůžete slevu na poplatníka uplatňovat soubvěžně) u dvou či více zaměstnavatelů.

Podle mne jste zaměstnavateli nejspíš něco nedoložila, zeptejte se mzdové účetní, proč Vám slevu neuplatnila.

___ DPP je dohoda o pracovní činnosti, nejde o smlouvu. Na základě DPP můžete pro jednoho zaměstnavatele v kalendářním roce odpracovat maximálně 300 hodin.

Je-li Vaše odměna z DPP 10.000 Kč nebo více, odvede zaměstnavatel sociální i zdravotní pojištění. Je-li odměna nižší, neodvádí za Vás zaměstnavatel sociální ani zdravotní pojištění. Zdravotní pojištění byste si v takovém případě musela hradit sama (1.080 Kč měsíčně).

Sociální pojištění si sama hradit nemůžete (pouze jednu část - důchodové pojištění). Nepojištěná doba se nezapočte do odpracovaných let z hlediska nároku na důchod i na podporu v nezaměstnanosti.

___ Píšete, že máte 2 DPP. V takovém případě doporučuji prohlášení k dani podepsat u toho zaměstnavatele, u kterého máte nižší odměnu. Jinak by zaměstnavatel z odměny do 5.000 Kč odvedl srážkovou daň, kterou už by Vám nikdy nikdo nevrátil. Z odměny od 5.000 Kč se strhává automaticky daň zálohová (i bez podepsaného prohlášení).

___ Doporučuji tedy se dohodnout se mzdovou účtárnou. Pokud něco chybí, doložte. A u druhého zaměstnavatele podpis prohlášení zrušte.

kokin
hodnocení

Dobrý den,to myslíte vážně?takže mě tahají za nos?neuplatnili mi ani slevu na dítě?mám totiž dvě smlouvy dpp a z obou mi strhli dan i když mám podepsanou řůžovku?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]