Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Angína nebo mononukleóza?

Od: abcd* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, asi před dvěma týdny jsem onemocněl - zimnice, únava, teplota, poté bolest v krku. Byl jsem u lékaře a ten mi předepsal antibiotika na angínu. Týden jsem ležel v posteli, bral prášky a nemoc zmizela až na mírnou bolest v krku a trochu bílého povlaku na mandlích.

Teď je to další týden (po "jakoby" vyléčení) a pořád mě trochu bolí v krku, ten povlak taky mám. Čistě náhodou jsem na internetu narazil na infekční mononukleózu a zjistil, že má podobné příznaky...

Co si o tom myslíte? Co bych měl dělat? Děkuji

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lm®
hodnocení

3x

Angina se ráda vrací anedoléčená angina s o to větší silou.Zajděte znovu za lékařem,nebojte se a vše mu řekněte,pokud není ješitný(jako bohužel ten náš),tak Vás vyslechne,vyšetří a případně pošle na další vyšetření.

Kdy mononukleóza propuká?

• při snížení imunity

• při stresu

• při totálním nervovém vyčerpání

Jak se dá mononukleóza spolehlivě zjistit?

Zjistit se dá mononukleóza krevními testy. Leccos může naznačovat zvýšená hodnota jaterních testů (ALT, AST, barvivo billirubin) a zmnožení mononukleárů (druh bílých krvinek - odtud patrně mononukleóza) v krvi. Definitivně však nemoc vyvrátí či potvrdí test na specifické protilátky.

Jak se dá mononukleóza chytit?

Nakažlivost je poměrně malá. Nejčastěji k nákaze dochází přenosem slinami. Proto se mononukleóze říká nemoc z líbání, i když může k přenosu dojít nepřímo - skleničky a lahve kolující mezi více lidmi, "dej mi kousnout", kolující cigareta (či něco jiného ke kouření)...

Jak se mononukleóza léčí?

Když má nemoc vážný průběh, je nutná hospitalizace v nemocnici.

Většinou

ale pacient vystačí s docházením na infekční oddělení nejbližší nemocnice. Protože se jedná o onemocnění virové, nemají na průběh nemoci vliv ani antibiotika. Léky se podávají pouze ke zmírnění doprovodných chorob, jako je kašel a rýma. Vlastní léčba spočívá na dvou pilířích:

klid a dieta

. A samozřejmě platí - čím přísněji dodržovaná dieta, tím rychlejší uzdravení.

zuzankha*
hodnocení

3x

Mononukleóza je nemoc, která se rozhodně nesmí podceňovat, to znám z vlastní zkušenosti. Na druhou stranu je také pravda, že mononukleóza se obtížně diagnostikuje a je možné, že má podobné příznaky jako např. angína nebo chřipka. Definitivně se diagnostikuje až z krve. Jedním ze základních příznaků mononukleózy je únava a to dlouhodobá a také neustálý návrat Vámi popisovaných příznaků, které připomínají chžipku ap. Pokud by přetrvávaly delší dobu, je možné, že se o mononukleózu, jinak bych určitě ještě nepanikařila a chvíli vydržela.

Následné léčení mononukleózy je zdlouhavé a provázeno dietou.

Přeju brzké uzdravení.*slunce*

jabraka*
hodnocení

2x

V podstatě všechny zánětlivé procesy v oblasti nosohltanu budou mít podobné příznaky,i když jsou způsobeny jiným mikroorganizmem.Od toho je ale lékař,aby diagnostikoval příčinu a určil správnou léčbu,Pokud ATB nezaberou po více jak týdnu,je třeba co nejrychleji stanovit doplňující léčbu.

JABRAKA

pb®
hodnocení

2x

Kdyz jsem mela mononukleozu ja, tak jsem jedno rano proste nebyla schopna vstat a jit do prace, v krku me bolelo tak, ze jsem div nebrecela a 3 dny kvuli tomu nespala a natekle uzliny byly videt pouhym pohledem a natekle byly vsude - pod celisti, zezadu na krku, v trislech a taky me pobolivala jatra. Antibiotika pochopitelne na EB virus nezabirala. Po tydnu bolest v krku presla, ale unava a teplota pretrvavala mesic. Jestli jsi ted nebo nekdy jindy onemocnel mononukleozou se da zjistit rozborem krve. Mas-li podezreni, pozadej doktora. Pri mononukleoze je treba dodrzovat jaterni dietu, hlavne zadne mastne jidlo a chodit na jaterni testy. Je dost lidi, kterym doktor mononukleozu urcil jako obycejnou anginu a jim se treba rozvinul po prechozene mononukleoze unavovy syndrom. I pokud to byla jenom angina, tak by cloveka po dobrani atb nemelo bolet v krku, proto se berou atb dostatecne dlouho, jinak se zvysuje rezistence bakterii na atb. Co na to rikal doktor?

abcd*
hodnocení

Tak hrozný, jak popisuješ jsem to zase neměl, i když dobře mi skutečně nebylo. Doktora jsem se na tuhle možnost radši zeptal a on mi na to odpověděl, že za svoji praxi už pár takových případů měl a lidi nakažení touto nemocí vypadali úplně jinak (příznaky, jaké jsi popsala - velká únava, téměř neschopnost se pohybovat, nateklé uzliny atd.).

Takže jsem dostal další antibiotika, po vybrání mi zmizel ten bílý hnus z krku a už jsem ok. Díky za odpovědi.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]