Nejste přihlášen/a.
Dobrý den chtěla jsem se zaptat zda se vrací daně za dobu kdy jsem na paragrafu.Myslím to tak, jestli je to jako při neschopence,u té když je vyůčtování daní,tak tam se vrací peníze za dobu v nechopnosti,né?Tak jestli se také vrací za dobu na paragrafu?Děkuji
Peníze, které dostanete za dobu nemocenské nebo ošetřování (jak říkáte paragraf), se vyplácejí tzv. v čistém, nezdaňují se. Takže není co vracet. Asi v tom máte trochu zmatek.
Nevím jak to je,ale měla jsem zto že když je člověk cca půl roku na neschopence,tak při vyrovnání daní docela dost dostavá zpět,tak jsem myslela jestli to je i s OČR(paragraf)
Nemocenské i ošetřovné jsou dávkami nemocenského pojištění, a nepodléhá dani z příjmu. Tzn., že ani z jednoho není co vrátit.
Jinak tomu může být za dobu prvních 21 dnů nemoci, kdy vyplácí zaměstnavatel náhradu mzdy za nemoc, z té se daň odvedla.
doplněno 24.02.13 18:59:Poznámka: Vrátit lze maximálně do výše odvedené daně z příjmu.
doplněno 24.02.13 20:47:Je to možné.
Dobrý den.
Pokud jste dlouhodobě v pracovní neschopnosti, vratka daně není z nemocenské ani z ošetřovného. Nemocenské dávky ani ošetřovné nejsou zdanitelným příjmem. Vratka daně vznikne proto, že v měsíci, kdy jste nemocná, nemáte žádný (nebo malý) zdanitelný příjem a nelze tedy uplatnit základní slevu na poplatníka či slevy na děti. Ošetřovné bývá zpravidla jen 9(max 16) kalendářních dnů. Příjem v tom měsíci tedy máte, základní sleva byla uplatněna. Sleva na děti byla uplatněna i formou daňového bonusu, v případě, že měsíční hrubý příjem byl alespoň 4.000 Kč.
Bez bližších údajů Vám ale přesné informace nikdo nedá. Předpokládám, že jste si do 15.2.2013 požádala písemně na mzdové účtárně svého zaměstnavatele o provedení ročního zúčtování daňových záloh. Pokud ne, zajděte si na mzdovou účtárnu, nechte si vystavit Potvrzení o zdanitelných příjmech a do 31.3.2013 si podejte daňové přiznání na Finanční úřad.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.