Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vypoved v zamestnani

Od: magda12 odpovědí: 11 změna:

Dobry den,
mám pracovni smlouvu na dobu urcitou(do konce března) a ráda bych dala výpoved okamžitě dne 1.3. na dohodu. Lze to tak udělat? Musím k tomu dávat nějaké odůvodnění a nebo mohu ten den skončit? Nerada bych oznamovala dopředu, že skončím, nebot firma by mi byla schopna odečíst osobní ohodnocení, které je 6000 Kč. Prosím, poradte.

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Dobrý den. Pokud chcete rozvázat pracovní poměr dohodou, pak s tím musí zaměstnavatel souhlasit. Proto je to dohoda, že se na tom obě strany dohodnou. Pak můžete skončit ke dni, na kterém se se zaměstnavatelem dohodnete. Jinak Váš pracovní poměr skončí ke dni, který máte ve smlouvě. Dohoda není jednostranný akt, takže bez souhlasu zaměstnavatele nemůžete skončit ke dni, který si sama určíte. On na dohodu přistoupit nemusí...

doplněno 24.02.13 18:30:

Pokud byste to řešila takto, pak s Vámi mohou okamžitě zrušit pracovní poměr z důvodu hrubého porušení pracovní kázně. A to žádné výhody nemá, spíše naopak a potáhne se to s Vámi...

doplněno 24.02.13 18:34:

Dejte si na tento postup pozor. Nevím, kde děláte, ale zaměstnavatel po Vás může případně vymáhat i škodu, jestli-že mu nějakou tímto svým rozhodnutím (prostě již nepřijít do práce) způsobíte...

magda12
hodnocení

a co se stane, když mi to nepodepíší a i tak já musím skončit? Pak nevidím řešení jiné, než že nedojdu a oni mě budou muset sami vyhodit...

lm®

Uvědomte si,že výplatu za únor bude z-tel dělat tak jako tak až ve chvíli,kdy Vy už tam nebudete,někdy cca po 2.3. Takže riziku krácení či odejmutí prémií neutečete.Možná vám naopak pomůže jednání na rovinu a tím rozhodně není přijít ve čtvrtek do práce a říct. :Já už zítra nepřijdu.Jestli vás už od dubna nepotřebují,je možné ,že Vás nebudou postrádat ani v tom březnu a v klidu se dohodnete.Lepší je vždy vše řešit po dobrém,či se o to aspoň pokusit,co myslíte?

magda12
hodnocení

Ale jo, rada bych to vyresila po dobrem... Ale taky jsem od nich cekala něco jako vysvětlení, proč smlouvu neprodlouží...když jsem zázkok za mateřskou, minuly tyden jen prohlasili, ze za měsíc uz tam nebudu a tak vesmes nemá smysl mi zařizovat školení atd. Takže kvuli jednomu mesici prodluzovat zaměstnání je zbytečné, když čas muzu věnovat diplomové práci...

alcago*

Je možné, že budete dělat diplomku? Já vás vidím maximálně na základku + 2 roky učňáku. Budoucí vysokoškolák by si měl umět poradit.

ladaadal*
hodnocení

0x

Pokud máš smlouvu do konce března, musej ti podepsat dohodu, to znamená sepsat dohodu o rozvázání PP a dát podepsat patřičnému pracovníkovi (nadřízený, personalista...).

hodnocení

0x

Pokud jste ve zkušební době /obvykle tříměsíční/, můžete pracovní poměr ukončit kdykoliv bez udání důvodů. Stejně tak i zaměstnavatel s Vámi.

Jinak je výpověď dvouměsíční. Když ji stihnete podat ještě v únoru, platila by od 1. května. Ale to není Váš případ, když máte dobu určitou.

Je možno se se zaměstnavatelem dohodnout. Neexistuje přímo v zákoně nějaká výpověď dohodou, ale když se obě strany dohodnou, možné by to bylo. Nelze to ale ze dne na den, když chcete být volná od 1. 3., měla byste o tom hned zítra v zaměstnání jednat. Máte na to pouhé 4 dny a je otázkou, zda za Vás bude mít zaměstnavatel v tak krátké době náhradu.

Pokud nechcete přijít o pěkné osobní ohodnocení, bylo by asi nejlepší tam ještě ten březen vydržet. Jaga.

magda12
hodnocení

Ve zkušební době už nejsem. Spíš mi jde o to, co se stane, kdyz prostě už nedojdu do práce, nebot musím dát přednost škole a ten jeden mesíc už pro mě není rozhodující, když mi oznamili, že se mnou už od dubna ani nepočítají. Ale bojím se jim to říct zítra, at mi nevezmou osobní ohod. za únor a nedaj mi vypoved na hodinu... Proto bych to ráda vyřešila až toho 1.3.

iz*

O osobní ohodnocení s největší pravděpodobností přijdete i v případě, že o rozvázání pracovního poměru dohodou požádáte až 1. března (mzdy se budou dělat později).

Přestanete-li chodit do práce, vyhodnotí zaměstnavatel Vaši nepřítomnost jako neomluvenou absenci. Pak může pracovní poměr okamžitě zrušit podle § 55 a vymáhat po Vás zpúsobenou škodu.

Okamžité zrušení pracovního poměru pro Vás bude mít za následek ztrátu nároku na podporu v nezaměstnanosti a obtížnější hledání nového zaměstnání (zaměstnavatelé dávají přednost zaměstnancům, s nimiž nebyly v dřívějších zaměstnáních žádné problémy).

Zkuste se se zaměstnavatelem dohodnout o dřívějším ukončení zaměstnání nebo jej zkuste požádat o neplacené volno ze studijních důvodů.

Zaměstnavatel ale není povinen vyhovět ani jedné z těchto žádostí.

doplněno 24.02.13 19:46:

Smlouva, kterou jste dobrovolně uzavřela na dobu určitou, nezavazuje Vás ani zaměstnavatele k jakémukoliv pokračování nebo prodloužení.

Zaměstnavatel Vám nemá co vysvětlovat a Vy byste žádné vysvětlení neměla očekávat. Pracovní poměr skončí uplynutím sjednané doby.

magda12
hodnocení

Aha, tak po uvazeni dobrovolne vyberu dovolenou a snad to nejak vyresi nemocenská ci smlouva dohodou. Dekuji

honzmalatny*
hodnocení

0x

Jedině dát ukončení pracovní smlouvy dohodou k určenému dni. A musí s tím zaměstnavatel souhlasit. Jinak počkat do konce března.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]