Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, potřeboval bych poradit ohledně odmítnutí plnění pojištovny za škodu, kterou jsem způsobil svému zaměstnavateli při výkonu povolání. Jsem řidič a denně rozvážím zboží po obchodech skřínové iveco. Uzavřel jsem si u ČSOB pojištění jako řidič na odpovědnost na škodu způsobenou zaměstnavateli. Nikdy jsem neměl žádnou pojistnou událost, proto nemám zkušnosti s nárokováním škody. Až v lednu tohoto roku jsem se potkal na dost nepřehledném zúženém místě s protijedoucím kamionem a protože bylo dost sněhu na krajnici a nešlo se více vyhnout i protijedoucí kamion jel spíše ke středu vozovky a snažil se taky co nejvíce vyhnout,i přesto došlo ke střetu zrcátek, samozřejmě vyhř. zrcátko jsem měl rozbité i sklo ve dveřích řidiče od toho, jak se zrcátko sklopilo. Protijedoucí kamion ujel. Byl jsem v domnění, že mám toto pojištění, tak jsem způsobenou škodu nahlásil pojištovně.Čekal jsem, že dojede nějaký likvidátor a škodu se mnou sepíše. Jelikož likvidátor nedojel a auto denně jezdí, proto se muselo co nejdříve opravit, tak jsem vše podrobně nafotil vyplnil všechny požadované doklady a škodu zaplatil ve výši 8500kč s tím, že mi spoluúčat odečte a rozdíl zaplatí pojištovna. Zaměstnavatel /soukromník/ samozřejmě se od zaplacení sprostil s tím, že mám odpovědnost za svěřené auto i zboží v plně výši. Havarijní pojištění nemá uzavřeno z důvodů vysoké ceny. Když mi došlo vyjádření z pojištovny byl sem nemile překvapen, kdy pojištovna nechce plnit tuto škodu za základě §251 ods.2 zák.pr., kde přímo uvádí, že zaměstnanec neodpovídá za škodu, kterou způsobil při odvrácení škody hrozící zaměstnavateli nebo nebezpečí přímo hrozící životu nebo zdraví, jestliže tento stav sám úmyslně nevyvolal a počínal si tak způsobem přiměřeným okolnostem.Použití tohoto §251odst.2 se mi zdá dost nevhodné na tuto moji situaci, to by potom toto pojištění nemělo pro řidiče smysl a pojištovna by mohla tento §251/2 použít pokaždé a tím se zpostit plnění, protože každý řidič se přece snaží zamezit škodě na minimální, při blížícím se nebezpečí a toto je můj případ. Zaměstnavatel se samozřejmě taky brání a kdybych naléhal na něj, jak je uvedeno v tomto zákoně, určitě by mě propustil, protože najít za mě náhradu v dnešní době není problém i když pracuji za velmi nízký plat za tak velkou odpovědnost , kterou při výkonu této práce mám. Už jsem se jednou pojištovně odvolal a bránil jsem se.že nesouhlasím s použitím tohoto §251/2 že není žádný svědek, že jsem popsal nehodu z mého pohledu, který nemusí být vždy vhodný na tuto situaci a jiná osoba by posoudila situaci jinak. Prosím o radu, jestli je existuje možnost ještě tento spor vyhrát. děkuji
Než-li pošlu pojišťovně hlášení o pojistné události, tak se nejdříve s někým poradím. Určitě ale ne s pracovnicí za přepážkou (teda jestli to není zrovna vaše známá). Na plnění od pojiš´tovny opravdu nárok nemáte. Tedy předpokládám, že jste jim situaci popsal tak, jako nám tady. Prostě tam NESMÍ být napsáno nic o odvracení škody. Jel jsem, špatně jsem odhadl vzdálenost a SVOJÍ vinou škrtl o zrcátko protijedoucího auta svým autem atd. Nebo kdybyste býval napsal, že jste např, při couvání přehlédl svojí "blbostí" sloup a o ten urazil zrcátko, které následně rozbilo i boční okénko, tak na to se pojistka vztahuje.
Od toho se to jmenuje "pojistka na blbost". Prostě VŽDY to musí být zaviněno Vaší chybou, nepozorností atd... Ale to je napsáno velice zjednodušeně.
Taky bych se přiklonil k názorům, že za tuto škodu nemůžete (a jakoby jste ji tedy nezpůsobil) a proto se na ni nevztahuje "pojistka na škody, které způsobíte". Nevím, jak přesně jste to pojišťovně popsal. Možná by šlo tvrdit, že jste tak jako uhnul ke straně (to je přece jasné, že uhnete) a domníval se, že tak už se s kamionem v pohodě minete, ale ouha, jak se ukázalo, přece jen to nestačilo a odneslo to zrcátko a okno.
Ale aby Vás pak nenařkli, že jste původně tvrdil něco jiného.
Děkuji všem za svůj názor a asi mi už nic jiného nezbývá, než za svoji blbost zaplatit. ahoj a díky
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.