Nejste přihlášen/a.
Ahoj, pokud v 18letech skončím z gymnáziem a rozhnodnu se studovat vš úplně v jiném městě, což by bylo finačně více náročné, než ve městě, kde bydlím, tak měl bych nárok na nějaké peníze od rodiču respektive záleželo by jenom na nich, jesti by mi dali a popř kolik? a jestli ne, a existuje nějaká taková povinost rodičů, tak o jaký příspěvek bych si mohl tak žádat?
Rodiče mají povinnost Vás podporovat po dobu Vašeho (denního) studia do 26 let věku. Ale samozřejmě záležeí na jejich finančních možnostech. Nejlépe je s nimi si o tom popovídat, kolik by byli schopní přispívat, s jakou částkou můžete počítat, a pak zbytek event. dorovnat brigádou.
Ano, ale jde spíše o zvědavost kdyby mi např. nechtěli dávat, tak kolik by byla jejich povinost mi dávat? Myslím nějakou minimální částku, kolik by to bylo?
Kdyby bylo nejhůř, a Vy jste se chtěl odstěhovat, můžete si nechat vyměřit výživné soudně.
doplněno 24.02.13 17:05:Ale to by asi vašim vzájemným vztahům nepomohlo, že, to by je rapidně zhoršilo. Nevím, jak na tom s rodiči jste, jak spolu vycházíte, ale vždy je nejlepší to řešit rozumnou dohodou.
Však ano, ale jenom mě zajímá tá částká, kolik by soud určil, že bych dostával?
Vím že to záleži od příjmu atd, ale jen ze zvědavosti nějaké rozmezí, ve kterém se můžu orientovat?
Řekněme, že se nemáme špatně, ale nejlépe také ne.
To Vám takhle ale nikdo neřekne, jak píšete, závisí to od příjmu rodičů. Nevím, zda Vám tady někdo neporadí jiný, kdo s tím má osobní zkušenost. Částka životního minima je něco přes 5000, takže to by měla být minimální částka. Mohl byste si to možná zjistit na sociálce v místě svého bydliště, tam by Vám měli poradit.
Limoško, jakých 5 tisíc myslíte?
Životní minimum nezaopatřeného dítěte ve věku od 15 do 26 let činí 2.450 Kč měsíčně, část z toho pokryje přídavek na dítě.
Ahoj. Mrkněte se do tabulek pro představu. Ale slouží opravdu jen orientačně...
doplněno 24.02.13 18:24: Jinak viz. Zákon o rodině: § 85
(1) Vyživovací povinnost rodičů k dětem trvá do té doby, pokud děti nejsou samy schopny se živit.
(2) Oba rodiče přispívají na výživu svých dětí podle svých schopností, možností a majetkových poměrů. Dítě má právo podílet se na životní úrovni svých rodičů.
(3) Při určení rozsahu jejich vyživovací povinnosti přihlíží se k tomu, který z rodičů a v jaké míře o dítě osobně pečuje. Žijí-li rodiče spolu, přihlédne se k péči rodičů o společnou domácnost.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.