Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
pokud babička vytvoří dceři věcné břemeno ke svému domu. Dcera se pak až poté vdá. => Musí se na Katastru nemovitostí hlásit změna příjmení pro "oprávněnou z věcného břemene" - tedy dcery? Nebo je to jako, když se vdá vlastník a nahlásí změnu příjmení, když si dělá novou občanku (to se samo upraví na Katastru, protože se mezi úřadem předávají data). Nebo když vlastník změní trvalé bydliště - evidence obyvatel, nová občanka ==> data jdou také hned na Katastr.
Ale když se změní "oprávněný z věcného břemene" - musí se podat žádost nebo tam na LISTU VLASTNICTVÍ bude pořád "viset" staré jméno, když nebylo požádáno o změnu?
------------------
Ještě jeden dotaz - podobný, ale týká se jiného pojmu:
Když bude zřízeno "zástavní právo" - např. když člověk věřitel a majitel domu babička. Tak když se "věřitel", vdá - dojde také k samovolné aktualizaci údajů na Katastru nemovitostí, nebo také musí buď "věřitel" nebo ta babička žádat o změnu - že věřitel má jiné příjmení". Chápu, že se dokládají smlouvy při vkladu zástavního práva. Ale jde mi o změny a jejich aktualizaci.
-----------
Ptám se zde, protože v našem městě jsou vysoce neinformované pracovnice a po zkušenosti s nimi se chci nejdřív zeptat jinde...
Děkuji, M.
Samo se nestane nic. Ale dotyčné osoby jsou ve smlouvě identifikované jménem, datem narození a rodným číslem, takže i když se provdají nebo přestěhují, na platnost smlouvy to nemá vliv - bude tam jiné příjmení, ale osoba je i tak identifikovatelná. Kupovali jsme před časem dům od spolumajitelky, která se během času provdala a rozvedla dokonce několikrát, takže na katestru měla jiné jméno, a žádný problém.
O změnu můžete požádat nebo ji uskutečnit při nějaké příležitosti (třeba prodeji), kdy se bude měnit i vlastník.
doplněno 09.04.13 07:28:rudolf: Nejde o to, jestli si státní orgány něco předávají nebo nepředávají. Jde o to, že se jedná o smlouvy, a změnit ve smlouvě byť jen jediné písmeno bez účasti smluvních stran prostě nejde.
žijete v české republice.. zde si orgány veřejné správy nic nepředávají, neexistuje jednotný nebo alespoň provázaný elektronický (ani jiný) systém státní nebo veřejné správy, a občas nesdělí jeden orgán druhému nic, ani na výslovnou žádost (v neschopnosti tipuji na první místo čssz -nestíhá, v mentální retardaci daňovou správu - uvěřila iluzi vlastní výlučnosti, ...ale mohu být subjektivně zaujatý)
- jinak viz jethro
doplněno 09.04.13 08:44:možná jsem méně chápavý, ale dotaz převážně směřuje k tomu, zda si úřady veřejné správy (matrika, katastr) předají automaticky informaci o změně osobního stavu apod. - odpověděl jsem lehce sarkasticky, že to těžko.. nijak nepolemizuji s tím, že na existenci věcných práv jako -třeba zmíněné "zástavní právo"- vyznačených např. pod rodným příjmením nebude mít taková změna vliv; naopak odkázal jsem na vaši odpověď jako na správnou a ohodnotil jsem jí kliknutím.. o čem tedy mluvíte?
Rudolfe, doporučuji si načíst něco o základních registrech, které fungují již od loňského roku. Věřte, že v rámci těchto registrů si úřady data skutečně a reálně vyměňují. Jakákoliv změna zaregistrovaná v registru obyvatel, tedy např. změna příjmení provdáním, se po nějaké době promítne i v katastru nemovitostí.
Nebudu machrovat, zeptal jsem se na katastru.
Ahoj,
změna by se natáhla automaticky pokud by si prováděla v katastru nemovitostí nějakou jinou operaci (pod novým jménem).
Pak se změna jména automaticky převede na všechny ostatní listy vlastnictví atd.
Jinak by se měla stavit na podatelně katastru s občankou a vyplnit kraťoučkou žádost o změnu.
Je to zdarma.
Ahoj Jirka
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.