Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pracovní uraz a jizva

Od: mario1* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den. Stal se mi pracovní uraz, byl jsem díky tomu na operaci...Lekař mi bodově ohodnotil uraz,tot vše. Bohužel nemam žadnou vlastní urazovou pojistku. Po operaci mi zustala asi 11 cm jizva na prsou. Chci se zeptat, mám narok na odškodnení za jizvu? Někde jsem slyšel, že se platí snad za každy cm jizvy. Bohužel se to zřejmě nemuže brat jako trvalé následky, ikdyž hybnost omezena je, jelikož by má práce zřejmě skončila...Jsem zaměstnán u Ministerstva Obrany.

Děkuji za odpověd.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Jizva patří mezi to co se dá vykázat jako trvalé následky pro pojišťovnu. Bohužel netuším jakou hodnotu bude mít pro zaměstnávatele. Přeci jen pojistka je něco jiného.
Na rozdíl od toho naopak uváděná snížená hybnost znamená snížení možnosti společenského uplatnění a za to by podnik měl určitě platit. Záleží hodně na tom jakou vám dali míru zavinění. Protože to ovlivní odškodnění ze všeho nejvíc.

ladaadal*
hodnocení

0x

Ministerstvo obrany? Jako voják a spol. bys měl počítat s pracovníma úrazama, od toho máte vyšší platy.

mario1*
hodnocení

Vyšší platy? to možná bejvávalo..doba už je trochu jinde...kort v době zdražování a snižovaní platů, copak si myslíte, že statních složek se to snad netýká?

iz*
hodnocení

0x

@Ladaadal: Výše platu nijak nesnižuje odpovědnost zaměstnavatele za pracovní úraz nebo za nemoc z povolání zaměstnanců.

Kdy k úrazu došlo? Trvalé následky se posuzují zpravidla až po roce.

Zaměstnavatel za následky pracovního úrazu odpovídá i do budoucna - pro případ, že by se některé následky projevily až později (a to i v případě, že by Vaše zaměstnání skončilo, že byste už pracoval jinde).

Všichni zaměstnavatelé mají uzavřeno povinné úrazové pojištění zaměstnanců (menší část zaměstnavatelů je pojištěna u České pojišťovny, ostatní u pojišťovny Kooperativa) a veškerá odškodnění jsou plněním z tohoto pojištění.

Pokud by např. byla v budoucnu nutná další léčba následků pracovního úrazu, měl byste znovu nárok na náhradu ušlého výdělku (dorovnání rozdílu mezi nemocenskou a průměrným výdělkem), na poplatky a doplatky u lékařů, jízdné, ...

Takže já bych se na Vašem místě pokusila nárok prostřednictvím (bývalého) zaměstnavatele uplatnit.

doplněno 24.02.13 20:25:

Pokud by měla být neschopnost delší, nemusíte čekat až na odškodnění od pojišťovny. Můžete se dohodnout se zaměstnavatelem o poskytnutí jednorázové nebo opakované zálohy.

Pracovní neschopnost pro pracovní úraz se z hlediska nároku na dovolenou posuzuje jako odpracovaná doba. Tzn., že se Vám ani v případě delší PN nebude pro nemoc krátit dovolená.

stirecek*
hodnocení

0x
Přesně tak, po roce by si vás mel doktor predvolat znovu a bodově hodnotit ztrátu společenského uplatnění. Bolestné předpokládám jste již dostal.
doplněno 24.02.13 14:37: Tak to dostanete az potom, i ztrátu na výdělku po dobu pracovní neschopnosti.

mario1*
hodnocení

Bolestné jsem ještě nedostal, jelikož už čtvrtý mesíc marodím...Jinak děkuji za odpovědi

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]