Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Může mi zaměstnavatel přidat pracovní náplň?

Od: jajakr* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den, moje kolegyně podala výpověď a zaměstnavatel se rozhodl za ni nepřijmout náhradu, její práci rozdělí mezi mne a další kolegyni, aniž by nám nějakou původní práci ubral. Chtěla bych poprosit o radu jak se tomu bránit. Naše firma je malá a administrativní pracovnice jsme jen 3, každá z nás má na starosti uplně jinou oblast (finance / náhradní díly / obchod). Pracovní náplň je velice přesně rozvedena v pracovní smlouvě, ale je tu i jeden bod: "zastupování kolegů v kanceláři" což by se mělo vztahovat na dobu dovolených a nemocí. Již teď máme spoustu přesčasů bez jakýchkoliv náhrad a i kolegyně, která odchází je zavalena prací. Ani při případném zvýšení součastného platu s tím nemohu souhlasit, necháváme se ponižovat již příliš dlouho (podobný případ už jednou nastal a bohužel jsme si práci rozdělily)! Má zaměstnavatel na toto opatření právo a na jakou dobu maximálně? Je nutná změna pracovní smlouvy? - Mohu to odmítnout? Dobrovolně, bez jistoty nového místa se mi odcházet nechce, pokud by mi však zaměstnavatel dal výpověď s dvouměsíční lhůtou a odstupným, budu souhlasit.

Děkuji Jarka.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

3x

Dobrý večer Jarko! Zaměstnavatel Vám může tvrdit, že budete kolegyni zastupovat pouze v době, než za ní sežene vhodnou náhradu. No a upřímně řečeno, to ji může hledat hodně dlouho, protože pro zastupování nemáte v pracovní smlouvě žádný maximální časový rozsah - např. max. 3 měsíce v roce. Podle níže uvedeného článku Vám může rozšířit pracovní náplň pouze po dohodě s Vámi. Asi by bylo dobré, písemně odmítnout práci, která neodpovídá Vaši pracovní náplni, ať máte doklad pro případný spor se zaměstnavatelem. Napište důvody odmítnutí. Uvedla bych tam, že nesouhlasíte s rozšířením pracovní náplně, protože byste nemohla zajistit bezchybné a včasné plnění úkolů. A to by si měl na úseku financí a obchodu pořádně rozmyslet. Poukažte i na to, že i stávající náplň stíháte pouze s přesčasy, které nemáte hrazeny. To je moje rada. Níže jsem Vám stáhla náležitosti pracovní smlouvy, resp. náležitost, týkající se pracovní náplně. No a už Vám jenom popřeji, ať to dobře dopadne! *stop*

Poslední náležitostí je druh práce, na který je zaměstnanec přijímán. Mezi smluvními stranami existuje smluvní volnost v tom směru, jak široce či úzce si vymezí druh práce. Přesné vymezení druhu práce má zásadní význam, neboť jednak stanovuje jakou práci je zaměstnanec povinen vykonávat a jednak má vliv i na pozdější eventuální změny pracovního poměru. Pokud je v pracovní smlouvě vymezen druh práce tak široce, že umožňuje zaměstnavateli přidělovat zaměstnanci jakoukoliv práci, pak je pracovní smlouva neplatná podle §242 odst. 1 zákoníku práce, neboť to by nebylo dostatečně určité. Z uvedeného vyplývá, že v pracovní smlouvě musí být vymezen druh práce tak popisným způsobem, aby z něho bylo zřejmé, jakou práci je zaměstnanec povinen vykonávat.

Zaměstnavatel může od zaměstnance vyžadovat zásadně jen takové pracovní úkony, které spadají do rámce druhu sjednané práce (mimo mimořádné výjimky § 37). Pokud by bylo v pracovní smlouvě například uvedeno to, že zaměstnanec je vedle sjednaného druhu práce povinen konat i "jiné práce podle pokynů nadřízeného", je nutné toto ujednání chápat jen tak, že jde o práci v rámci sjednaného druhu práce. Je to však ujednání nadbytečné a zavádějící, protože vede k nesprávnému chápání vzájemných práv a povinností. Zaměstnavatel toto ujednání mnohdy chápe tak, že mu dává oprávnění přidělovat zaměstnanci jakoukoliv práci což je ovšem nesprávná interpretace v žádném případě nemající oporu v zákoně.
Pokud zaměstnavatel potřebuje, aby zaměstnanec konal i jiné práce, než které spadají do druhu práce, který byl sjednán v pracovní smlouvě, musí takový výkon práce se zaměstnancem dohodnout. Nedojde-li k dohodě se zaměstnancem a zaměstnanec odmítne konat jiné pracovní výkony, než které spadají do rámce druhu sjednané práce, nejde u něho o porušení pracovní kázně a není to ani důvodem výpovědi pro porušení pracovní kázně.

jajakr*
hodnocení

Velice děkuji za odpověď, alespoň trochu jste mne uklidnila. Ve smlouvě mám vše naštěstí definováno dosti podrobně, takže záměna s prací odcházející kolegyně není možná, je zde jen ona formulka. Uvidíme co se dá dělat. Jak doporučuje "pravdomluvny" práci si samozřejmě budu hledat a už asi měsíc hledám, jen je trochu problém, že mě nejspíše nepustí na dohodu a spoustě potenciálních zaměstnavatelů bere raději někoho ihned. Toto chci mít jako zadní vrátka pro případ, že bych zde ještě půlroku tvrdla.

lidka*

Ještě doplním mou předchozí odpověď článkem ze Servisu z r. 2005 (je to měsíčník odbor.svazu UNIOS), kde také doporučují písemně upozornit na porušování pracovní smlouvy. Tam se sice hovoří i převedení na jinou práci, ale to je obdobné, jako když máte vykonávat práci, která je nad rámec pracovní smlouvy. Nebála bych se toho, pokud chcete změnit zaměstnání v co nejkratší době. Je tam ještě spousta doporučení, kam se obracet v pracovněprávních sporech. Zkuste se třeba podívat i na ta ostatní doporučení *cteni*

a) zaměstnance bez jeho souhlasu převádí na jinou práci, než která je sjednána v pracovní smlouvě
Zde si musíme nejprve vyjasnit, zda se skutečně jedná o převedení na jinou práci. Rozhodující je, jaký druh práce je sjednán v pracovní smlouvě. Příklad: v pracovní smlouvě je jako druh práce sjednáno: zedník, pomocný dělník. Pokud mu přiděluje – chce přidělovat práci pomocného dělníka, má na to právo, neboť se jedná o přidělování práce v rámci pracovní smlouvy. Jestliže však v pracovní smlouvě jako druh práce je uveden: zedník, bez jeho souhlasu ho může na pomocného dělníka převést pouze v případech stanovených § 37 zákonku práce. Například ze zdravotních důvodů, z důvodů prostojů (např. nejde elektrický proud); z důvodů nepříznivých povětrnostních vlivů (silné mrazy, silný vítr atd.). V jiných případech na jinou práci bez jeho souhlasu nelze zaměstnance převést. Velice často se v praxi můžeme setkat s případy převádění na jinou práci v době výpovědi z důvodu organizačních změn, což je nezákonné. U některých profesí je velice obtížné určit, kdy se již jedná o převedení na jinou práci, a protože odmítnutí výkonu této práce může mít negativní důsledky, například může být i důvodem výpovědi pro porušení pracovní kázně, doporučujeme v těchto hraničních případech postupovat velice obezřetně.
Jestliže je zaměstnanec přesvědčen, že je převáděn na jinou práci, je třeba postupovat takto: odmítnout její výkon a písemně zaměstnavateli sdělit: "S převedením na jinou práci, např. pomocného dělníka, nesouhlasím a trvám na přidělování práce podle platné pracovní smlouvy. V případě, že mi tato práce nebude přidělována, bude se jednat o překážku v práci na Vaší straně a po dobu jejího trvání mi náleží náhrada mzdy ve výši průměrného výdělku." Nebo zde je i tato možnost: písemně zaměstnavateli sdělit, že s převedením na jinou práci, např. pomocného dělníka, nesouhlasím, ale do vyřešení sporu, nejpozději do ... (nějakého data) budu tuto práci vykonávat. Po jejím uplynutí trvám na tom, aby mi byla přidělována práce podle platné pracovní smlouvy, tj. práce zedníka.
Pozor: Pokud zaměstnanec bude tuto práci vykonávat bez námitek, tak vlastně mlčky dává souhlas s jejím výkonem.

pravdomluvny*
hodnocení

2x

Pokud se práce nedá zvládnout a zaměstnavatel Vás vyloženě zneužívá, nejděte si jinou práci. Měl jsem kolegyni, která se po podobném opakovaném jednání ze strany zaměstnavatele zhroutila a nyní je v ID. V kanceláři, kde dříve pracovalo 5 lidí jsou nyní 2 a to ještě přibyla spousta práce. Dělají od nevidím do nevidím a samozřejmě to neprospívá ani jim ani rodinám. Jen pan ředitel je zřejmě spokojen, že ušetřil mzdové náklady. I pro mě byl jedním z důvodů proč jsem opustil minulé zaměstnání podobný postup zaměstnavatele. Odstupné jsem dostal.

jajakr*
hodnocení

Děkuji, budu hledat jinou práci tak rychle jen to půjde :).

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]