Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Přítelkyně žárlí na mé kamarády

Od: petrn* odpovědí: 17 změna:
Dobrý den...
S mou o šest let mladší přítelkyní jsme spou tři roky. Od začátku vím, že je velmi přecitlivělá a možná není psychicky úplně v pořádku. Po půl roce našeho vztahu nastalo období, kdy se se mnou několikrát za měsíc chtěla rozejít, argumentovala vždy naprostými hloupostmi a vždy se nakonec sama s brekem vrátila. Trvalo to několik měsíců, nakonec to samo přešlo. Pak ale začalo něco mnohem horšího. Začala bezdůvodně žárlit na mé kamarády. Nestýkám se s nimi často, jen občas si jdeme zahrát stolní hry apod. a nikdy jsem jim nedal přednost pred svou láskou. Ona to ale nechápe, trpí a snaží se udělat cokoliv, jen abych s nimi nešel. Vím, že to nedělá schválně, asi za to nemůže ale já se nechci vzdát kamarádů, tedy pokud existuje i jiné řešení. Dokázal by mi někdo poradit?

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hop®
hodnocení

4x

Předchozí reakce už Vám řekly nebo naznačily, že Vaše přítelkyně není psychicky zcela v pořádku. Pokud ji máte rád, přesvědčte ji k návštěvě psychologa, samo se to opravdu nezlepší. Vzdávat se kvůli ní svých zájmů, koníčků, kamarádů - to je velice krátkozraké, protože pokud by váš vztah z jakéhokoli důvodu ztroskotal, zůstanete sám a osamocen.

hodnocení

3x

Dobrý den. Petře, důvěra je ve vztahu velmi důležitá. Pokud má Vaše přítelkyně psychické problémy a její chování ubližuje vašemu vztahu, zkuste jí navrhnout návštěvu psychologa. Možná by jí to hodně pomohlo, nikdo nevidí druhému do jeho nitra a Vy sám říkáte, že její chování není schválnost...Tak ať vyhledá odborníka s jehož pomocí by možná přišla na to, proč se chová tak, jak se chová. Pokud jí na vašem vztahu záleží, pak musí začít řešit věci u sebe. Jinak Vás svým chováním odradí a ztratí...Nelze druhého vlastnit a omezovat jeho životní prostor..

doplněno 21.02.13 18:12:

Její nedůvěra k cizím lidem z něčeho jistě pramení. Myslím, že když se nepřemůže a nezačne sama se sebou něco dělat, pak se bude snažit chtít izolovat od jiných lidí i Vás..Máte jí rád, to jde vycítit z Vašeho psaní a právě proto jí nepomůžete tím, že jí budete ustupovat v tomto. Pomůže, dle mého soudu více, když jí přesvědčíte k návštěvě psychologa a půjdete tam s ní. Buďte jí oporou, ale trvejte na tom, aby byla více samostatná. Jinak Vás bude stále více omezovat. Pokud má problém, musí ho chtít sama řešit. Nečekat, že vše vyřešíte za ní, nebo že to budete Vy, kdo se bude neustále přizpůsobovat jí. Neomlouvejte její neschopnost být samostatná a neochotu řešit problém , který sama se sebou má. Tím jí opravdu nepomůžete a ani sám sobě. Na vztahu musí pracovat oba dva. Kdo chce, hledá způsoby, kdo nechce, hledá důvody...

petrn*
hodnocení

Jenže tady nastává další problém, přítelkyně nevěří neznámým lidem a nesnáší, když se jí někdo cizí dotýká (ani doktor), natožpak aby se někomu cizímu svěřovala. Jedině snad že bych k psychologovi šel já a dělal tak prostředníka mezi ní a odborníkem. Otázkou však je, zdali by na to oba přistoupili a zdali by to bylo dostatečně efektivní.
briketa007*

...pokud se někdo má léčit, tak se musí chtít léčit a vůbec si připustit, že s ním něco není v pořádku.

petrn*
hodnocení

Ona ví, že to není normální, ví to a chce s tím něco dělat, ale.. Bohužel nemá tu důvěru k neznámým osobám.

hodnocení

1x

Bože... takový lidi by neměli mít partnery. Když furt chce mít "toho svého" u sebe, tak si měla pořídit psa, né přítele - a to bych litovala i toho psa.

V žádném případě se kamarádů nevzdávej ani kdyby prořvala celou noc! Buď je to dobrá herečka nebo je na palicu. Ani v jednom případě bych s ní nezůstávala ani minutu...

briketa007*
hodnocení

0x

Ahoj,

vypadá to že přítelkyně tě chce sama pro sebe ... to je bohůžel diagnóza a asi za tím bude nějaké jiné trauma z dětství, špatné zkušenosti, psychická labilita (i v rodině).

Bude to znít blbě, ale s tím moc neuděláš. Zkus su s ní o tom promluvit a potom už zbývá jen výměna.

Pokud je mladá - třeba 16 let, tak z toho může třeba do 25 vyrůst...

petrn*
hodnocení

Přítelkyni je 18 let, bohužel nevím, jak s ní na toto téma mluvit, ona mi nechce vysvětlit proč jí to vadí a podle mě ani příčinu nezná. Vyměnit ji rozhodně nehodlám. Moc ji miluji a udělám vše co bude v mých silách, abych jí pomohl. Třeba se i vzdám těch několika málo přátel které mám, pokud to nepůjde jinak.
martinaa*

Tak to je největší chyba, kterou můžeš udělat, tomu věř. Nejdřív se jí nebudou líbit kamarádi, tak se jich vzdáš. Pak se jí přestane líbit třeba to, že chodíš do posilky, na fotbal... tak s tím přestaneš. A kde to skončí? Že se jí nebudou líbit tví spolupracovníci, tak přestaneš pracovat?*zed* A nejspíš jen proto, že tě přítelkyně chce mít jen pro sebe...

Nikdo, ani ten nejvíc milovaný člověk na světě, ti nemá právo něco zakazovat a určovat. Pokud se skamarády rád vídáš a nejsou to žádní blbci (huliči, ožralové), opravdu není důvod, proč bys v tom měl přestat.

Nechce si to vysvětlit? A to se necháš ovládat od vlastní holky, přičemž ani ona neví, proč jí to vlastně vadí? Promiň, ale kdyby mi přítel zakazoval kamarádky a snažil se mi bránit, abych za nimi šla, tak bych mu asi pěkně zostra řekla něco hezkého...

petrn*
hodnocení

Bohužel, já už právě několikrát ustoupil, mimo jiné právě s tou posilkou.. Přítelkyně tam chtěla chodit se mnou, nejraději by všude chodila se mnou, což mi většinou vůbec nevadí, ale tam to nebylo možné, tak jsem se rozhodl toho nechat.. Doufám ale, že časem se to uklidní, ona na mě přestane být závislá a vše bude normální.
martinaa*

Myslím, že mnozí mají jisté zkušenosti a řeknou ti, že to nebude lepší, ale bude se to pořád zhoršovat. Ustoupil jsi jednou, podruhé, potřetí, nyní tě bude přítelkyně nutit, abys ustoupil pokaždé. Možná trochu zabrečí a udělá nějaké divadlo, aby tě přesvědčila. Mimochodem, co by se stalo, kdybys jí řekl, že do posilovny prostě půjdeš a hotovo?

Že chodí všude s tebou ti také nejspíš nevadí nyní, ale co za pár let?

Jinak se nezlob, že jsem možná tvrdá, ale měla jsem také přítele, který se takto projevoval, měl snahu ovládat a nárokovat si veškerý můj čas a všude mi lozil za zadkem. Dlouho jsem to nevydržela.

petrn*
hodnocení

Ustoupil jsem sice mnohokrát, ale vždy jsem si řekl, že přítelkyně je pro mně mnohem důležitější než třeba ta posilovna. Ale občas se taky stane, že toho všeho mám až až a jednou jsem skutečně řekl, že tam půjdu, třískl dveřmi a odešel... Sice jsem si to během cesty tam rozmyslel ale když jsem se vrátil, stejně jsem ji našel uplakanou ležet na posteli... Byla jakoby bez života, šíleně smutná... Nevyčítala mi že jsem tam šel, ale trápila se..
Chápu, že to může být časem dost vyčerpávající a asi těžko můžu odporovat člověku, který něco podobného zažil, ale já jsem pevně rozhodnut, že ji neopustím a nechci jí ubližovat.
martinaa*

Chválím, že chceš přítelkyni podržet, to se dnes jen tak nevidí. Uvědom si však, že časem bude stejně potřeba pomoc odborníka, aby ty stavy přestaly - samozřejmě čím dříve, tím lépe. Pokud nepůjde sama, běžte oba.

doplněno 21.02.13 20:02:

Nicméně po několikerém přečtení musím tak trochu souhlasit s Kolikoli - pokud je přítelkyně zvyklá, že si zabřečí, a ty uděláš, a co ona chce, tak je to dosti špatné. Kamarádů bych se opravdu nevzdávala, ani (jak právě píše Kolikoli), přořvala celou noc.

doplněno 21.02.13 20:03:

Pardon, Kolikokoli:)

doplněno 21.02.13 20:28:

Bohužel, hodně holek to používá právě jako donucovací prostředek...*placni*

Souhlasím, s čím jsi napsala, je to vydírání. Ženský ekvivalent domácího násilí. Přezdívka nevadí, hodně lidí ji takto zkracuje :).

hodnocení

0x

Zkuste vyhledat partnerskou terapii, možná by na to Vaše přítelkyně přistoupila. Když byste tam byl s ní, mohlo by to být pro ni snazší. Pak by třeba pokračovala sama, až nahlédne, jak vlastně na tom je. Myslím, že trpí mj. fobiemi, a to patří "do rukou" psychiatra. Je mladá, pokud se přiměje se sebou něco dělat, má velké šance dát se dopořádku.

petrn*
hodnocení

Moc vám všem děkuji za odpovědi, snad přítelkyně bude s párovou terapií souhlasit, mi toto řešení připadá nejpřijatelnější.

abc*
hodnocení

0x

Budto se s tim smiř nebo se s ní rozejdi, tady jiná rada neni, mám to to samý, zatím jsem se s tím smířil a je to OK :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]