Nejste přihlášen/a.
Dobry den,
V 12/2002 jsem z neschopenky nastoupila MD, trileta RD mi mela koncit 01/2006, ja ji ale ukoncila 12/2005 a nastoupila hned na MD s druhym tehotenstvim (8tydnu pred porodem). Nyni mi 13.02.2009 konci 3-leta RD po ktere jsem chtela nastoupit zpet do zamestnani, coz jsem pisemne oznamila (3m pred terminem ukonceni 3-lete RD) zamestnavateli. Nyni jsem se dozvedela, ze nastoupit mohu, ale ne na stejne pracoviste, mam dojizdet do 50km vzdalene pobocky. Pokud se mi to nelibi,mam donest Dohodu o ukonceni PP.
Chtela bych vedet, zda i v takto po sobe jdoucich nastupech na MD a RD je zamestnavatel povinnen me po ukoncene RD zamestnat (jestli se i pri druhem tehu vztahuje opet povinnost 3r drzet pozici) a zda je moje zakonna povinnost po skonceni MD pisemne zamestnavatele informovat,ze budu cerpat RD do 3-let veku ditete. Opravdu mi muze zamestnavatel takto naridit zmenu mista vykonu prace a donutit me tim podat vypoved z me strany? (musim najit smlouvu, ale myslim, ze ve smlouve mam dane misto vykonu prace jen v miste bydliste, jelikoz pri sepisovani smlouvy jeste zadne pobocky nebyli ani se neplanovali).
Dekuji za kazdou radu, nechci se sebou nechat jen tak vymest, tak se radeji ujistuji na co mam ci nemam vlastne narok.
Radka
Po ukončení rodičovské dovolené máte nárok na práci podle pracovní smlouvy, čili co je v ní napsáno, ať už se týká vykonávané práce nebo místa výkonu práce, to je dáno a každá změna musí být podepsaná oběma stranami (tedy jak zaměstnancem, tak zaměstnavatelem). Takže je potřeba, abyste si našla tu smlouvu a ověřila, co přesně v ní máte psáno.
Přeložit do jiné pobočky vás může pouze s vaším souhlasem, viz par. 43 Zákoníku práce:
Na druhou stranu on vám může dát výpověď pro nadbytečnost (pak máte nárok na odstupné).
Ad RD - zákoník práce uvádí, že zaměstnavatel poskytne na žádost rodičů rodičovskou dovolenou. Ani nový ani starý neuváděl "na písemnou žádost". Tedy žádost může být třeba jenom ústní, i když ta se hůř prokazuje. Na druhou stranu pokud by vám chtěl vyhrožovat třeba neomlouvenou absencí, tak neomluvená absence se na OSSZ hlásí jiným kódem, než rodičovská dovolená a taky se za dobu neomluvené absence musí za zaměstnance odvádět zdravotní pojištění (které samozřejmě pak zaměstnavatel strhává zaměstnanci) a to i když je zaměstnanec v té doby pojištěný státem. Což mi připomíná, že i na zdravotní pojišťovnu se hlásí nástup na mateřskou - rodičovskou dovolenou, takže předpokládám, že vás tam tak nahlásil, ptž by byl blbej odvádět za vás tolik let zdravotní pojištění s mizivým výhledm na to, že ho z vás vymůže Takže písemná žádost je samozřejmě lepší, nicméně kdyby měl zaměstnavatel problémy, že jste ji kdysi nepodala a vyhrožoval vám neomluvenou absencí a vyhazovem za hrubé porušení pracovní kázně, tak mu klidně řekněte, že takové ukončení byste napadla u soudu, ptž je prokazatelné, že jste ji na neomevené absenci nevedl, tudíž že věděl, že jste ústně ožádala o rodičovskou dovolenou a na té máte zákonné právo být až do třech let věku dítěte.
Dekuji, neocekavala jsem ze me po 6-ti letech prijme zpet, takze jsem byla pripravena na vypoved z nadbytecnosti, proto me proste zarazilo, ze najednou jina pobocka nebo dohoda o ukonceni, myslim, ze se mu proste nechce do odstupneho dle zakona, tak to na me zkousi, nechci delat potize, ale nechci se zbytecne pripravit o odstupne na ktere mam zrejme tedy narok. Preci jen prijdu kvuli nemu o prijem a nejaka koruna navic do zacatku nez naleznu nove zamestnani by se jako nahrada platu hodila.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.