Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, chtěla bych se zeptat jestly mám nárok na Invalidní důchod a jak si ho zařídit? Už 2 roky mám strašné problémy se žaludkem, zvracím, pálí mě žáha, skoro žádné jídlo do sebe nenacpu. Podstoupila jsem různé vyšetření, i na gastroskopii jsem byla, ale bohužel mě nic nenašly. Všichni mne řikaly, že toje psychického rázu, tak jsem se objednala k psychologovi přímo do Fakultní nemocnice, tam mně řekly jen, že jsem více citlivá, ale toje všechno, poté jsem docházela i k psychiatrovy a na psychoterapie, a také mně nic nenašly a problémy trvají už 2 roky a nevím jak se jich zbavit, beru léky na žaludek, na trávení, na pálení žáhy, a furt nic. Ovšem ten největší problém je, že si ani najít práci nemůžu, já jdu někam pracovat a prostě se mi udělá zle a nejsem schopná ničeho, tak mě pak akorát vyhoděj, tolik prací už jsem zkoušela a v žádné to nešlo, a už fakt nevím jak dál A když to řeším s obvodní doktorkou, jestly mám nárok na invalidní důchod, tak mi odpoví, že ne, že problémy se žaludkem má každý, že to přejde, ale já nemůžu do práce, nemůžu skoro nic, tak prosím o nějakou radu. Budu moc vděčná!
Dobrý den. Zde najdete odpovědi na Vaše otázky ohledně ID:
Dnes je ale taková doba, že lidem, i přes různá zdravotní postižení, spíše ID odebírají...
doplněno 21.02.13 16:19:Žádný z lékařů nepotvrdil jakoukoliv nemoc... Absolvovala jste sice spoustu vyšetření, ale i když máte určité zdravotní potíže, myslím si, že na dosažení ID to stačit nebude. A co se týče zmiňovaných depresí - s těmi byste se musela dlouhodobě léčit...U Vás ani psychiatr nic takového neshledal a nepotvrdil... Dle Vašeho vyjádření nikdo žádnou nemoc nepotvrdil, ani nenašel...Na jakém základě by Vám ID měli tedy přiznat?
Zajděte si na Českou správu sociálního zabezpečení, oddělení invalidních důchodů, a tam si zažádejte o invalidní důchod. Nahlásíte svého ošetřujícího lékaře, a oni ho sami vyzvou, aby dodal zprávu, kterou posoudí lékařská komise, a ta rozhodne o přiznání či nepřiznání důchodu. Proti rozhodnutí se můžete samozřejmě odvolat.
Jinak bych doporučila shromáždit veškeré zprávy o vyšetřeních atd., aby byly "pokupě", a Váš ošetřující lékař mohl napsat co nejvýstižnější zprávu o Vašem zdravotním stavu. Na tom hrozně záleží, jak je to napsané, podle toho lékařská komise rozhodne o důchodu.
Viděla bych to na zažádání invalidního důchodu na deprese (zpráva od psychiatra), na to se přiznává důchod cellkem bez problémů.
doplněno 21.02.13 14:28:hahanaj - žádost o invalidní důchod si podává každý sám. A lékařka nemůže vědět, zda tazatelka má či nemá nárok na přiznání invalidního důchodu. To určuje lékařská komise.
Lékařka to sice nemůže vědět, ale vlastně nejvíc záleží na jejím posudku, o ten se opírá rozhodnutí posudkové komise. A pokud lékařka je toho názoru, že to na důchod není, nebude zřejmě v její zprávě nic, co by znamenalo, že zdravotní stav odpovídá některému stupni invalidity. Možná ten psychiatr by mohl stav žadatelky popsat tak, že by z toho mohl být aspoň I. stupeň.
v odkazu je vyhláška MPSV o posuzování invalidity a na jejím konci je příloha v PDF, kde jsou jednotlivé diagnózy (popisuji zjednodušeně) a jejich ohodnocenístupněm invalidity.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.