Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, může mi někdo poradit, jak mám vypočítat, kolik peněz dostanu za pracovní neschpnost?Jsem samoživitelka s dítětem, v práci jsem měla hrubou mzdu 18000kč/ čistéhoo přes 15000/. Bojím se, že teď nebudu mít ani na nájem a základní věci, neboť dcera je v 9.třídě, chystá se na přijímací zkoušky a výdaje jen letí.Jsem neustále v pracovním poměru, ale vzhledem k situaci,která v práci panuje si hledám práci novou a budu muset dát výpověď. Sám mi to zaměstnavatel doporučil.Nikdo z ostatních kolegyň- dalo by se říct skoro šikanu na pracovišti nedosvědčí, bojí se o práci a já nic konkrérního nemám. A jestli se ocitnu na úřadu práce, dostanu almužnu. Poradí někdo prosím?
Pouze odhadem, nemocenská bude cca kolem 9 000 Kč,pokud budete marodit déle než měsíc.Jestliže dojde k situaci, že přijdete o práci, ihned se nahlaště na pracák, kontaktujte všechny úřady, aby vám podle výše živ. minima pro vás i pro dceru náležely příspěvky od státu...Nebude to vůbec lehké a peněz bude málo, ale snad si brzy něco najdete a bude líp...
Dobrý den, pro výpočet náhrady mzdy od zaměstnavatele a/nebo nemocenského nestačí údaj o hrubém a čistém měsíčním výdělku.
Muselo by jít o průměrný výdělek za předcházejí kalendářní čtvrtletí (pro výpočet náhrady mzdy od zaměstnavatele) a o souhrn hrubých výdělků za předchozích 12 měsíců (pro výpočet nemocenského). K tomu je potřeba znát i počet vyloučených dnů.
Stáhněte si z webu MPSV kalkulačku pro výpočet nemocenských dávek (Excel, 32 kB) a požádejte svou účetní o sdělení redukovaného denního vyměřovacího základu. Potom si výši nemocenského spočtete poměrně přesně.
___ K výpovědi:
Uvedete-li v písemné výpovědi některý z vážných důvodů podle zákona o zaměstnanosti, nebude se Vám následně po celou podpůrčí dobu krátit podpora (budete mít nárok na 60, 50 a 45 % průměrného čistého výdělku).
Viz: Vážné důvody (zákon o zaměstnanosti, § 5 písm. c)
___ Ohledně šikany na pracovišti doporučuji dát podnět ke kontrole inspekci práce (můžete i anonymně).
doplněno 21.02.13 15:32:Oprava: Podpora činí první 2 měsíce 65 % průměrného čistého výdělku.
Nevím,jak to počítají,ale např, 22 letý syn mé kolegyně z prácei měl v lednu asi 14 dní nemocenskou a dostal 10.000,- normálně bere 15-16 čistého.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.