Nejste přihlášen/a.
Prosím o radu - mám podepsanou smlouvu na dobu určitou do roku 2014. V červenci odcházím na mateřskou a je zjevné, že po ukončení, tj. po 3. letech již ve firmě pro mě volné místo nebude. Nyní mi není jasné, zda se mnou firma ukončí pracovní poměr uplynutím sjednané doby, nebo se tato doba prodlužuje o dobu, kdy budu na matěřské dovolené?
Firma s Vámi nic končit nebude. Vaše zaměstnání skončí uplynutím doby, kterou jste si se zaměstnavatelem dobrovolně sjednala.
Zaměňujete mateřskou (MD) a rodičovskou dovolenou (RD) - obojí je volno, jež na péči o dítě poskytuje zaměstnavatel. MD trvá zpravidla orvních 28 týdnů, po jejím skončení lze vyčerpat dovolenou, na niž za dobu čerpání MD vznikl nárok a teprve po vyčerpání "řádné dovolené" požádat o RD. RD může zaměstnavatel poskytnout maximálně do 3 let věku dítěte.
Váš pracovní poměr skončí uplynutím sjednané doby a spolu s pracovním poměrem skončí i Vaše MD nebo RD (podle toho, co právě budete čerpat).
Na peněžitou pomoc v mateřství (PPM, dávka nemocenského pojištění) nebo na rodičovský příspěvek (sociální dávka) - opět v závislosti na tom, kdy pracovní poměr skončí - však budete mít nárok i po skončení zaměstnání.
O dovolenou za rok 2013 můžete požádat po odpracování 60 pracovních směn, např. před nástupem na MD. Jste-li však kvůli těhotenství na neschopence, vznikne Vám nárok na dovolenou až čerpáním MD - to už by nešlo o celou výměru dovolené, nýbrž o poměrnou část (za každý celý měsíc 1/12 roční výměry dovolené).
Pokud by Vaše zaměstnání skončilo během MD, musel by Vám zaměstnavatel při skončení proplatit dovolenou, kterou byste kvůli čerpání MD nemohla vyčerpat za trvání zaměstnání.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.